Keserű-likőr – ha degeszre etted magad

szirupAz év ezen id?szakában gyakrabban el?fordul, hogy zsírosabbra, többre sikerül az ebéd vagy a vacsora az ideálisnál. Ilyenkor jól eshet egy kis kupica keser?-lik?r, ami olyan gyógynövényekb?l készült, amik segítik az emésztést és az epe m?ködését.
1,5 l vodka, vagy jellegtelen pálinka (min. alkohol tartalom 40 v/v % ),
20g Angelika gyökér,
20g Cickafarkf?,
20g Ezerjóf?,
20g Édeskömény mag,
20g Fehér üröm,
20g Izsópf?,
20g Kereti kakukkf?,
20g Kálmos gyökér,
15g Koriander mag,
15g Aszalt szilva,
15g friss gyömbér szeletekre vágva,
1 db édes narancs héja,
Az összetev?ket tegyük egy jól záródó bef?ttes üvegbe, legalább egy hétig érleljük, hogy kell?képpen kiázzanak a számunkra fontos, nélkülözhetetlen anyagok. Kávéfilteren sz?rjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógynövényekre, majd azt is sz?rjük bele. Az így kapott kivonathoz készítsünk 15 dkg cukorból, 1 dl vízzel karamellt, és töltsük a lik?rbe.  Az ilyenkor tartott kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, de ezt id?vel levetk?zi.