Fekete bodza a mindenhol jelenlevő védelem

A fekete bodza, latin nevén sambucus nigra talán a legismertebb cserje. Nem is csoda, hiszen gyakorlatilag mindenhol megtalálható. A fekete bodza egész Európában, Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában honos növény, és csodáraméltó regeneráló tulajdonságai az egész világon híressé tették. Bárhol könnyedén gyökeret növeszt, és gyorsan nő minden része. Hamarjában képes az egész kertet a magáévá tenni. Jó hír azonban az, hogy a bodza bokrok között nem kell tartanunk a rossz szellemektől.

A bodza hajtásai üregesek, belsejükben lágy, fehér bodzabél van, és kiválóan alkalmazhatók egyszerű furulya vagy fuvola készítéséhez. A bodzabokor fiatal ágai rendkívül erősek és törékenyek, ellentétben az öreg ágakkal, amelyek fehér szövetűek, és kifejezetten kemények. Ezért a bodzabokor fája kiváltképpen keresett a fafaragók és a hangszerkészítők körében. Az ókori görögök a bodza fájából készítették a háromélű lantot, amelyet sambuk-nak hívtak. Innen ered a bodza növénycsaládjának neve is (Sambucaceae). Amennyiben azonban szeretne a bodzacserjéről letörni egy ágat, legyen nagyon óvatos! A hagyomány szerint ugyanis a bodzabokor az Anyaistennő otthona, aki a törpék királynője is egyben, és mielőtt a bodzához nyúlnánk, mindenféleképpen ki kell kérnünk az engedélyét, különben szerencsétlenség érhet minket.

A bodzabokrot Csehországban ősidők óta óriási és megérdemelt tisztelet övezi. Régen úgy hitték, hogy a bodzacserjében élnek az erdei tündérek, akiket a sötét szellemek messzire elkerülnek. Ezért ültettek bodzabokrokat az ablak alá és az istálló mellé, és ezért kaptak az újdonsült házasok bodza palántákat, hogy boldog házasságuk és gazdag termésük legyen. Az áthatóan illatozó tejszín-fehér virágai és fekete termései állítólag szerencsét hoznak, és mindenkinek segítenek beteljesíteni kívánságukat. Egy szó, mint száz a bodzáról annyi monda, mese és legenda kering, hogy egy egész könyvet is kitennének.

A fekete bodzának a népi gyógyászatban valóban előkelő helye van. Nem véletlen, hogy a bodzáról az a hír járja, hogy 99 féle betegséget képes gyógyítani, és nem csoda, hogy mindenki ismeri azt a mondást, hogy a kamilla előtt hajolj meg, a bodza előtt ereszkedj térdre. A fekete bodza valóban tiszteletre méltó növény. Széles körben alkalmazható a gyógyító hatása, és minden része felhasználható. A virágai, a levelei, a kérge, a gyökere és a termése is. Szárítás közben a bodza valamennyi része könnyedén megfűlik, ezért vékony rétegekben vagy felakasztva szabad szárítani.

A levelei és az éretlen termése enyhén mérgező, de ha leöntjük forró vízzel, toxikusságuk eltűnik. Virágai hormonális jellegű anyagokat (fytohormonokat) tartalmaznak, amelyek kiváló rovarölő és rovarűző (molylepke, légy és egér ellen), de elsősorban remek gyógyhatású szerek. A benne levő glikozidok, flavonoidok és nyálkás anyagok pozitívan hatnak megfázás, köhögés, torokfájás, hörghurut, asztma, influenza és torokgyulladás esetében. A bodza virága segíti továbbá az izzadást, csillapítja a lázat és tisztítja a vért. Segítséget nyújt neuralgikus fájdalom, a háromosztatú ideg gyulladása, fej- és gerincfájdalom során. A cserzőanyagoknak, a gyümölcssavaknak és a cholinnak köszönhetően pozitív hatással van több emésztőrendszeri megbetegedésre is (hasmenés, görcsök, stb.). Szabályozza a vérnyomást, javítja az erek rugalmasságát, vizelethajtó és víztelenítő hatása van, hatékony az alsó végtagok vizesedésével szemben. Tisztítja a vesét és a húgyútakat, segít a prosztatával kapcsolatos betegségek és a húgykő gyógyításában. Kiúsztatja a testből a húgysavat, aminek köszönhetően megkönnyebbülést hoz köszvény és reuma esetén.

A cserje levelei, kérge és gyökere elsősorban külsőleg használatosak, különböző bőrproblémák és sérülések esetében, lábszárfekély gyógyításakor, öblögetőként íny- és mandulagyulladáskor. A bodzafőzet fehéríti, és puhává varázsolja a bőrt, eltünteti a szeplőket.

A bodza termése rutinban gazdag, és pozitív hatással van az erek minőségére. Tartalmaz továbbá pektint, vitaminokat (C, A, B1, B2, B5, B6, B12), glikozidokat, éterolajakat és értékes növényi színezőanyagokat, flavonoidokat. A bodzát nyár végén, ősszel kell szedni, utána pedig remek bodzabor vagy szörp, esetleg lekvár készíthető belőle, amelyet megelőzésképpen kiválóan használhat megfázás ellen, vagy otthoni fájdalomcsillapítóként.

Bodza nélkül júniusban nehéz lesz az élete. Amennyiben bodzavirágot tesz a vízbe, kiváló frissítő italt készíthet, de próbálja ki az alternatív grillezést: süssön tésztába bodzavirágot. Abban az esetben, ha júniusban mégiscsak esne, bújjon be a bodzabokor alá. Ott ugyanis egészen biztosan nem csap be a villám. Amennyiben kertjében van bodzacserje, dédelgesse, szerencsét és egészséget hoz Önnek.

Forrás: Tereza Viktorova