Életveszélyes lehet az új őrület

A bőrrákot is megkockáztatja az, aki felül az új napozási trendnek.

Meleg, napfényes időben mindig védjük magunkat naptejjel. Idén nyáron azonban, úgy tűnik, mégsem tartja be mindenki ezt az alapszabályt – egyre több kép jelenik meg ugyanis az Instagram fényképmegosztón #sunburnart hashtaggel.

Egyes emberek tényleg csak azért égnek le a napon, különlegesen előkészületek után, hogy speciális módon égjenek le – írja a hazipatika.com. A bőrgyógyászok nem győznek figyelmeztetni a lakosságot, hogy maradjanak olyan távol ettől a trendtől, amennyire csak lehet, mivel könnyen bőrrákot kaphatnak.

A képeken látható designokat az illetők úgy érték el, hogy különleges mintákban helyeztek el magukon időleges tetoválásokat, naptejet, ruhákat, majd hagyták a nem védett bőrfelületeket leégni – így rajzolódtak ki rajtuk a minták. Ezek hiányában az illetők filccel firkálták le bőrük azon felületeit, amelyeket nem akartak leégetni.

Az Instagramozók testük minden pontját leégették már, de a közkedvelt helyek főként a vállak és a csípők. A képek arról tanúskodnak, hogy a virágmintás díszítések kifejezetten elterjedtek, de egyesek egyszerű leégéseiket is kitagelik az Instagram képei közé.

A témában nyilatkozó szakértők kivétel nélkül úgy vélekednek: itt csap össze a tömegkultúra által favorizált trend és a józan egészségügyi tanács. A leégés hatására ugyanis nemcsak bőrhibáink keletkezhetnek, hanem bőrrákot – a legesélyesebben melanomát – is kaphatunk.

Az ilyen „leégésművészet” azért is veszélyes, mert a napozók az egészségesnél és az ajánlottnál sokkal több ideig kint lehetnek a napon csak azért, hogy a lehető legkontrasztosabb mintát kapják testükön. Az ilyen motiváció pedig sajnos a józan ész ellenében is működik – olvasható a hazipatika.com oldalon.