Orvostudomány + virágok = új hatóanyagok

A virágokat már régóta használja a hagyományos orvoslás, de az újkeletű medicina is felfedezte magának az erejüket. Használják hatóanyagaikat  a demencia és az álmatlanság kezelésére, vagy éppen rákterápiára.  A 2008 óta  újonnan kifejlesztett gyógyszerek  egyharmadát természetes anyagok inspirálták -beleértve a virágokat-nyilatkozta a  Society of Chemical Industry szóvivője.

Mi teszi a virágokban levő vegyi anyagokat olyan erőssé és összetetté, hogy akár az agy funkcióival is felvehetik a versenyt -ez rejtély. A virágok olyan kifinomult eljárásokat fejlesztettek ki maguknak amelyekkel elűzik a kártevőket, vagy éppen vonzzák a beporzó rovarokat-a saját érdekeik szerint.

Íme néhány példa a virágok közül amelyek utat találtak maguknak az orvosláshoz.

A hóvirágot talán nem kell bemutatni.

A hagyományos orvoslás szerint: fejfájás kezelésére,  fájdalomcsillapítónak, vagy méreg elleni antidótumnak használták.

Modern felhasználása szerint: az enyhe vagy középsúlyos demenciára használatos gyógyszerek egyik fő típusa a hóvirág hagymájában található galantamin nevű kémiai anyagból származik. Az Alzheimer-kórban  az agyban levő egyik neurotranszmitter (kémiai  anyag  amely az üzenetek továbbítására szolgál az idegsejtek között)az acetilkolin szintje csökken. A galantamin leállítja, vagy késlelteti ezt a csökkenést és ezzel segít fenntartani a memóriát. A galantamin használatát  eredetileg szem, gyomor, és szívbetegségekkel kapcsolatban vizsgálták. Csak a nyolcvanas években fedezték fel potenciális előnyeit az Alzheimer-kórral összefüggésben. (Dr Melanie-Jayne Howes of the Royal Botanic Gardens,)

Krókuszok: az Iridaceae családba tartozó többféle nemzettség  amelyeknek bibéjét összegyűjtve kapjuk a sáfrány nevezetű fűszert.

Hagyományos felhasználása szerint a sáfrányt emésztési panaszok, alacsony libidó, fájdalom, koncentrációzavar, depressszió és rheuma ellen használták.

Modern felhasználása: vizsgálatok folynak a  fájdalomcsillapító hatás ellenőrzésére, új megközelítésben pedig az időskori makuladegeneráció kezelésére. A sáfrány befolyásolja  a szemben tárolt zsírok mennyiségét, a sejtek keményebbé és ellenállóbbakká válnak. ( Sydney Universíty).

Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a sáfrány hatását egy már ismert gyógyszerrel hasonlították össze (donepezil). A mentális zavarokban hasonló javulást tudtak kimutatni. A sáfrány szirom és a sáfrány kivonat enyhítette a depressziót is. A sáfrány élénk színét  adó crocin növeli a memóriát és javítja a mentális működést.

A sáfrány ezen kívül még tartalmaz egy colchicin nevű anyagot amely köszvény ellen használatos és újabb kutatások szerint többfajta rák elleni terápiában felhasználható lenne.

A sáfrány azonban nagyon drága emiatt hasonló hatású de olcsóbb növényeket keresnek.

A jól ismert levendula amely nevében a latin lavare mosni szót idézi. Lehet, hogy a nevét onnan szerezte hogy fürdőként a test és lélek megtisztulását szolgálja.

Hagyományos felhasználása :nyugtató és relaxáns

Modern kutatások szerint bebizonyosodott, hogy a növények friss olaja segít álmatlanságban, szorongásban, stresszben , a műtét utáni fájdalom csillapításában és hajhullás esetén. Hangulatjavító és antidepresszans hatásával magyarázzák fájdalomcsillapító hatását. Felnőtteknek adva hatása ugyanolyan erős volt mint egy szintetikus gyógyszeré (lorazepam) ezért úgy gondolják egy agyi átvivő anyagra a GABA-ra hat. Jelenleg antibakteriális és vírusellenes hatásait is vizsgálják.

Nárcisz

Hagyományos népi használata hánytatószerként,  borogatásra égési sérülések és sebek esetén.

Modern vizsgálatok szerint a nárcisz hagymája szintén tartalmazza  az Alzheimer-kór kezelésére használatos galantamint .A nárciszok ezen kívül tartalmaznak olyan vegyületeket is amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton. A vér-agy gát egy hártya amely megakadályozza egyes károsító anyagok agyba jutását de ezzel a tulajdonságával megakadályozza a gyógyszerek bejutását is. A Koppenhágai Egyetemen a nárciszban talált anyagokat megpróbálják gyógyszermolekulákhoz kapcsolni hogy ezzel segítsék bejutásukat az agyba. Ha eredményes lesz a kutatás növelni tudják egyes gyógyszerek hatékonyságát.