Eper:gyógyhatás felsőfokon

Mi jut eszünkbe róla ha azt a szót halljuk eper! Azt hiszem majdnem mindenkiben epertorta/ eperfagyi/esetleg egy tál tejszínhabos gyümölcs képe jelenik meg és nem egy balul sikerült napozás utáni leégett bőr képe, eszébe sem jut senkinek a Helicobacter pilori, a magas vérnyomás és a szívbetegségek. Akkor megpróbálom másfelé terelni a gondolatokat!

Egy kísérlet szerint eperkivonatot adva bőrsejtkultúrához védő hatást érhetünk el az ultraibolya sugárzás ellen. A kivonat növeli a sejtek életképességét, csökkenti a DNS károsodást. A tanulmány szerint megnyílhat az út egy új természetes fényvédőszer kifejlesztése előtt: fényvédő krém eperből. Ellenőriztük az eper védő hatását a  károsodások ellen amelyeket az UVA sugarak okozhatnak- mondta Maurizio Battino a spanyol-olasz közös kutatócsoport vezetője.

A csapat humán bőrsejtkultúrákon végezte a vizsgálatot amelyhez különböző koncentrációban eperkivonatot adtak (0,05, 0,25 és 0,5 mg / ml). Ezután a mintákat egy dózis ultraibolya fénynek tették ki amely kb. 90 perc napozásnak felet meg a francia riviérán délidőben.

Az adatok megerősítették a fotoprotektív hatást amely különösen a 0,5 mg / ml-es koncentrációban volt erős. Növekedett a sejtek túlélése, csökkent a  DNS károsodás és ezzel az életképesség nőtt. Ennek a védelemnek nagy jelentősége van az UV sugárzás által provokált bőrrák, gyulladásos, és degeneratív betegségek esetén.

De mi az ami ezt a fényvédő hatást produkálhatja. A tudósok azt gyanítják ez az antociánok műve. Ezek a piros pigmentek adják a levelek,  virágok és gyümölcsök piros színét és a kivonat gazdag ebben az anyagban. Ezek a vegyületek fontos gyulladásgátló, antioxidáns és daganatellenes tulajdonsággal bírnak és képesek enzimatikus folyamatokat modulálni, viszont mindeddig nem találtak összefüggést ezen anyagok és a fényvédő hatás között. A kutatások  képezhetik az alapját azoknak a jövőbeni tanulmányoknak amelyek kiértékelik majd az antociánoknak az emberi bőr különböző rétegeire gyakorolt hatását attól függően hogy elfogyasztjuk  vagy krémbe keverve a bőrünkre kenjük azokat.

Ha már felmerült az eper antioxidáns hatása az már többszörösen bizonyított. Úgy látszik a mediterrán világban nagyon szem előtt van az eper mert ez a kutatás is olasz-spanyol koprodukcióban készült. (Marche Műszaki Egyetem -UNIVPM, Olaszország- és  University of Granada -UGR-Spanyolország)

A tanulmány alanya pedig nem más mint a vörösvértest, és az a hatás, ahogyan az eper növeli a vörösvértest válaszát az oxidatív stresszre.

Az oxidatív stresszt tesszük felelőssé sok betegség esetében például szív-,és érrendszeri betegségek, rák, cukorbetegség, és ami nem annyira minősül betegségnek az öregedés. A képződő szabad gyökök ellen a szervezet változatos antioxidáns mechanizmusokkal védekezik, javítja az oxidált genetikai anyagot, a molekulákat, vagy megpróbálja semlegesíteni magukat a szabad gyököket. Ez  utóbbit pedig a saját maga által gyártott vegyületek vagy az étrendben előforduló anyagok segítségével teszi. Ez utóbbiakból tartalmaz az eper hatalmas adagokat.

Nos ezekből a növényi segítségekből kapott a 12 egészséges önkéntes naponta- fél kiló eperbe csomagolva– majd a 4. a 8. a 12. a 16. napon és egy hónap múlva elemezték vér összetételét. Az eredmények azt mutatták, hogy az elfogyasztott eper jelentősen növelte a vér antioxidáns kapacitását, és a vörösvértestek ellenállását az oxidatív haemolízis ellen (fragmentáció).  A különböző fajtájú eprekben különböző mennyiség található az egyes antioxidáns anyagokból . Nagy átlagban egy ember naponta nem fogyaszt fél kiló epret csak kb. 150-200 grammot, de fontos hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részeként szerepeljen az étrendben.

A fentieket figyelembe véve nem lehet meglepetés hogy találtak már  összefüggést az eper és áfonya fogyasztása és a szívinfarktus gyakorisága meg a vérnyomáscsökkenés között is.

Aztán még egy kérdés:vajon miért kedvelt a pezsgő eperrel? Az aromák összhatása-lenne a válasz a feltevésre. De korántsem csak ennyi! Íme a tudományos háttér : az eper védi a gyomor nyálkahártyáját a károsodások ellen, legyen az alkohol vagy más egyéb.

A kutatás megintcsak  Európa mediterrán szegletében készült. A kísérletben patkányokat eperkivonattal etettek 10 napig, majd a gyomor nyálkahártyáját etilalkohol károsító hatásának tették ki. Az eredmény szerint az eperrel etetett patkányok gyomrában csak kisebb fekélyeket találtak.

A gastritis vagy a gyomor nyálkahártyájának gyulladása kapcsolódhat az alkoholfogyasztáshoz,de számos más oka is lehet. Okozhatja vírusos fertőzés, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (például aszpirin), vagy éppen a  Helicobacter pylori  ellen használatos kombinált kezelés.

A tanulmány következtetése szerint az eperben gazdag étrend jótékony hatással lehet a folyamatokra amikor a gyomor nyálkahártyája megpróbál védekezni a károsító hatások ellen amelyeket a termelődő szabad gyökök, vagy más kívülről bevitt anyagok (egyes esetben gyógyszerek) okoznak.

Maurizio Battino- itt megint a közös kutatás koordinátora -hangsúlyozta :a kutatás természetesen nem arról szólt hogy hogyan lehet mérsékelni az alkoholfogyasztással járó mellékhatásokat, a célja inkább az volt hogy megismerjék azokat a molekulákat vagy folyamatokat  a gyomor membránjában amelyek védő hatást gyakorolnak különböző károsító ágensek ellen. Szükség van új gyógyszerek kifejlesztésére a gyomorban lévő fekélyek és egyéb patológiás események kezelésére, és ehhez a kiindulási vegyületeket a kutatás az eperben kereste.

Forrás: készült a  ScienceDaily cikkei alapján