Egy igazi Hungaricum: a kamilla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Európa talán legismertebb és legkedveltebb gyógynövénye az orvosi kamilla. Már az ókori egyiptomiak és görögök is felhasználták gyógyításra, a növény tiszteletét jelzi az is, hogy isteneiknek áldoztak vele. Többek között, fájdalom- és lázcsillapításra használták, de fejfájás, valamint a vese, a máj és a húgyhólyag betegségeit is kezelték vele.

A hazai kamilla min?sége világszerte elismert. Nem is csoda, hiszen az Alföld szikes területein a mai napig gy?jtik a kiemelked? hatóanyag tartalmú magyar kamillát. Hazánk népi gyógyászatának is fontos gyógynövénye: emészt?szervi panaszokra és küls?leg lenmaglisztes pakolásként tályogok, kelések és gyulladások kezelésére is használták. Köznapi, népi elnevezései közül is sok utal felhasználására: orvosi székf?, szüzekanyja, anyaf?, pipiske, bubulyka.

Hogyan gy?jtsük? Hol gy?jtsük?
A kamillával a legkülönböz?bb helyeken találkozhatunk, így vetésekben, utak mentén, vagy akár gyomos területeken. A növény mérete változó: pár cm nagyságútól akár a 60 cm magasságúra is megn?het. Bár jól ismert gyógynövény, mégis sokan összekeverik értéktelen, de küls?leg nagyon hasonlító gyomfajokkal, pedig ezek általában teljesen szagtalanok, vagy kellemetlen illatúak. Április végét?l nyár elejéig gy?jthetjük a virágát, rövid kocsánnyal leszakítva. A gy?jtés során speciális eszközt, kamillafés?t szoktak használni.
Szárítása és tárolása nagy odafigyelést igényel: hajlamos befülledésre, ezért nem szabad vastag rétegben szárítani, hanem egyenletesen kiterítve, virág-virág mellett. Így pár nap alatt megszárad. A száraz kamillavirág igen sérülékeny, ezért leginkább papírdobozban érdemes tárolni, nedvességt?l védett helyen.

Mire jó a kamilla?
A mai orvostudomány és orvosi gyakorlat szinte valamennyi gyógyító tulajdonságát igazolta a növénynek, amit régen tulajdonítottak neki. Virágzatának f? hatóanyaga az azulénes illóolaj. Igen sokrét?en alkalmazható gyógynövény: nemcsak bels?leg tea formájában, de küls?leg is használják forrázatát vagy illóolaját, számos panasz kezelésére. F?ként gyulladáscsökkent?, görcsoldó, fert?tlenít?, nyugtató és immunstimuláló hatása ismert.
Teáját forrázással készítjük: egy csésze teához egy púpozott teáskanálnyi virágzat szükséges, kb. 10 perc állás után már fogyasztható is. Bels?leg f?ként megh?léskor fogyasztják, ilyenkor izzasztó hatása is érvényesül. Forrázata fels? légúti-, szájüreg- és torokgyulladás esetén öblöget?szerként használatos, hörghurut és más légz?szervi panaszok esetén pedig inhalálni szoktak vele. Különböz? krónikus emészt?szervi megbetegedések is kezelhet?ek kamilla teájával, így gyomorfekély, gyomor és bélhurut, de egyéb akut gyomorbántalmak, akár puffadás megszüntetésére is kiváló, emellett szélhajtó és emésztést serkent? hatású. A kamillának nyugtató hatása is van, segít ellazítani a testet és megkönnyíteni az elalvást, ezért fogyasztása stresszes életmód esetén jó alternatívát jelent a szintetikus készítményekkel szemben.
Érdemes egy-egy csészével elfogyasztani bel?le akkor is, ha nem vagyunk betegek: egyrészt, mert immunstimuláns hatású, így a betegségmegel?zésben is fontos, másrészt íze is kellemes, így fogyasztása élvezeti teaként sem utolsó.
Küls?leg borogatás formájában a gyulladt szemeket, köt?hártyagyulladást kezelik a kamillával. Illóolaja ken?csök alkotórészeként nehezen gyógyuló, fekélyes sebek, aranyér és ekcéma kezelésére is alkalmas.
Szépségápolás területén is gyakran alkalmazzák a kamillát, számos kozmetikai terméknek komponense az illóolaja. Krém, ken?cs formájában csökkenti a b?r szárazságát, viszketését. Zsíros, pattanásos b?r?eknek érdemes hetente egyszer f?zetével lemosni arcukat, mivel tisztító, gyulladáscsökkent? hatású. Hajápoló szerek, samponok is gyakran tartalmazzák a hatóanyagát. Ha ezzel mosunk hajat az nemcsak fényesíti és világosítja hajunkat, de a fejb?rt is nyugtatja, ápolja közben.
Enyhe hatású gyógynövény, ha az ajánlott adagot nem lépjük túl, biztonsággal alkalmazható. Érzékeny egyéneknél esetenként b?rekcémát jegyeztek fel.

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.
Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.
 www.traditionalandwild.eu