A jövő orvosainak képzésébe beépül a prevenciós szemlélet

A jövőben évente nagyjából egy kisvárosnyi ember szűrését végzik majd el új tantárgyuk teljesítéseként a Semmelweis Egyetem hallgatói – mondta Tulassay Tivadar, az egyetem rektora csütörtökön Budapesten.

A háttérbeszélgetésen Szél Ágoston rektorhelyettes kifejtette: a következő félévtől az egyetem mind a hat
karán kötelezően választható tantárgyként vezetik be a “Prevenció az egészségért” kurzust. A két féléves tárgy első féléve az elméleti alapokról szól majd, a második félévben a megelőzés gyakorlatának elsajátításán lesz a hangsúly. Ennek részeként a hallgatóknak legalább tíz embert kell “rávenniük” a szűrővizsgálatra.
A rektorhelyettes megjegyezte: a kurzus indulásához nagy reményeket fűznek. Évente “hatalmas számú” ember szűrését végezhetik el, amelyek eredményei számos kutatásban nyújthatnak segítséget, nem utolsó sorban pedig a magyar népegészségügyi helyzet felmérése, illetve javítása szempontjából is jelentős lehet.
Tulassay Tivadar rektor ennek kapcsán kiemelte: a szűrések nagy száma egyúttal azt is jelenti, hogy ennek a képzésnek komoly anyagi vonzata lesz. Ezzel összefüggésben azt mondta: a kurzust most mindenféle állami támogatás nélkül elindítják, majd amikor annak hatékonyságát igazolni tudják, a finanszírozás támogatásáért “kopogtatni fognak a kormánynál”.
A rektor arról is beszélt, hogy a kutatási tevékenységekre fordítható pályázatokból a központi régió gyakorlatilag ki van zárva, holott – véleménye szerint – a fővárosi egyetemek európai szinten is versenyképesek lehetnének. Ennek kapcsán azt is kiemelte, hogy a magyar egészségügyben nem csak az orvosok, hanem a fiatal kutatók itthon tartása is egyre nehezebb feladat.
Mint kiemelte: a Semmelweis Egyetemen 2011 a “kutatás éve” volt, 2012 a “prevenció éve” lesz. Hozzátette: a primer prevenció a magyar emberek egészségében években, évtizedekben mérhető hasznot jelent, az egészségügyi költségek tekintetében pedig jelentős megtakarítást jelent.
Merkely Béla kardiológus, a Városmajori Klinikai Tömb elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetemen már eddig is kiemelten foglalkoztak a prevencióval. Példaként kiemelte azt a részletes szív- és érrendszeri felmérést, amelyet Budakalász városában indított a Semmelweis Egyetem, a Magyar Kardiológusok Társasága, a TÁRKI és a helyi önkormányzat. Ennek célja a település teljes felnőtt lakosságának, mintegy nyolcezer embernek a szűrővizsgálata és a kardiovaszkuláris megbetegedés és halálozás elemzése több szempontból.
Merkely Béla kiemelte: a halálozási adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a magyar lakosság több mint fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Arra vonatkozó adat viszont sem országos, sem települési szinten nincs, hogy a szívbetegségek, illetve az ahhoz vezető rizikófaktorok milyen mértékben sújtják a lakosságot. Az eddigi eredmények alapján csak Budakalászon a magas vérnyomás gyakorisága ötven százalék feletti,  de a magas koleszterinszint aránya is harminc százalék körüli.
A kardiológus azt mondta, bíznak abban, hogy az általuk elkezdett vizsgálat eredményei adhatják majd az alapokat a következő évek, évtizedek során végrehajtandó hazai népegészségügyi stratégiák meghatározásához.

Forrás : MTI