Sarah Darwin hangja és a paradicsom ( ?)

Ezeken a lapokon már többször volt szó arról hogy a növények meghálálják ha beszélnek hozzájuk, vagy arról hogy kommunikálnak egymással és ezzel segítik vagy hátráltatják egymás növekedését.

paradicsom1Akkor finomítsunk a dolgon most éppen a paradicsom szemszögéből nézve. Amúgy is most van az ültetés szezonja még időben kiválaszthatjuk melyik családtagunk beszéljen hozzá az elkövetkezendő pár hónap folyamán.

-A kérdés: a férfi vagy női hang tetszik-e jobban a növényeknek (esetünkben a paradicsomnak)

– Megvalósítás a Királyi Kertészeti Társaság Társaság égisze alatt (RHS Garden Wisley Surrey ) 2009

A tanulmány azzal kezdődött  hogy a kutatók férfiakat és nőket kértek meg arra hogy olvassanak fel hangosan . Persze nem akármit. A repertoár sem volt átlagos: Shakespeare Szent Iván éji álom, vagy Darwin A fajok eredete és John Wyndham A triffidek napja. ( Ez utóbbinak kicsit utána nézvén egy sci-fit találtam melynek hősei húsevő növények és a múlt század hidegháborús éveiben játszódik szovjet ügynökökkel fűszerezve.) Tudomány, klasszikus irodalom, meg könnyedebb szórakozás – a paradicsomoknak igazán volt miből válogatniuk.

A szervezők ezt követően kiválasztották azokat a felvételeket  amelyeket aztán egy hónapon keresztül játszottak le a tíz palántának a cserepükhöz erősített fejhallgatón keresztül. Hogy biztosak lehessenek az eredmény tisztaságában két kontrollnövényt is neveltek-csöndben.

Az egy hónap elteltével az derült ki hogy a női hangokkal inspirált paradicsomok azonos körülmények között átlagosan 2,5 cm-rel nőttek magasabbra mint a többiek. A férfi hangokra nézve pedig volt olyan hang amelynek hatására a paradicsomok inkább “visszamaradtak” a fejlődésben, még a csendben nevelt palánták növekedését sem érték el. (  🙂 )

És ki volt a leginspirálóbb: a címből már kitalálhatják Sarah Darwin aki a híres természettudós ük-ük unokája, és természetesen A SDfajok eredetéből olvasott fel. A paradicsom amely az Ő hangját hallgatta kb. 2 cm-rel verte az összes többit.

A kutatók eredetileg arra számítottak, hogy a férfiak hangja jobban serkenti majd a palánták növekedését -fogalmam sincs ezt honnan gondolták! -de csalódniuk kellett. Ám azt, hogy a nők hangjától miért nőnek nagyobbra a növények, nem tudják. Talán azért – magyarázták -mert a nők hangmagassága és hangszíne szélesebb tartományban mozog. A nők hanghullámai talán olyan ingereket keltenek, mint az eső és a fény.

Hogy kommentálta az egészet Miss Darwin:Azt hiszem ez egy megtiszteltetés hogy olyan hanggal bírok amely a paradicsomokat növekedésre serkenti.Talán azért különösen megfelelő a hangom, mert sok éven keresztül a Galapagos szigetekről származó vadon növekedő paradicsomokat tanulmányoztam .

Forrás:?