Egészen a közelmúltig az emberek étrendje elég káliumot tartalmazott. Azonban a feldolgozott élelmiszerek ,és ezzel együtt a zöldségek és gyümölcsök csökkent fogyasztása oda vezetett hogy a mai ember napi kálium szükségletének csak egyharmadát fogyasztja el. Az epidemológiaia és klinikai vizsgálatok szerint ez a csökkent káliumfogyasztás együtt jár a szív-, és érrendszeri betegségek , az oszteoporózis, a glükózintolerancia megnövekedett kockázatával. Lássuk miért.
A kálium nélkülözhetetlen ásványi anyag és elektrolit. a kifejezés elektrolit azt a tulajdonságot takarja amikor egy anyag oldatban elektromos töltésű részecskékké alakul ,amelyek vezetik az elektromosságot. Nos erre az elektromosságra van szükségünk ahhoz hogy éljünk és működjünk, tehát a szervezet szigorúan szabályozza többek között a kálium sejten kívül és sejten belüli mennyiségét is.
A kálium a legfőbb pozitív töltésű ion (kation) a sejtek belsejében levő folyadékban, a nátrium pedig a fő kation a sejten kívüli folyadékban. A kálium koncentrációja mintegy 30x nagyobb a sejten belül mint kívűl, míg a nátrium koncentrációja a sejten kívűl 10x nagyobb mint belül. Ez természetesen nagyon egyensúlytalan állapot, viszont ez az egyensúlytalanság adja az elektrokémiai gradienst amelyet membránpotenciál néven ismerünk. Ennek a membránpotenciálnak a fenntartása és szoros ellenőrzése létfontosságú az ingerület terjedése, az izmok összehúzódása,és a szív működése szempontjából. A helyzet kezelése a szervezet szempontjából igen energia igényes folyamat, és nyugalmi helyzetben egy átlagos felnőtt energiakiadásának 20-40%-át teszi ki. Annak az enzimnek a felfedezésért amely fenntartja az élő sejtben az optimális nátrium-kálium ion egyensúlyt Jens Christian Skou dán vegyész 1997-ben kémiai Nobel-díjat kapott. A nátrium-kálium-szivattyú egy létfontosságú enzim és megtalálható az összes emberi sejtben.
E rövid kitérőt azért tettem hogy megvilágítsam: káliumra pedig szükségünk van életünk minden mozzanatában .
A kálium ezen kívül néhány enzim működéséhez szükséges amelyek közül egy a szénhidrát anyagcserében fontos enzim nevét említeném meg csak : piruvát-kináz
Ha kevés van a káliumból
Ha kevés van a káliumból az bizony betegség és úgy nevezzük :hypokalémia vagyis kórosan alacsony szérum kálium szint.
Hogyan alakulhat ki. Leggyakrabban a szervezet túlzott káliumvesztése az ok, elhúzódó súlyos hányás és hasmenés, egyes vízhajtók hatása, vesebetegség, vagy anyagcsere betegség okán. A tünetei pedig szorosan összefüggenek a membránpotenciál felborulásával:fáradtság, izomgyengeség és görcsök, a bél bénulása ami puffadáshoz, székrekedéshez és hasi fájdalomhoz vezet. A hypokalémia vezethet izombénuláshoz vagy végzetes szívritmuszavarhoz.
Ami növeli a hypokalémia esélyét: egyes vízhajtók szedése ha nem párosul kálium pótlással, hashajtó túladagolás, súlyos hányás hasmenés, anorexia vagy bulimia, alkoholizmus, a magnézium raktárak kiürülése, szívelégtelenség.
Egy különleges összefüggés : az édesgyökérből származó glycyrrhizasav hasonló élettani hatást produkál mint egy a szervezetben termelődő hormon (aldoszteron), amely növeli a kálium vizelettel történő kiválasztását. Ne vigyük túlzásba a medvecukor fogyasztását- ez persze inkább hipotetikus veszély a hypokalémiára.
A kálium alacsony bevitele az étkezéssel más külső ok miatt nem okoz hypokalémiát, viszont a kutatások mégis azt jelzik a nem megfelelő étrendi kálium bevitel megnöveli bizonyos krónikus betegségek kockázatát.
Mennyi lehet az a kálium mennyiség ami optimális lenne számunkra
A WHO szerint ahhoz hogy a elkerüljük a vérnyomás emelkedését egy felnőttnek naponta minimum 3510 milligramm káliumra van szüksége.
Az amerikai ajánlások pedig felnőtteknek még ennél is több káliumot ajánl :napi szinten 4700 milligrammot. Néhány adat
Gyermekek
- Újszülött – 6 hónapos korig: 400 mg/nap
- 7 hónapostól – 12 hónapig: 700 mg/nap
- Gyermekek 1 -3 év között: 3 grams (3,000 mg)/nap
- Gyermekek 4 – 8 év között: 3.8 grams (3,800 mg)/nap
- Gyermekek 9 – 13 év között: 4.5 grams (4,500 mg)/nap
Felnőttek
- Felnőttek 19 év fölött: 4.7 grams (4,700 mg)/nap
- Terhes nők: 4.7 grams (4,700 mg)/nap
- Szoptató nők: 5.1 grams (5,100 mg)/nap
A fejlett nyugati világ étkezési szokásai meglehetősen eltérnek az őskori kultúrák étkezésétől. Ezt a ma még elszigeteltségben élő primitív törzsek étkezési szokásainak megfigyelése is bizonyítja. A másik nagy probléma pedig a nátrium és a kálium arányának felborulása a nátrium(klorid SÓ ) javára. Az étrend okozta relatív kálium hiány pedig összefüggésbe hozható néhány krónikus betegséggel.
Mit lehetne megelőzni több kálium segítségével
- STROKE: Több nagy epidemológiai vizsgálat elemzéséből olyan következtetést lehetett levonni hogy már szerény mértékű gyümölcs és zöldség fogyasztás is (különösen azoknál akik magas vérnyomásban szenvednek)/vagy szerény mértékű kálium bevitel egyéb úton jelentősen csökkentheti a szélütés kockázatát. Egy konkrét adat: 43 000 ember életmódjának és táplálkozásának 8 éves követése alatt azoknál a férfiaknál akik átlagban naponta 4300 mg káliumot fogyasztottak 40%-kal kisebb volt a stroke kockázata azokhoz viszonyítva akik csak 2400 mg káliumot vittek be az étkezéssel. A különbség az olyan káliumfogyasztók esetén nagyobb volt akik már amúgy is magas vérnyomás betegségben szenvedtek.
- A CSONTRITKULÁS: Ebben az esetben szintén több követéses vizsgálat talált jelentős pozitív összefüggést az étrendi kálium bevitel és a csontsűrűség között a lakosság olyan veszélyeztetett csoportjai esetében ,mint premenopauzális és posztmenopauzális nők, valamint az idős férfiak. Mivel lehet ezt magyarázni? A káliumban gazdag élelmiszerek, mint a gyümölcsök és zöldségek, szintén gazdagok a hidrogén-karbonát ionok prekurzoraiban, amelyek kiegyenlítik a savak hatását a szervezetben. ( A modern nyugati étrend viszonylag szegény alkalikus hatású élelmiszerekben-zöldség, gyümölcs- viszont annál gazdagabb savas hatású élelmiszerekben-húsok, halak, sajtok). Mikor az étkezésből származó alkáliák már nem elegendőek az étkezésből származó savak kiegyenlítésére a szervezet a csontokból mobilizálja a kálcium lúgos formáit hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Összességében a káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása javíthatja a csontsűrűséget és segít csökkenteni a csontritkulás kockázatát.
- VESEKŐ: Növekvő étrendi kálium (és alkáli) bevitel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésével, vagy kálium-hidrogénkarbonát kiegészítők segítségével csökkentheti a vizelettel történő kalcium-ürítést. Viszont ha a szervezet nélkülözi a káliumot /azt találták/ ez növeli a kalcium kiválasztást a vizelettel. A nagy mennyiségű kálcium könnyedén kiválik és máris ott a vesekő. Egy nagy, prospektív tanulmány szerint amely több mint 45.000 embert követett négy évig úgy találta, hogy azoknál férfiaknál, akiknek káliumfogyasztása átlagosan több mint 4042 mg / nap volt csak fele olyan valószínűséggel alakul ki vesekő, mint azoknál a férfiaknál akiknek kálium bevitele átlagosan kevesebb, mint napi 2895 mg .
- MAGAS VÉRNYOMÁS: az étrenddel bevitt legalább 4100 mg kálium mérhetően csökkenti a vérnyomást még olyanoknál is akiknek nem magas a vérnyomása, viszont a csökkenés a betegek esetén magasabb. Ezt a csökkenést adott esetben kálium-klorid kiegészítő adásával is ki lehetett mutatni. Igen….azzal a kálium kloriddal, amivel a konyhasót mérgezik!!!! És ha már a mérgezésnél tartunk akkor beszéljünk a mérgezésről.
- TOXICITÁS: a túl sok kálium valóban mérgezéshez vezet bizonyos feltételek teljesülése esetén. A vérszérum magas kálium koncentrációját hyperkalémiának nevezzük. Ez az állapot akkor alakul ki, ha a bevitt kálium mennyisége meghaladja a vesék káliumürítő kapacitását. Mi lehet ennek az oka: súlyos vesebetegség,hypoaldosteronismus , egyes gyógyszerek amelyeket úgy nevezünk kálium megtakarító vízhajtók. Hyperkalémia oka lehet még olyan trauma amely miatt a sejtekben levő kálium kiszabadul és a keringésbe kerül például:a vörösvértestek szétesése, vagy súlyos égési sérülés. A hyperkalémia tünetei lehetnek a kezek és lábak bizsergése, izomgyengeség, és átmeneti bénulás. A legsúlyosabb szövődménye a szívritmuszavar kialakulása ami szívmegálláshoz vezethet.
Viszont az a helyzet hogy ha 18 gramm káliumot adunk egyszeri adagban egészséges embernek még az sem okoz mérgezést.
Honnan teremtsük elő napi kálium szükségletünket
Természetesen a kálium olyan valami amit nem étrend kiegészítőkkel juttatunk a szervezetbe. A fenti, egészségre vonatkozó megállapítások többnyire a zöldségek és gyümölcsök formájában bevitt kálium előnyeit taglalták. A teljesség igénye nélkül egy felsorolás olyan élelmiszerekről amelyek nátriumban szegények, viszont káliumban gazdagok feldolgozatlanul :
-avokadó és más csonthéjas gyümölcsök
-gyógyfüvek és fűszerek (különösen a petrezselyem és a chili paprika )
-narancs és más citrusfélék, banán, sárgadinnye, görögdinnye, alma és egyéb magos gyümölcsök
-kelkáposzta, spenót, fejes saláta és más levélzöldségek
-Datolya, mazsola és más aszalt gyümölcsök, földimogyoró, dió- és mogyorófélék
-gombák : frissen vagy szárítva
-Paradicsom és a belőle készült termékek