Interaktív orvosi gyakorlati központ a debreceni orvoscentrumban

(MTI) – A tervszerű tananyagfejlesztés részeként interaktív orvosi gyakorlati központot alakítottak ki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában; az európai uniós támogatással, összesen 73 millió forintból megvalósult beruházást hétfőn adta át Jávor András, az egyetem oktatási rektorhelyettese, Paragh György centrumelnök és Csernoch László, az általános orvostudományi kar dékánja.

    Paragh György kiemelte: a debreceni az országban az első olyan orvosi gyakorló központ, ahol az ellátás egészét, az elsősegélynyújtástól a műtétig komputervezérelt, “komplex életfunkciókat szimuláló” bábukon gyakorolhatják a hallgatók.
Csernoch László hozzátette: az orvostanhallgatókon kívül a jövőben katonák, rendőrök és civil szervezetek aktivistái is elsajátíthatják a gyors, életmentő beavatkozásokat az új gyakorló központban.
Hozzátette: a kétéves tananyagfejlesztés következő lépéseként olyan oktatókórtermet alakítanak ki, ahol betegszerepeket alakító színészeket vizsgálva tanulhatják a betegellátást a hallgatók. Lesz “dühöngő” beteg, szótlan beteg, de olyan beszédes “idős” beteg is, aki mindenről mesél az orvosnak, csak a betegségéről nem – jegyezte meg a professzor.
Vranyecz Artúr, a debreceni Csokonai Színház színésze a helyszínen az MTI tudósítójának elmondta: mintegy 10 színésztársával önként vállalták a feladatot. Csernoch László dékán az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a “színészi munka” természetesen része a gyakorlati oktatási projektnek, így azért “gázsi jár majd a művészeknek”.
Az orvosi gyakorlati centrumnak  minden vizsgálója, műtője, kórterme be van kamerázva, az ott folyó munkát később hallgatók és oktatók együtt értékelik – mondta a professzor.