Jódizotópot észleltek az osztrák légtérben, az egészségre nem veszélyes mértékben

Jód 131-es izotópot észleltek alacsony, az egészségre nem ártalmas mennyiségben az osztrák légtérben – közölték hétfőn este osztrák illetékesek.

Az osztrák egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ügynökség (AGES) közleménye szerint január 30 és február 2 között, a bécsi mérőállomáson mutatták ki a jódizotópot. Az anyag koncentrációja a levegőben köbméterenként hat mikrobequerel volt. Ez az érték olyan alacsony, hogy csak nagy érzékenységű elemzési módszerrel mutatható ki. Ilyen alacsony értéket a folyamatos környezeti sugárzást figyelő, automatikus korai előrejelző rendszer sem képes kimutatni – közölte az AGES.
Az észlelt mennyiség nem jelent veszélyt az osztrák lakosságra – szögezte le az ügynökség. A levegőben természetes körülmények között megtalálható berillium-7 izotóp mennyisége átlagosan mintegy ezerszer nagyobb a most mért jódizotóp-koncentrációnál, a radon nemesgázé pedig számos nagyságrenddel magasabb – közölte összehasonlításként az AGES.
Az ügynökség közölte, az elmúlt két hétben hasonló értékeket mértek Svédországban, Finnországban, Németországban és Lengyelországban. Az AGES szerint kizárt, hogy ausztriai forrásból származik a jódizotóp. Mint közölték, a mérési eredmények arra utalnak, hogy Európa keleti részében lehet a forrás.
Az AGES felidézte, hogy tavaly novemberben szintén enyhén megemelkedett jódizotóp-szintet mértek Európa több országában.
A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkor a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adatai alapján azt közölte, hogy valószínűleg egy magyarországi intézet volt az izotóp-kibocsátás forrása. A budapesti Izotóp Intézet ugyanaznap arról adott tájékoztatást, hogy a kft. Csillebércen működő izotópgyárának kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött el jód-131 izotóp. Ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy az európai mérési értékek nem származhattak kizárólag tőlük. A magyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít elő radioaktív izotópokat. A magyar és az európai hatóságok közölték, hogy a levegőbe került izotópmennyiség nem jelentett egészségügyi kockázatot.

Forrás:MTI