Furcsa tudomány: balkezesek veszélyben

Balkezes embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki pszichotikus rendellenességek  mint például skizofrénia, vagy hangulati rendellenességek mint  depresszió a kutatás szerint.

balA számok szerint:

– a hangulati zavarok tekintetében a balkezesek aránya 11% a betegek között ,és ez az arány megegyezik a teljes populációban fellelhető balkezesek arányával.

-azonban a skizofréniával kezelt betegek 40%-a balkezes.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt mutatják a balkezes emberek között feltűnően nagyobb a pszichotikus betegségek pervalenciája mint az egyszerűnek mondható hangulati zavaré.

Más módon kifejezve a balkezesség sokkal gyakoribb a szkizofrén betegek között mint depressziósok között.Ezt az elmés megállapítást  egy nyilvános pszichiátriai klinika 107 betegének vizsgálata alapján mondták ki (nem tűnik túl nagy léptékű kutatásnak) ellenőrizték is, és még közzé is tették egy tudományos folyóiratban.

További csapás a balkezesekre nézve:

Holland kutatók megállapították hogy a balkezes nőkben kétszer akkora valószínűséggel alakul ki menopauza előtt mellrák  mint a jobbkezes nőkben. Aztán a balkezesek hajlamosabbak a diszlexiára és a szorongásra.

Mikor idáig jutottam már kezdtem kicsit rettegni mivel családomban a balkezesek előfordulása sokkal nagyobb arányú 75% , 4-ből 3 🙂  .Nem elég hogy az egész világ a jobbkezeseknek készült, az ollók ,a mindenféle eszközök  meg szerszámok , még ez is. Akkor nézzünk kicsit utána a dolognak.

A magzatok már  az anyaméhben mutatják milyen ” kezesek ” lesznek. 92 %-os valószínűséggel a jobb kezük hüvelykujját veszik a szájukba az ultrahang felvételek tanúsága szerint.

Két jobbkezes szülőnél  csak  9,5 % az esélye annak hogy gyermekük balkezes lesz , vegyes esetben már nagyjából kétszeres az esély, két balkezes esetén pedig már 26% eséllyel lesz a gyermek is balkezes. 2007-ben aztán felfedeztek egy gént amely növeli az esélyét annak  hogy balkezesek legyünk de sajnos ugyanez a gén fokozottan hajlamosít a skizofréniára is.

Jobban utána nézve a fenti holland hivatkozásnak sem lettem boldogabb. A balkezes nőknél nemcsak a rák a kockázata nagyobb hanem az agyvérzés és artériás sérülések kockázata is.

Aztán néhány korábbi tanulmány a krónikus betegségek egész listáját hozza összefüggésbe a balkezesség tényével. Sorolom: alkoholizmus, diszlexia,migrén,aszthma ,hiperaktivitás,gyulladásos bélbetegségek és még az értelmi fogyatékosság is belefér a dologba.

Mindezek után az éppen olvasott cikk írója megnyugtatja eddigre már eléggé megtépázott idegeimet :korábbi tanulmányok nem tekinthetők objektívnek ,mert az a korábbi  téves szemlélet mutatkozik meg bennük amely szerint a balkezesség betegség.

Ez egy kicsit megnyugtatott és kerestem tovább. De megint csak egy negatívumba  ütköztem ami meggyőzően látszik bizonyítani  hogy a balkezesek rövidebb életűek. Mégpedig így: a fiatal felnőtt populációban a balkezesek aránya 10%, az 50-es korosztályban ez már csak  5%, a 80 éves korosztályban pedig már csak 1% .  🙁

Újabb megállapítások sorozata következik amelyek kicsit javítanak a helyzetünkön:

-ikerpárok vizsgálatakor akiknek egyik tagja jobbkezes másikuk pedig balkezes volt egyáltalán nem találtak ilyen mérvű különbséget a halálozási arányban.

-megint a fent emlegetett holland tanulmányra hivatkozva nem volt értékelhetően magasabb a colerectális daganatok ,és a szív-, és érrendszeri betegségek száma.

-néhány vizsgálatban pedig ( ez sajnos nincs konkrétan megjelölve) még hosszabb élettartamot is párosítottak a balkezességhez.

Továbbá megdőlni látszik az a korábbi  elképzelés is amely szerint a balkezeseknél a jobb agyfélteke a domináns. A balkezesek  70 százalékánál  még mindig a bal agyfélteke a főnök , csak 30%-ban a jobb ,vagy a megfogalmazás szerint “elosztott mintát ” mutatnak az agy használata közben.

Itt volt az a pont amikor megnyugodtam. Kedves balkezes társaim szerintem elfelejthetjük a fenti cikket úgy ahogy van : nem tudnak rólunk semmi biztosat! 😀

Forrás: DaiylMail, CNN.com, healthyliving. com

2 Comments on "Furcsa tudomány: balkezesek veszélyben"

  1. Lukács Ottó | 2013/11/08 at 18:59 |

    Csak egy észrevétel: ha a lakosság durván 10%-a balkezes, és azok 1%-a éli meg a 80 év fölötti kort, akkor arányosan a balkezesek 100%-ának 10%-a él 80 évnél tovább. Ez az arány a teljes lakosság körében is ilyen, sőt, azt hiszem rosszabb is. Akkor hol itt a probléma? Ha rosszul látom javítsatok 🙂

    • Cseles meglátás de nem erről van szó. 😀 Akkor számoljunk csak! Van kiindulásképpen 1000 db ember akiknek a 10%-a balkezes az annyi mint 100 db ember! Szerinted az emberek 10 %-a éli meg a 80-as kort az annyi mint 100 db ember és belőlük már csak 1% a balkezes az annyi mint 1 db. Tehát a kiindulási 100 balkezesnek nem 10 %-a éli meg a 80-as életkort ,hanem csak 1%-a ! Szerintem! Vagyis inkább a cikk szerint!

Comments are closed.