Kávézni is tudományosan kellene :)

coffeeSokan vagyunk úgy: a reggel csak akkor indul el ha elszürcsöljük a kávénkat, kapucsínónkat, tejeskávénkat vagy akármit csak legyen benne koffein.Pedig rosszul csináljuk, nagyon rosszul.A kutatók szerint ez az egész csak egy rossz szokás és az érzés amikor felébredünk a kávétól nem is létezik.Természetesen meg is magyarázzák miért- nem lennének kutatók ha nem találnának egy remek magyarázatot.Íme!

Steven Miller neurológus szerint (University of Health Sciences Maryland) kávét csak akkor igyunk ha szervezetünkben alacsony a kortizol szintje mert a koffein kölcsönhatásba lép a hormonnal. Szóval ha akkor kávézunk amikor a kortizol szintje amúgy is magas a szervezetben tolerancia alakul ki a koffeinnel szemben és a felébredésünkhöz (amennyiben ehhez van valami köze a koffeinnek) egyre több kávéra lesz szükségünk.
A kortizol szabályozza a test óráját és magas szintje azt jelzi teljesen ébren vagyunk.A hormon szintje magas amikor felébredünk de körülbelül egy óra múlva esni kezd. (Szóval az ébredés érzésének semmi köze a forró illatos kávéhoz 🙁 )
Emiatt ha egy olyan időpontban isszuk a kávét amikor a kortizol koncentrációja a vérünkben a csúcson van akkor semmi szükségünk rá. A nap folyamán pedig nem egy ilyen csúcs van hanem legalább három:reggel ébredéskor, délben, és 17,30-18,30 között. A kortizol csúcsok 24 órás ritmusban helyezkednek el és az ember természetes cirkadián ritmusának részét képezik.

A farmakológia egyik legfontosabb elve hogy akkor használjuk a gyógyszert amikor szükségünk van rá ellenkező esetben tolerancia alakul ki a molekulával szemben.Doktor Miller szerint ha reggel az első dolgunk meginni egy csésze kávét azt eleve egy kortizol csúcsban tesszük és a szervezetünk toleranciát fog kialakítani. A hatáshoz egyre több kávéra lesz szükségünk. ( Megjegyzem szerinte nincs is hatása a koffeinnek ilyenkor, akkor mihez lesz szükségünk többre???? )

Szóval reggel 8-9 között, délben, és 17,30-18,30 között ne kávézzunk mert fölösleges. De aztán lehet, hogy mégsem mivel-azt azért a kutató is elismeri-ezek az időpontok függenek attól ki milyen korán ébred és aki mondjuk hajnali 5-kor kel annak a kortizol szintje 8 és 9 között már lecsengett és nyugodtan hódolhat a koffeinnek.

Most aztán vége, nincs mire hivatkozni többet! Mármint ameddig nem ittam egy-két csésze kávét reggelente senki ne szóljon hozzám és pláne ne kérjen tőlem semmit mert félig még alszom. A tudomány azonban azt mondja -hiába érzem én így –ez az egész nem igaz!

(DailyMail online)