Egyes gyulladáscsökkentők csökkentik a bőrrák kockázatát

London – Egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen vagy az aszpirin, dán kutatók vizsgálatai szerint csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát.
A bőrrák két típusánál is azt tapasztalták, hogy kisebb valószínűséggel bukkantak fel azoknál az embereknél, akik gyakran szedtek ibuprofent, aszpirint vagy más, nem szteroid gyulladáscsökkentő szert. A kockázatcsökkenés mértéke függött a szedés időtartamától és a dózis nagyságától – írták a kutatók a Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
Akik három vagy több gyógyszerkúrán estek át ezekből a hatóanyagokból, azoknál 15 százalékkal találták alacsonyabbnak a pikkelysejtes karcinóma és 13 százalékkal a melanóma előfordulását azokhoz képest, akik ennél kevesebb gyulladáscsökkentőt szedtek. A legerősebb kapcsolatot azok esetében mutatták ki, akik hét évnél is hosszabb ideig kapták a szereket – idézte a tanulmányt a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).
Az eredményeket összesen csaknem 200 ezer, Dánia északi részén élő ember orvosi adatainak elemzéséből és összehasonlításából nyerték. Közülük 20 ezer páciensnél bőrrákot diagnosztizáltak 1991 és 2009 között, 179 ezer résztvevő pedig egészséges volt.
Az aarhusi egyetemi kórház kutatói szerint ezek a gyulladáscsökkentők gátolják a ciklooxigenáz (COX) enzimeket, amelyek szerepet játszanak egy sor ráktípus kialakulásában. Az ibuprofenról ugyanakkor úgy vélik, hogy szedése növeli a szívroham és a szélütés kockázatát.

(MTI)