Furcsa tudomány:csak öt perc minusz 80 fokon a jégkamrában és a fájdalom elszáll

Rachel Aldingto(42) kilép a fagyott ködből és néhány percig úgy érzi ismét 19 éves.Akkoriban mozgékony és fájdalommentes volt és egy profi vízisíző karrierje állt előtte.Aztán elindult a betegsége : spondylitis ankylopoetica vagy más néven Bechterew-kór.

A Bechterew-kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően ún. bambusznádgerinc, más néven “botmerev gerinc” alakul ki.(Webbeteg)

Ez egyfajta gyulladásos betegség  amely a gerinc ízületeit érinti bár okozhat gyulladást más területeken is: a szívben, a belekben, még a szemekben is.A gerincben mikor a gyulladás elmúlik  és a gyógyulás megkezdődik csontos hegszövet alakul ki amely gátolja a mozgást. Az ismételt fellángolások egyre több gyulladást  és hegszövetet eredményeznek, egyre több csigolya csontosodik össze és ez előrehaladott esetben az egész gerincoszlopot érinti.

A Bechterew-kór az emberek körülbelül 0,2 – 0,4 százalékát érinti, a férfiaknál ötször gyakrabban fordul elő, elsősorban 20-45 éves kor körül (bár van korai és időskori formája is). A betegség egyes családokban gyakoribb, emiatt a kutatók szerint genetikai hajlam is szerepet játszhat. Gyógymód nincs.

Most néhány kutató szerint az erős hideget lehetne használni a Bechterew-kór és egyéb krónikus gyulladásos állapotok, mint például az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis kezelésére.

Ráchelnél azután diagnosztizálták a betegséget,miután erős fájdalmat érzett a medencéjében ” Nagyon keményem edzettem  és azt gondoltam talán a ski-jumping okozza ezt, és ez a fájdalom hozzátartozik az edzésekhez ha  sportember vagy”-emlékszik vissza Rachel.

A fájdalom azonban nem múlott, emiatt fel kellett hagynia a sporthoz fűzött reményeivel.Főiskolára kezdett járni ahol sportterápiát tanult de a betegséggel és a fájdalommal azóta is együtt kell élnie.

A betegség fellángolásának ideje alatt heteken keresztül szinte semmit sem tud tenni,a nyugalmi szakaszokban is napi fájdalommal él együtt. Nagyon erős ízületi  fájdalmat érez  nemcsak a gerincében hanem máshol is,és ez szörnyű-mondja.

Az általánosan alkalmazott összes gyógyszert kipróbálta már, a gyulladáscsökkentőket  és szteroidokat egyaránt ,és legutóbb egy immunszupresszáns injekciósorozattal kísérletezett.A hatóanyaggal több betegnél kedvező eredményeket értek el a gyulladás csökkentésében.

De Rachel abbahagyta a kezelést miután vírusos agyhártyagyulladást kapott ez idő alatt.”Azt mondták talán véletlen hogy megkaptam az agyhártyagyulladás, de nem voltam hajlandó vállalni a további kockázatot”-mondja.

A kezelések persze mellékhatással is járnak.Fejfájás, rosszullét, savas reflux és krónikus fáradtság ,amikor már a beteget amúgy is meggyötörte a fájdalom. Ráchel természetes lehetőségeket is keresett, például különböző diétákkal próbálkozott.Mikor értesült az újfajta jégkezelésről nem is volt kérdéses hogy kipróbálja.Mindig is úgy érezte a hideg segített a fájdalom enyhítésében,és a gyulladás csökkentésében.A megdagadt területekre sokszor rakott jeges borogatást és néha evvel is aludt, mert csak így tudta csökkenteni a fájdalmat.

A lehetőséget egy észak -londoni kórházban találta meg amely krioterápiás kamrában kezel betegeket.

Maga a kamara úgy néz ki mint egy zuhanyfülke, elég nagy ahhoz hogy  két ember elhelyezkedjen benne anélkül hogy  megérintse  az oldalait. Az egészet lehűtik mínusz 80 celsius fokra.Az elmélet az,hogy az intenzív hideg serkenti a testet természetes gyulladáscsökkentő anyagok és fájdalomcsökkentő hormonok termelésére.

Dr. Colin Crosby sportorvosi konzultáns szerint (BMI Garden Hospital in Hendon, North London) ha egy havas napon sok időt töltünk a szabadban a kezünk és a lábunk ,valamint más testrészeink elzsibbadnak.Ez azért van  mert a szervezet a vért az agyhoz és a főbb szervekhez szivattyúzza  hogy megvédje őket a hideg hatástól.Amikor a vér visszatér a “rendszerbe “a bőr kipirul és a kéz elkezd bizseregni.

Ha ötszörösére emeljük a hideget és a kamrában tartózkodunk a test ugyanezt teszi, a vér az agyba és egyéb fontos szervekbe vándorol.A kamrából kilépve a reakció hatalmas, a véráram visszatér a szövetekbe köztük a sérült helyekre is. Az endokrin rendszert pedig stimulálja a rendkívüli hideg  és egy sor  vegyi anyagot termel beleértve a gyulladás ellenes markereket és fájdalomcsillapító hormonokat.A testben endorfinok és adrenalin szabadul fel hogy segítse a helyreállítást. Rachel és két másik beteg egy jótékonysági egyesület költségén hetente kétszer öt percet töltött a kamrában,majd gyógytornán vett részt.

A gyógykezelések során a betegek csak fürdőruhát viselnek   testükön,viszont végtagjaikat zoknival,kesztyűvel és sállal védik. Minél nagyobb testfelület van kitéve a hidegnek annál jobb a hatás.

A hatás pedig azonnali és döbbenetes .Amíg a kamrában vagyok valami mintha kikapcsolná a fájdalmat és a régi testemet kapnám vissza.Az érzés olyan mint látni egy jó filmet amelyet lehetetlen leírni, akit érdekel menjen és nézze meg.Amikor először jöttem ki belőle úgy éreztem a testem laza, szabad, és az évek óta szenvedett fájdalmat valami kikapcsolta.Próbáltam mozgatni és megfeszíteni az izmaimat ,és forgatni az izületeimet anélkül hogy fájdalmat és kárt okozzak magamnak-sikerült.

A hat hetes kezeléssorozat alatt Rachel egyszer érzett tetemes visszaesést, de magát hibáztatja miatta.Miután az egyik kezelés után nagyon jól érezte magát két órát töltött egy konditeremben és ez azonnal megbosszulta magát.Mindazonáltal a krio-kamra úgy tűnt  hogy segített, mozgékonyabbnak érezte magát és kevesebb  gyógyszerre volt szüksége.A másik két beteg hasonló előnyökről számolt be.

A  krioterápia eredetileg Japánból származik, a hetvenes években  találták ki és most egyre gyakrabban alkalmazzák sportolóknál hogy segítsék a sérülések gyógyulását ,vagy csak a tréningek kiegészítéseként.

Ráchel a tetemes költségek ellenére folytatni szeretné a terápiát. Az emberek talán azt mondják ez tiszta pszichológia, mert nem történik más minthogy endorfinok termelődnek. De én úgy érzem működik a dolog . Ha csupán szellemileg érzem jobban magam az is segít küzdeni a fájdalommal.

Forrás:DailyMail online