Furcsa tudomány : daganat ellenes sör!

Egy nagyon jó hírrel szolgálhatunk azoknak akik szeretik a sört. A kutatók Németországban azzal álltak elő hogy a komló egy daganatellenes hatóanyagot tartalmaz és a sörfőzés technológiájának fejlesztésével egy speciális sör állítható elő. A felfedezés egészséges sörhöz, és egyéb étrend kiegészítőkhöz  vezet.

sorAz előzetes vizsgálatok azt mutatják hogy a komlóban talált xanthohumol gátol egy enzimcsaládot amely kiváltója lehet a rákos folyamatoknak, valamint segít méregteleníteni a szervezetet a carninogén anyagoktól. Dr. Werner Back a Müncheni Műszaki Egyetem szakértője azt mondja:”nagyon egészséges, és azt gondolom a sörben  jelen levő hatóanyagok nagyon jók.”

A xanthohumol erősebb antioxidáns mint az E-vitamin és emellett nagyon aktív hatóanyag amelyet a termések és a murvalevelek belső oldalát borító sárga, gyöngyszerű mirigyszőrőkben találunk.

A komlóról általánosan ismert hogy gyógyhatásokkal rendelkezik és a terápiában mint izomlazítót és nyugtatót használják. A benne levő egyéb vegyületek erős fitoösztrogének amelyek segítenek megelőzni a posztmenopauzalis hőhullámokat és a csontritkulást. A xanthohumol leállítja a citokróm P-4 működését amely aktiválni tudja a rákos folyamatokat és segít megállítani a tumor növekedését a korai stádiumban. Tanulmányok szerint különösen hatásos emlő, vastagbél, petefészek és prosztatafolyamatok esetén.

Ugyanakkor azonban a megfelelő xanthohumol tartalom 60 korsó hagyományosan elkészített sörben található amelyet a sörfőzés folyamán egy korsóban kellene koncentrálni.

Ezért a kutatók azon dolgoznak hogyan lehetne az összes sörben -megfelelő technológiával- a xanthohumol tartalmat emelni, vagy megtalálni annak a módját hogyan lehetne azt hozzáadni más élelmiszerhez ,például csokoládéhoz.

Forrás:www. healthjockey.com