A kutatók azt ígérik a lisztérzékeny betegeknek hogy nemsokára a kezükben lehet egy új enzimtartalmú gyógyszer. A laktózintoleranciában szenvedő betegek már nyugodtan ehetnek tejtermékeket az emésztési zavarok kockázata nélkül ,ha zsebükben lapul a laktáz enzimet tartalmazó doboz. A megközelítés ugyanaz, a tablettának egy olyan enzimet kellene tartalmaznia amely lebontja a beteg ember szervezetében súlyos tüneteket okozó glutént. Az eredmények az American Chemical Society lapjában jelentek meg.
A coeliákia (vagy lisztérzékenység) az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag felszívódási zavarokat okoz. Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem lehet. A diétát egész életen át kell tartani.
A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. A vékonybél nyálkahártyájának felületét bélbolyhok növelik, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében a bélbolyhok elpusztulnak (boholy-atrófia). A felszívó felület rendkívüli csökkenése miatt valamennyi tápanyag felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar (malabsorptio) jön létre. Legfontosabb következményei az alultápláltság, vitamin- és ásványi anyag-hiány, és ennek nyomán különböző betegségek (pl. vérszegénység, csontritkulás).
Az emésztés során enzimek lebontják a glutént kisebb darabokra, úgynevezett peptidekre, amelyek már csak 33 aminosavból állnak.Ezeket a szervezet már nem tudja tovább bontani és a legtöbb embernél ezek a darabok ártalmatlanok .Több millió embernél azonban nem így működik a dolog és ezek a peptidek indítják el az autoimmun folyamatokat. Ha ezeket a peptideket tovább lehetne bontani valamilyen külső segítséggel a beteg képes lenne normális étkezésre, csupán az enzim tartalmú pirulát kellene magával hordoznia .
A kutatók egy természetben előforduló enzimet megfelelőnek találtak erre a szerepre.A szükséges kémiai módosítások után az enzim a glutén peptidjeit a gyomor savas körülményei között 95%-ban lebontotta,így azok már nem jutottak el a vékonybélbe, hogy ott reakciót váltsanak ki.
Az átalakított enzim kombinált tulajdonságai ígéretes lehetőséget rejtenek a lisztérzékenység egyszerű, szájon át történő kezelésére.
Forrás: ScienceDaily