Egyéb elnevezései: bodza, fái bodza,
A bodzafélék családjába tartozó, mindenhol elterjedt, helyenként nagy állományban termő cserje vagy fa. Levele páratlanul szárnyasan összetett, rendszerint öt levélből áll. A levélkék hosszas tojásdadok, kb 10 cm hosszúak, hegyesek, fűrészes fogúak. Virágzata az ága végén álló, szétterült, dúsvirágzatú ernyő. A virágok aprók, sárgásfehérek, kellemes illatúak, májusban – júniusban nyílnak. Termése 5-8 mm átmérőjű, gömbölyű, feketéslila színű, lilásvörös nedvű bogyó. Íze édes-savanykás.
Hatóanyag: glikozida, rutin, quercitin, nyálka, cseranyag, gyanta, kolin, szambunigrin kéksavglikozida, emulzinenzim,
Alkalmazása:
belsőleg:
– meghűléses betegségekre,
– izzasztásra,
– köhögésre,
– vértisztításra,
– vizelethajtásra,
– légszomj csillapítására (csak a levelét)
Teájának elkészítése és adagolása: 2 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer javasolt.