Egyszerű számösszekötős teszttel megjósolható a szélütés utáni halálozás kockázata

London,  – Egyszerű számösszekötő teszt segíthet idősebb férfiaknál annak előrejelzésében, hogy mekkora lesz náluk a halálozás kockázata első szélütésük után – idézte svéd kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

    A tesztet még egészségesen végeztetik el a páciensekkel, az a feladatuk benne, hogy a lapon lévő számokat emelkedő sorrendben kössék össze vonalakkal olyan gyorsan, ahogy csak tudják.
Összesen 1000, 67 és 75 év közötti férfit követtek nyomon a tanulmányban 14 éven át. Kiderült, hogy akik az alsó harmadba kerültek a vonalas teszt alapján, azoknál háromszor nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy egy később bekövetkezett szélütés után meghaltak, mint a felső harmadban végzett férfiaknál.
A követési idő alatt az ezer résztvevő közül 155-en kaptak szélütést, közülük 22-en haltak meg egy hónapon belül, majd ez a szám két és fél év alatt nyolcan körülire emelkedett.
Az elemzés alapján a kutatók úgy vélik, hogy az egyszerű teszt leleplezi az agyi erek rejtett hibáját akkor, amikor még egyéb, nyilvánvaló jel vagy tünet nem utal rá. A szakemberek szerint olyan korai elváltozások lehetnek az emberek egy részének agyában, amelyek növelik halálozási kockázatukat egy később bekövetkező szélütéskor. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a tanulmány viszonylag kis méretű volt, és a lassú vagy hibás vonalrajzolásnak más oka is lehet.
“Mivel a teszt nagyon egyszerű, olcsó és könnyen elvégezhető a klinikai gyakorlatban, értékes eszköz lehet a hagyományos módszerek – például a vérnyomásmérés és a dohányzásról kérdezés – mellett a szélütés kockázatának megbecslésére, ahogyan az esetlegesen bekövetkező szélütés utáni halálozás jóslására is” – magyarázta Bernice Wiberg, a svéd Uppsalai Egyetem munkatársa, a The British Medical Journal (BMJ) Open című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány vezető szerzője.

(MTI)