Azt mindig tudtam hogy a kutatók néha egészen faramuci dolgokat is tudnak ” KUTATNI ” de a most következő ötlet tényleg megdöbbentő. Egy nemrégen befejeződött holland tanulmány 10 évig követte a résztvevők életét és táplálkozását. Ebben a kutatásban a zöldségek és gyümölcsök hatását valahogy összehasonlíthatóvá kellett tenni emiatt kitaláltak egy színkódot. Szépen besorolták őket ilyen módon: zöld, narancssárga/sárga, piros/lila, fehér .
A négy kategória közül leginkább a narancssárga/sárga és különösen ennek mélyebb sötétebb árnyalatai bizonyultak hatékonynak a kardiovaszkuláris betegségek szempontjából. És ezt a színárnyalatot melyik abszolút mindennapi zöldségünk képviseli: a sárgarépa. Nem kellett sok sem mindössze napi 25 gramm, és máris kimutatható volt a hatás. 50 gramm vagy 75 és a kockázat még jobban csökkent.
Változatos és színes antioxidánsok plusz egy alig emlegetett másik vegyületcsoport a poliacetilének kategóriája. A poliacetilének bizonyos zsírsavak anyagcseréjének során keletkeznek és különösen gyakoriak az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényekben. A két legjobban kutatott poliacetilén a falcarinol és a falcarindiol. Előzetes kutatások alapján gyulladásgátló és anti-aggregációs tulajdonságúak tehát megakadályozzák a vérrögképződést. További előnyei ezeknek a poliacetiléneknek az, hogy gátolják a vastagbél rákos sejtjeinek növekedését. A kutatás laboratóriumi körülmények között a petri csészékben és emberi résztvevőkkel egyaránt ígéretesnek bizonyult. Mindössze kb. 4 dl frissen préselt sárgarépalére volt szükség naponta. Mindezekhez a hatásokhoz azonban szükséges hogy a poliacetilének ide -oda alakuljanak oxidált és redukált alakjuk között. Itt jön aztán a képbe az a nevezetes „sárgarépahatóanyag ” csoport amit biztosan mindenki ismer:a karotinoidok. Ez a két csodálatos fitonutritiens csoport egymás nélkül nem hordozza ugyanazt a hatást. Szükségük van egymásra, erősítik egymás hatását, mert a karotinoidok nemcsak a mi egészségünkre hanem a poliacetilének egészségére is vigyáznak.
Nincs az a kémiai elemzés amelyet ne lehetne még bonyolultabbá tenni. A sárgarépa karotinoidjainak kutatása jó példa erre. Mit mondana mindenki mi található a sárgarépában: béta -karotin! De a helyzet nem ilyen egyszerű. Vagyis a sárgarépában nem egyszerűen béta-karotin található hanem annak egy izomérje amelyet úgy nevezünk (all-E)-béta-karotin. Ez a forma biológiailag sokkal aktívabb mint a másik izomer amelyet úgy nevezünk Z (cisz)-izomer. És még egy jó hír. Hűtőben megfelelően tárolva, és megfelelő nedvességet biztosítva ezt a remek hatóanyagot a szedés után még sokáig meg lehet őrizni aktív formában.
Mi az ami még a sárgarépával kapcsolatban az eszünkbe juthat – a szem egészsége. És ez sem kizárólag a béta -karotinnak köszönhető hanem a geranil-acetát nevű kémiai anyagnak is, amely megtalálható a sárgarépa magjában és az olajában.
Amiről még nem beszéltünk: a szemvédő lutein, hidroxi-savak, immunrendszert támogató C-vitamin, K-vitamin a csontok egészségéért, élelmi rostok és kalium, a B-vitamin család tagjai szép számmal, mangán és molibdén az enzimek megfelelő működéséért, és az energiaforgalomhoz szükséges foszfor.
Ezek után gondolom mindenki kedvet kapott a sárgarépa fogyasztásához, én pedig joggal adhattam a fenti címet, vagyis: A téma a hűtőben hever.