Hány adag HPV vakcina szükséges?

Egy tanulmány szerint a HPV vakcina két dózisa is elég lehet a hatáshoz. Így – gazdasági okok miatt – mintegy 50 százalékkal több nőhöz jutna el, ha elegendő lenne pusztán két dózist alkalmazni belőle.

Egy Costa Rica-i tanulmány szerint két dózisnyi HPV (humán papillomavírus)  vakcina éppannyira hatásos a fiatal nőknél a perzisztens fertőzésekkel szemben, mint az előírt három dózis. Valójában a tanulmány – amit az Amerikai Nemzeti Rákellenes Intézet kutatói készítettek – azt is kimutatta, hogy a szimpla dózis is valószínűleg ugyanolyan hatékony, de relatíve kevesen vettek részt csak szimpla dózisos kezelésben.
Aimée R. Kreimer, PhD szerint azért fontos ez az információ, mert a szegényebb régiókban a vakcina három dózisának megvásárlása problémát jelenthet a nőknek és a lányoknak egyaránt.

Journal of the National Cancer Institute-ban on-line publikált írásukban a tanulmány készítői külön kitértek rá, a szegényebbek esetében kompromisszumokra van szükség ennek az életmentő vakcinának az ügyében.

Az adatok azt mutatják, hogy a HPV vakcina 50 százalékkal több nőhöz jutna el, ha elegendő lenne pusztán két dózist alkalmazni belőle, így több méhnyakrák esetet lehetne megakadályozni, mintha kevesebb nőt kezelnének, három dózissal, ami összességében ugyanannyi mennyiségű vakcinát jelent.

7500 nőt vizsgáltak a tanulmány készítői. Ebből 929-en csak két dózist kaptak a HPV vakcinából, míg 551-en csak egyet. Leginkább terhesség és orvosi problémák miatt hagytak ki dózisokat a nők.

A vakcina hatékonysága a következők szerint alakult:

3 dózis: 80.9%
2 dózis: 84.1%
1 dózis: 100%

 A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek, többek között arra is kitérve az adatok megfigyelésekor, hogy a megfigyelt nők, akik megkapják a vakcinát, korábban voltak-e már HPV fertőzésnek kitéve.

Forrás:medpagetoday.com