Glutén vagy nem glutén?

A glutén egy növényi fehérje, ami megtalálható a búzában, rozsban, árpában, ez ad rugalmasságot és rágható állagot a kenyérnek és a különféle sült tésztáknak. A népesség egy kis hányada nem bírja megemészteni a glutént gluténérzékenysége vagy cöliákia betegsége miatt, de a gluténmentes étrend kezd népszerűvé válni olyan emberek között is, akik nem gluténérzékenyek. Bár egyelőre nincs arra  bizonyíték, hogy a gluténfogyasztás csökkentése jót tenne az egészségnek hosszabb távon.

Sőt, ellenkezőleg: a gluténfogyasztás a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár – az American Heart Association tudományos ülésszakáról kiadott közlemény szerint.

„Arra szerettünk volna választ kapni, vajon a gluténfogyasztás befolyásolja-e azoknak az embereknek az egészségét, akiknek nincs egészségi okuk arra, hogy kerüljék a glutént. A gluténmentes termékek nagyon gyakran kevesebb diétás rostot és egyéb mikrotápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaznak, ami miatt kevésbé táplálóak, ráadásul többe kerülnek” – mondta a Harvard Egyetem tudományos munkatársa Geng Zong. „A cöliákiában nem szenvedő emberek leginkább amiatt teszik megfontolás tárgyává gluténbevitelük korlátozását, hogy a krónikus betegségeket megelőzzék, elsősorban a diabéteszt.”

Hosszú távú megfigyelési kutatásban vizsgálták a gluténbevitelt, és úgy találták, hogy sokan a résztvevők közül gluténbevitelüket 12 gramm alatt tartották napi szinten, és közülük azoknak, akik ezen az értéken belül a legtöbb glutént fogyasztották, alacsonyabb lett a 2. típusú cukorbetegség kockázatuk a követés 30 éve alatt.

Azok a résztvevők, akik ennél kevesebb glutént fogyasztottak, kevesebb gabona-rostot vittek be, amiről köztudott, hogy védő tényező a 2. típusú diabétesz kockázatában.

A gluténfogyasztásban élen járó – a napi bevitel felső 20 százalékát alkotó – személyeknek 13 százalékkal kisebb volt a kockázatuk 2. típusú cukorbetegség kialakulására – összehasonlítva a legkevesebb glutént fogyasztókkal. (Ez utóbbiak kevesebb, mint 4 grammot fogyasztottak.)

A kutatók közel 200 000 ember napi gluténbevitelét vizsgálták, összesen három hosszú távú kutatás adatainak összeolvasztásával (Nurses Health Study, Nurses Health Study II. és Health Professionals Follow-up Study).

A táplálkozási kérdőíveket a résztvevők kétévenként, illetve négyévenként töltötték ki.

Az átlagos napi gluténbevitel az NHS kutatásban 5,8 gramm/nap, az NHS II.-ben 6,8 gramm/nap és a HPFS-ben 7,1 gramm/nap volt. A glutén fő forrásai a főtt tészták, gabonafélék, pizza, muffin, perec és kenyér voltak.

A kutatás, amely az 1984-től 1990-ig, illetve 2010-től 2013-ig nyert adatokat dolgozott fel, csaknem 16 000 diabéteszes személyt azonosított a felmérések résztvevői között.

A kutatás megerősítésre szorul, részint mert ‘önbevalló’ volt a kérdőív, részint, mert megfigyelő jellegű volt a kutatás. Másfelől, a legtöbb résztvevő akkor vett részt a felmérésben, mielőtt a gluténmentes diéta népszerűvé vált volna, így nincs adat a gluténmentes diétán élőkről.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170309120626.htm

Forrás