Kálmosgyökér ( Acorus Calamus)

Egyéb elnevezései: bécsisás,

A kontyvirágfélék családjába tartozó, mocsarakban, állóvizek partjain, árkokban élő, évelő növény. Gyökértörzse a talajban vízszintesen kúszik, gyakran 1 m –nél is hosszabb, elágazó, 1-2 ujjnyi vastag, lapítottan hengeres, húsos, kívül zöld vagy csontszínű, belül szürkésfehér, jellemző illatú, aromás ízű. A gyökértörzs felső oldalán levélripacsok valamint az elhalt levelek rostmaradványai láthatók, az alsó oldalból pedig sok vékony, hosszú járulékos gyökér ered. Szára négyoldalú, 50 cm hosszú, rajta egy levéllel és egyetlen torzsvirággal. A levelek kard alakúak, 50-100 cm hosszúak, ép szélűek, mindkét lapjukon erősen kiemelkedő borda húzódik végig.

Hatóanyag: illóolaj, nyálka, cseranyag, keményítő, keserű glikozida,

Alkalmazás:
belsőleg:
– étvágyjavításra, (emésztőnedv elválasztást segítő)
– szélgörcsoldásra,
– gyomor és nyombélfekélyre,
– magas gyomorsavra,
– vértisztításra,
– roborálásra (teakeverékben)

külsőleg:
– illóolaja reuma elleni bedörzsölő

Mellékhatása: a gyökér nyersen hánytató hatású, a növény nagyobb mennyiségben és huzamosabb ideig való fogyasztása nem ajánlott, rákkeltő hatású lehet.

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál gyógynövényt 3 dl vízben 15 percig főzzük, szűrjük. Fogyasztása kúraszerűen, naponta két- három alkalommal javasolt.