Furcsa tudomány :terápiás macska szívbetegeknek ,és hipoallergén kutya allergiásoknak

Az emberek többsége élete folyamán vagy egész életén keresztül tart háziállatokat .Legtöbbjük kutyát vagy macskát, vagy mindkettőt. Ez az együttélés aztán hatással van az emberre: a kutyatulajdonosok talán többet mozognak, a macskák dorombolása pedig stresszoldó?Az alternatív gyógymódok keresése egyre népszerűbb a világon és ez fokozottan igaz a szív-,és érrendszeri halálokokkal összefüggő kutatásokra.

A Minnesota Egyetem kutatói prof. Adnan vezetésével 4435 felnőtt korú  30-75 év közötti embert vizsgáltak akiknek kb. a fele tartott macskát. A vizsgálat időtartama közel 10 év volt amely alatt nyomon követték a halálozási okokat beleértve a szívrohamot és a stroke-ot. A macskatulajdonosok úgy tűnik kisebb arányban haltak meg szívroham következtében ez alatt a 10 év alatt, a kutatók pedig óvatosan tették hozzá:”a hatás nagysága kicsit meglepő volt”. Annál is inkább, mert a macskatulajdonosoknál ugyanúgy fennálltak azok a kockázati tényezők mint a “macskamenteseknél”, tehát a magas koleszterin színt, a dohányzás és a cukorbetegség.A kutatók szerint a jelenség oka az lehet hogy a macskák simogatása és dorombolása csökkenti a stresszhormon szintjét a vérben, enyhíti a szorongást, csökken a vérnyomás és a szívfrekvencia, amelyek hosszú távon szív-, és érrendszeri problémákat okozhatnak.

A tanulmány megállapította hogy a szívinfarktus kockázata 40%-kal csökkent a macskatulajdonosok körében azokhoz képest akik nem tartottak macskát életük folyamán és ugyanez igaz volt egyéb szív,-és érrendszeri halálozások kockázatával  kapcsolatban, amelyek 30%-kal csökkentek.

Bár a tanulmány korlátozott volt -csak macskákat érintett- Amerikában máris egy új tudományos kategóriát fogalmaztak meg amelyet körülbelül így lehetne leírni :a kedvtelésből tartott háziállatok egészségügyi előnyei.És még mit is állapíthattak meg evvel kapcsolatban amikor az egészségügy szerte a világon pénzügyi problémákkal küzd ? A ma elérhető preventív módszerek közül a leg költséghatékonyabb.

A hipoallergén kutyák esete

Emberek milliói szenvednek a kutyaszőr allergiától (amely mint látni fogjuk nem is igazán kutyaszőr allergia), amely megakadályozza  vagy megnehezíti hogy állatot tartsanak. Három évvel ezelőtt Obama elnök ilyen allergiában szenvedő lányának Maliának  hipoallergén kutyát keresett. Hogy honnan vette ezt a kifejezést az rejtély, de az American Kennel Club azonnal ajánlott neki néhány hipoallergénnek kikiáltott kutyafajtát. Közöttük aztán mindenféle volt található pl. Kínai meztelen kutya, vagy az éppen szőrtelennek nem mondható Máltai , vagy a kifejezetten tömött szőrű Bichon Frize.Az eltelt három év alatt a tenyésztők próbáltak hipoallergén kutyákat  “előállítani ” és mindenféle csoportokba sorolni:fajtatiszta hipoallergén kutyák, keverék kutyák ,ahol az egyik szülő hipoallergén és fajtatiszta, és sorolhatnám tovább a variációkat. Mígnem az allergológusoknak is felkeltette ez a probléma a figyelmét és megpróbálták bebizonyítani ,vagy elvetni a hipoallergén kutya gondolatát.

A kutatások eredményét ez év júliusában tették közzé az American Journal of Rhinology and Allergy című szaklapban.

A kutyákkal kapcsolatban a fő probléma nem a szőr hanem egy fehérje amelyet a kutya folyamatosan ürít a nyálával, a verejtékével,  a lehámló bőrdarabkákkal, és még a vizeletével is -mondja Corinna Bowser allergológus-ezért aztán nem létezhet olyan kutya  amelyik  hipoallegénebb a többinél . Ezt a vizsgálat is bizonyította, amelyben összesen 173 lakásban mérték a hipoallergén vagy normál kutyák által kibocsátott Can f1 fehérje színtjét,amely közvetlenül felelős az allergiáért.

Bár a gondolat hogy létezik hipoallergén kutya nagyon tetszetős, de nincs rá tudományos bizonyíték, és bizonyára ez nagyon sok  kutyára vágyó allergiás embert elszomorít.

Forrás :ScienceDaily,Medical News Today,