Az UNILEVER cég új ránctalanító pirulája sikeresen vizsgázott a teszteken-kizárólag természetes anyagokat tartalmaz

Harminc százalékkal csökkenti a szarkalábakat az a ránctalanító pirula, amely akár már a jövő hónaptól elérhető lesz – idézte brit kutatók állítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk). A 480 nő bevonásával zajlott kipróbálás első eredményei azt mutatják, hogy napi három kapszula szedése belülről simíthatja ki a ráncokat.
A pirulák a bőr feszességéért felelős fehérje, a kollagén termelését serkentik a szervezetben. A kifejlesztő Unilever cég októberben kezdené meg forgalmazását Nagy-Britannia, Spanyolország és Kanada 44 gyógyfürdőhelyén. A gyógyszerügyi hatóságok engedélyére ehhez nincs szükség, mert a kapszulák reklámjai nem ígérnek egészségügyi előnyt, egyébként pedig olyan kivonatokat tartalmaznak, amelyeket korábban már engedélyeztek. A klinikai próbák eredményeit még nem hozták nyilvánosságra, ám az első összesítést közzétették a New Scientist című tudományos ismeretterjesztő magazinban, ahol azt független tudósok “érdekesnek” minősítették. A teszteket sharnbrooki és bedfordshire-i kutatók végezték Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban változókor után lévő nők részvételével. Tizennégy hetes kapszulaszedés után átlagosan 10 százalékkal csökkent a próbákba bevont nők arcán a szarkalábak mélysége, miközben a placebót szedő résztvevőknél ez nem változott. A legsikeresebb esetekben a szemek körüli ráncok 30 százalékkal csökkentek. A francia tanulmányban biopsziát is végeztek a bőrből, ami azt mutatta, hogy a pirulát szedő nők ötödénél növekedett a friss kollagén mennyisége a dermiszben, a bőr alsó rétegében. Az életkor előrehaladtával a nők testében csökken az ösztrogén termelődése, aminek hatására a proteáz enzimek gyorsabban bontják le a kollagént, mint az újratermelődni képes. Az új kapszulában C-vitamin és E-vitamin, omega-3 zsírsav, valamint szójából és paradicsomból kivont vegyületek vannak, amelyek együttesen aktiválják a kollagén termelődését irányító géneket.

Forrás: MTI

A szerkesztő megjegyzései:A kutatók az előzetes munka során bőrkultúrákat használtak ,amelyeknek gén tevékenységét vizsgálták annak megállapítására ,hogyan hatnak bizonyos természetes növényi kivonatok az un. “mester génekre”, amelyek több más gén összehangolt működését irányítják ,ebben az esetben a kollagén szintézisét.A teszteket kettős vak próba módszerrel végezték ,tehát sem a kutatók ,sem a részt vevők nem tudták ,hogy placebót ,vagy hatóanyagot tartalmazó pirula hatását vizsgálják . Ez a módszer a gyógyszeranyagok vizsgálatának is megfelel ,és biztosítja a teljes pártatlanságot.Viszont maguk a kutatók is elismerték ,hogy valószínűleg a jótékony ránctalanító hatás csak addig áll fenn ,amíg ezek az anyagok tartósan ,és megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak a szervezetben ,amint kiürülnek a gén stimuláló hatás megszűnik ,és a bőr öregedése (ebben az esetben a kollagén termelődés csökkenése) folytatódik.A megkérdezett bőrgyógyász szakértők vegyesen reagáltak az eredményekre ,néhányuk arra hivatkozott ,hogy a vizsgálatok ideje igen rövid volt ,amelyekből nem lehetett széleskörű következtetést levonni (mindössze 14 hét),a másik részük meggyőzőnek találta az eredményeket. A külsőleg használt ránctalanító krémekhez viszonyítva azonban a hatásmechanizmus elfogadhatóbbnak tűnik ,mert a belsőleg szedett növényi anyagok a bőr mélyebb részeihez is eljutnak a véráramlás segítségével ,és így hatásuk biztosabb.
Az vizsgálatban említett anyagok :E-és C-vitamin ,az omega3 zsírsavak ,a szójából kivont izoflavonoidok ,és a paradicsomban található likopin megfelelő étkezéssel bevihető a szervezetbe ,és nemcsak a bőrre ,hanem teljes szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak.