Furcsa tudomány:Őrült ötlet majomból embert faragni

A történelem feljegyzett már számos híradást állatok által felnevelt gyermekekről.A gyermekek ilyen esetben sokszor továbbra is úgy viselkedtek mint az állatok, hiába tértek vissza az emberi társadalomba.A pszichológus Winthrop Kellogg agyában megszületett az ötlet : mi lenne fordított esetben.

A kérdés megválaszolására 1931-ben egy 7 hónapos nőstény csimpánzot hozott haza az otthonába saját tíz hónapos fia mellé. Ő és felesége ezután pontosan egyformán  kezelték Donaldot és Guat a csimpánzhölgyet.Együtt játszottak és együtt kaptak enni, és a gondos apa rendszeres vizsgálatoknak vetette alá mindkettőjüket hogy nyomon kövesse a fejlődést.Az egyik ilyen tesztben mérte az időt amely alatt egy felfüggesztett kekszet a gyermek és a csimpánz megszerez. Persze Gua rendszeresen jobban teljesített. ( Talán a kitűzött feladat nem teljesen egy embergyerekre volt szabva.)

A beszéd megszerzése nagy csalódást okozott .Kellogg ismételt erőfeszítései ellenére a képesség nem fejlődött ki az állatban.Sőt!A kísérletben az volt nagyon zavaró hogy kilenc hónap elteltével Donald képességei sem voltak sokkal jobbak a nyelvtudás terén.Amikor egy napon Donald jellegzetes módon Gua mozdulatainak utánzásával fejezte ki ,hogy éhes és enni kér,Kellogg úgy döntött :a kísérlet túl messzire ment! Mindenki visszatért a saját fajának környezetébe :Gua a főemlős központba, Donald pedig a gyerekek közé!

Valljuk be a kíváncsi emberi elme furcsa dolgokra képes. Bele sem merek gondolni mi lett volna ha Gua véletlenül kimondja a szót :mama !