Fájdalomcsillapítás alternatív módon….mellékhatások nélkül?

Sokan élnek együtt valamilyen krónikus fájdalommal  amelyre valószínűleg folyamatosan fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő szereket szednek. Ezek többségükben a nem szteroid típusú ( NSAID ) gyulladáscsökkentők közé tartoznak. Néhány hatóanyag közülük már vény nélkül is kapható például az ibuprofen vagy a  naproxen, a sima Aszpirint már nem is említem.

kurkumaA krónikus fájdalmak miatt hosszú távon használjuk ezeket és  néha igen nagy dózisban. Az emberek egyik felénél nem okoznak semmi problémát a másik felüknél pedig igen. A leggyakoribb félelem az hogy tönkre teszik  a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, ezért erre a mellékhatásra általában kapunk egy másik úgynevezett “gyomorvédő”tablettát is. A gyulladásgátló  hatóanyagoknak  jól ismert hatásmechanizmusuk van és a legtöbb esetben nincs semmi probléma velük.Most néhány természetes alternatíváról lesz szó amelyeknek segítségével esetleg csökkenteni lehetne  a gyógyszerek (ezzel a mellékhatások????) mennyiségét . (Egyes kutatások során teljesen  el lehetett hagyni a fájdalomcsillapító szedését. Természetesen ez nem azt jelenti hogy mindenki azonnal sutba dobhatja a gyógyszerét de aki érdeklődik a természetes szerek iránt kipróbálhatja egyiket vagy másikat!!!)Viszont az ajánlások nagyon eltérnek a Magyarországon forgalomban levő készítmények hatóanyag tartalmától  ezért erre minden esetben kitérek, és mellékhatások is vannak ….a természetes sem mindig tökéletes.

A krónikus fájdalmak oka  legtöbb esetben krónikus gyulladás. A növényi hatóanyagok esetében ugyanúgy kimutatható a hatásmechanizmus mint a gyógyszermolekulák esetében

A kurkuma

A kurkuma az egyik leghatásosabb természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns fűszer/gyógynövény ami  elérhető.Hatását patkányokon vizsgálták amelyeken mesterségesen rheumatoid arthritiszt idéztek elő.Ha előkezelték kurkumával a patkányokat ez  meggátolta a duzzanatot a gyulladást, a  korábban már meglévő betegség tüneteit pedig jelentősen csökkentette.(University of Arizona, Tucson). Ezekről a tulajdonságairól a kurkumának bizonyára már mindenki hallott .Viszont itt jön a dózis kérdése.

-ha mint fűszert használjuk a szárított és porított gyökeret akkor abból naponta  1- 3 grammot kellene elfogyasztanunk

-ha pedig a benne levő kurkumin nevű hatóanyagra standardizált kivonatot használjuk akkor  400-600 milligrammot naponta 3x (A hazánkban forgalomban levő készítmények ennél sokkal kisebb dózisokat tartalmaznak.)

Mellékhatás: ilyen mennyiségű kurkuma nem szedhető együtt vérhigító gyógyszerekkel (nő a vérzékenység), vércukorszint csökkentőkkel( leeshet a vércukorszint),gyomorsavcsökkentő gyógyszerekkel,és akinek epeköve van szintén nem szedheti.Valamint aki műtét előtt áll 2 héttel korábban hagyja abba ha ilyen mennyiségű  kurkumát szed.

Halolaj ízületi fájdalomra, gyulladásra

Halolajat már sokan szednek koleszterin szint csökkentésre vagy csak azért mert nem nagy halevő a magyarok többsége a tengeri népekhez viszonyítva. De vannak bizonyítékok hogy  krónikus ízületi gyulladásra és a vele járó fájdalmakra is szedhetnénk. Ebben az esetben is a benne levő omega-3 zsírsavak hordozzák a hatást . A kutatók szerint -bár valamilyen más forrásból is hozzá juthatnánk-a halolaj a legjobb . Az egyik vizsgálatban rheumatoid arthritisben szenvedő betegek 40%-a csukamájolaj hatására egyharmadával tudta csökkenteni a NSAID gyulladáscsökkentő gyógyszerek mennyiségét. Egy másik csoport a vizsgálatban nyak és hátfájás enyhítésére kapta ugyanezt. Ezt a fajta fájdalmat még hatékonyabban csillapította a halolaj, 10 hét elteltével közel kétharmaduk abba tudta hagyni a gyógyszer szedését.És megint az adag

-a szívünknek elég lenne napi  1000 mg

-osteoarthritisben már napi 2000-4000 mg-ra van szükségünk

-rheumatoid arthritis  és autoimmun betegségekkel járó ízületi fájdalom esetén pedig már napi 8000 mg. Jobban járunk ha valamilyen üveges halolajat keresünk és nem kapszulázottat.Nagy mennyiségű halolaj szedésének azonban jelentős mellékhatásai is vannak bármennyire azt gondoljuk természetes eredetű.

Mellékhatás: 3 gr  vagy annál kisebb mennyiségű halolaj napi szedése biztonságosnak mondható. Ennél nagyobb adagoknak már számos mellékhatásuk van :  az immunrendszer csökkent működése  ,a vérnyomás esése olyanoknál akik vérnyomáscsökkentőt szednek,gyomor-bélrendszeri panaszok, májbetegség esetén növekszik a vérzés veszélye,  bizonyos esetekben felmerül az is, hogy nem megfelelő helyről származó halolajban nehézfém szennyeződés is van. (webmd.com)

A D-vitamin és a fájdalom

Számos tanulmány szerint az alacsony D-vitamin szint  magasabb fájdalomérzettel párosul. Opioid fájdalomcsillapítókkal kezelt betegek esetében azoknak akiknek nagyon alacsony volt  a vérében a D-vitamin szintje csaknem dupla adag gyógyszerre volt szüksége a fájdalom csillapítására.   A WHO szerint ezen a szélességi körön télen szinte mindenki amúgy is D-vitamin hiányos ha krónikus fájdalmuk van nem árthat ha kipróbálják a D-vitamin szedését.Elfogadott dózis napi  2000 NE

A kapszaicin

Az erős paprika erejét adó kapszaicin szinte mindenféle fájdalmat enyhít.Reumás ízületi gyulladás , csontizületi gyulladás,pszoriázis ,övsömör, diabéteszes neuropátia, az orr nyálkahártyájára kenve még a súlyos migrénes fejfájást is.A kapszaicin átmenetileg érzéketlenné teszi a fájdalom érző receptorokat, bár a kezelés elején átmeneti rosszabbodás is lehet. Az arthritiszes betegek közel 40%-ánál egy hónap alatt felére csökkentette a fájdalmat, neuropátiás betegek közül  2 hónap elteltével 60% számolt be ugyanilyen eredményről. Dózisról itt nem nagyon beszélhetek ,bár a forrás szerint  0,025-0,075 %-os kapszaicin krém ajánlott naponta négyszer alkalmazva .

Mellékhatás:A kapszaicin arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhat

Végül visszatértünk oda ahonnan elindultunk! A természetes anyagoknak is van mellékhatásuk, és bizonyos  esetekben olyan  nagy mennyiségben kellene szedni őket  a valódi hatás érdekében, hogy azt már csak olyanok szedhetnék akik amúgy teljesen egészségesek.