Kányazsombor: a finom gyomnövény

A kányazsombor, jellegzetes aromájának köszönheti latin elnevezését (Alliaria petiolata L.). Egyéb, népi elnevezéseiben is előfordul a “hagymaszagú” jelző: fokhagymakányafű, bojtfű, fokhagymaszagúfű, fokhagymafű, hagymalapu, hagymaszagú, hagymázfű.

A kányazsombor ősgyökerei Európából származnak. Melegkedvelő, a Földközi-tenger vidékétől Skandinávia déli részéig tart az otthona. Ázsián keresztül délre, majd Észak-Afrikába, végül keletre, a Himalája lábáig is elterjedt. A 19. században vitték át Észak-Amerikába, és ott örömmel használták a konyhákban.

A növényevő állatoknak nem ízlik, a növényre nézve veszélyes rovarokat Európában hagyta, így természetes ellenség nélkül szaporodhatott az USA és Dél-Kanada tájain, kiszorítva az eredeti növényfajokat. Fokozatosan az invazív fajták listájára került.

A nedves, meleg, tápanyagokban gazdag, lúgosabb pH értékű talajt kedveli. A lombhullató erdőkben és cserjésekben, árnyékos parkokban, kertekben és romlerakókon szeret élni. Az akácfák alatt is növekszik, apró, fehér színű virágaival illatozva.

A fokhagyma nem mustár

Botanikai szempontból két fajtából álló növénycsalád egyik tagja. Ha a növény bármely részét megdörzsöljük, akkor fokhagymára, illetve mustárra emlékeztető illatot érezhetünk. A kányazsombor, akárcsak a fokhagyma, nem a fokhagymafélék családjába tartozik, hane – akárcsak a mustár vagy a torma – a keresztes virágúak famíliáját erősíti. Angol népi elnevezése mustard garlic, azaz mustáros fokhagyma.

Kétnyári növény. Az első évben alakulnak ki a növény kerek, összenyomkodott levelekkel körbe vett virágcsomói, amelyek a következő év tavaszán nyílnak ki. Szára 20 cm-től akár egy méterre is megnőhet. A növényszár töve szőrös, és csak a virágzatánál kezd szétágazni. Az alsó levélrózsában levő nyeles, vesealakú, fogazott tőlevelei akár 17 cm-es hosszúságot is elérhetnek. Szárlevelei kisebbek, világosabb színűek, háromszög alakúak, szabálytalanul fogazottak.

A fürtökbe rendeződő, apró, fehér, hímnős virágok a beporzást követően különleges társasterméssé – 7 cm hosszú becővé – alakulnak, amely akár 25 magot is tartalmazhat, két sorba rendeződve. A becő burkának szétpattanását követően a magok több méteres sugárban hullanak szét.

Tépjük le és rágcsáljuk

A kányazsombor glükozinolátokat (mustárolaj-glikozid, szinigrin, glukotropeolin, allil, szívre ható glikozidok), illóolajokat, pektint, C-vitamint és A-provitamint, vagyis béta-karotint tartalmaz. A fokhagymára emlékeztető aromáját a növény az ún. izo-tiocianátoknak köszönheti. Ezen anyagok daganatellenes hatásait jelenleg kutatják.

Fertőtlenítő hatású, külsőleg bőrgyulladások, gennyesedő sebek és fekélyek kezelésére alkalmas. A friss levelek rágcsálása, a levelek főzetével való szájöblögetés évszázadok óta használatos a parodontózis (fogágybetegségek, fogínygyulladás, fogínysorvadás), illetve a kellemetlen szájszag ellen.

Főzete belsőleg, főleg légúti- és húgyúti gyulladásokra, felfújódásra használatos. Enyhén vízhajtó hatású. Segíti a zsírok elégetését, a káros anyagok eltávozását a szervezetből. Kiválóan használható epe- és hasnyálmirigy-bántalmakban, sőt méregtelenítéskor is.

A főzetet, a borogatásokat és a tinktúrákat mindig friss levelekből, növényszárakból és gyökerekből készítsük. A szárítás és a hőkezelés ugyanis jelentősen csökkenti az értékes összetevők hatékonyságát.

A növény számos gyógyító hatását viszonylag későn ismerték fel. Így a konyhai felhasználásban vált leginkább népszerűvé.

Archaikus fűszernövény

A legősibb európai fűszernövények közé tartozik. A régészek szerint már i. e. 6000-ben használták, elsősorban ételek ízesítésére. Minden része (még a gyökere is) pikáns ízű, sokféle vitamint és gyógyhatású összetevőt tartalmaz. Igény és ízlés szerint nyersen hozzáadható salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, húsokhoz, halakhoz, szendvicskrémekhez, fűszervajhoz, saláta dresszingekhez. Érdemes ecettel leöntve megáztatni a növényt, hogy egészséges fűszerecetet kapjunk.

Ha Ön mindezek olvastán megkívánt egy kis egészséges uzsonnát, nézzen szét a környéken, hátha talál kányazsombort.

Jó étvágyat és kiváló egészséget kívánok!

Írta: Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász,