A gyógynövények koronázatlan királya

Az orvosi lestyán, latin nevén Levisticum officinale, az ernyős virágzatúak családjába tartozó, hatalmas évelő növény, amely néhány év alatt akár 2 méter magasra is képes megnőni. A nedvesebb, jó áteresztő képességű talajt kedveli; napon és félárnyékban egyaránt jól érzi magát. Üreges szárának, valamint húsos gyökértörzsének mérete egyenes arányban áll a talaj nedvességtartalmával.

A gyógynövénykertek hagyományos “patrónusa” eredetileg a kontinentális Európából származik, ám mivel – akár magjai, akár szerteágazó gyökértörzse segítségével – rendkívül könnyen szaporodik, a tengerentúli Észak-Amerikában is meghonosodott.

Görcsoldó, emésztésjavító

Korábban elválaszthatatlanul hozzá tartozott a kolostorokat övező kertekhez, ahol a barátok zöldségként, fűszerként és gyógynövényként termesztették. Angyalgyökérrel kombinálva édes likőrök és erősítő italok készítéséhez is felhasználták. Rendkívül aromatikus növény, hiszen mind a leveleiben, mind a gyökértörzsében, valamint a magjaiban sok illóolaj található. Közülük a legfontosabbak közé tartoznak a ftalidok, amelyek bizonyítottan görcsoldó hatásúak.

A lestyán éppen a ftalidoknak köszönhetően képes enyhíteni a gyomor és a belek simaizom-görcseit, valamint a húgyhólyag és a húgyutak görcsös állapotát. Más aromatikus gyógynövényekhez hasonlóan a lestyán is jótékonyan hat az emésztésre, hiszen erőteljes íze serkenti az emésztőnedvek termelődését, segít megelőzni a felfújódást, a teltségérzés kialakulását. Jótékonyan hat étvágytalanságban, összességében pedig felgyorsítja az emésztés folyamatát, egyúttal megakadályozva, hogy a táplálék rothadni kezdjen a belekben.

A lestyán méltó arra, hogy figyelmünk középpontjában álljon, mert számos civilizációs betegség egyik leghatékonyabb megelőző szere. Képes szervezetünkből (illetve vérünkből) eltávolítani a salak- és méreganyagokat, megtisztítani az emésztőrendszerünket, ezzel együtt felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását. Egyáltalán nem megalapozatlan tehát elődeink szent meggyőződése, miszerint a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az ember szervezetét a fertőzésektől.

Mindemellett kiváló vizelethajtó, és támogatja többek között a húgysav kiürítését a szervezetből, ezzel jótékonyan befolyásolva többféle ízületi megbetegedést is (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény). Vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonságait húgyúti és húgyhólyag-gyulladás, vizeletürítési problémák, valamint prosztatamegnagyobbodás kezelésekor is ki lehet aknázni. Vigyázat: rendszeres használata áldott állapotban és súlyosabb vesebetegségben nem javasolt, mert ingerelheti a vese szöveteit.

Természetes dezodor

Külsőleg is alkalmazható tisztító fürdők összetevőjeként vagy szájöblögetőkben kellemetlen szájszag, illetve bármilyen kellemetlen testszag megszüntetésére, mivel erős természetes dezodoráló szer. Ezzel függ össze, hogy érdemes a lestyánt a kerti pad vagy hinta közelében elültetni, mert távol tartja a rovarokat.

Erőteljes ízű fűszernövény, ezért csínján kell vele bánni. A növény fiatal leveleit fogyaszthatjuk csak úgy, frissen, egy szelet vajas vagy sajtos kenyérrel, beletehetjük levesbe, mártásokba vagy szendvicskrémekbe, ám ha úgy tartja a kedvünk, megszórhatjuk vele a frissen főtt burgonyát is. Ehető a növény gyökértörzse is, ha megtisztítjuk, kiváló leveszöldség lesz belőle. Magjait szórjuk alkoholba, majd tegyük ki a napra – finom fűszeres likőrt kapunk, amit aperitifként bátran fogyaszthatunk ebéd előtt.

Belső szépséget ad

A lestyán ősi növény, amely a testet és lelket egyaránt felfrissíti. Népi hiedelmek szerint növeli a másik nem iránti vonzódást, mert felszínre hozza az ember belső szépségét.

A lestyán tehát sokféle módon megkönnyítheti az életünket, és megtaníthatja nekünk, miként örüljünk az élet egyszerű, hétköznapi dolgainak. Valószínűleg ez a legértékesebb ajándék, amit csak kaphatunk tőle…

Forrás: Tereza Viktorova