Katángkóró (Cichorium intybus)

Egyéb elnevezései: Mezei katáng, Vad cikória,

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, mindenfelé elterjedt évelő növény. Nemesített változatának gyökerét pótkávé készítése céljából termesztik. Gyökere karóalakú, 10-15 cm hosszú, legfeljebb ujjnyi vastag, kívül világos szürkésbarna, belül fehéres színű, húsos, később fás állományú, kesernyés ízű. A fiatalabb növény csupán tőleveleket fejleszt, majd később hajt szárat is. Szára 1 m magasra is megnő, kemény, bordázott, elágazó. Tőlevelei 20-30 cm hosszúak, lándzsa alakúak, durván, öblösen fogasak. Szárlevelei kisebbek, ülők, a felsők lándzsásak, épek. Virágfészkei a szárhajtások felső részén egyenként vagy csoportosan állnak, pártájuk világoskék.

Hatóanyag: inulin, intibin, cellulóz, gyanta, fruktóz, pentozán, kolin, laktucerol, cikoriin,

Alkalmazás:
belsőleg:
– epehajtásra,
– májméregtelenítésre,
– gyomorgörcsökre,
– étvágytalanságra,
– magas vérnyomásra,

Mellékhatása: Magas kumarin tartalma miatt, tartós alkalmazása nem ajánlott.

Teájának elkészítése és adagolása: Fél evőkanál gyógynövényt 2 dl vízzel 10 percig főzzük, szűrjük. Fogyasztása naponta két alkalommal javasolt, a kúra hossza maximum 14 nap lehet.