„Eau de Melisse des Carmes” – A Karmeliták csodálatos cseppje

A Karmeliták híres orvosságának els? írásos említése 1379-b?l ismert, amikor is a Saint-Juste apátság karmelita n?vérei a király megfázásos és emésztési betegségeire egy citromf?b?l, angyalgyökérb?l és további gyógynövényekb?l alkoholos kivonatot készítettek.
A francia szerzetesek 1611-ben kezdték el „nagyüzemben”gyártani az értékes kivonatot, melyet parfümként, orvosságként, s?t egyszer? italként is ajánlottak fogyasztani. Terméküket Aqua Carmélitarum (Karmelita víz) néven értékesítették majdnem kétszáz évig, egész Európában, az Aqua Carmélitarum receptjét  sajnos hétpecsétes titokként ?rizték.
karmelitaA korabeli leírások szerint gyógyírt jelentett ideges eredet? gyomor- és fejfájásra, szívgyengeségre, fájdalmas görcsökre, hisztériára, epilepsziára, skorbutra, szélütésre és kólikára is. Mindezeken túl még memóriaserkent? szerként és szerelmi bájitalként is tisztelték.
A jómódú családokban már a 14.-15. században egy kis pohárnyi cukros vízben oldva, majd amikor megjelent a kockacukor (1843) arra rácsepegtetve fogyasztották. A kés?bbiekben a köznép is ezeket, a fogyasztási módszereket alkalmazta.
Az eredeti recept azonban feledésbe merült az id?k folyamán, azóta számtalan utánzat került hosszabb-rövidebb id?re kereskedelmi forgalomba. Az utánzatok közül sok verzió már az eredeti receptb?l biztosan ismert angyalgyökeret sem tartalmazza. A legegyszer?bb forgalomba került utánzat mindössze citromfüvet, citromot és szerecsendiót tartalmazott, míg a legbonyolultabb változatot Maria Clementine Martin münsteri apáca hozta létre, tizenhárom gyógynövény kivonatából, ez a változat jelenleg is elérhet? a patikákban (Klosterfrau).

Az eredetihez talán a legközelebb álló receptet 1716-ból egy sarutlan karmelita szerzetest?l származik, ebben a receptben 7 gyógy- és f?szernövény szerepel.
A szerzetes receptje szerint 3 marék friss citromf? levelet, 30 g angyalgyökeret, 30 g friss citromhéjat, 30 g szerecsendiót, 30 g koriandermagot, 30 g ?rölt szegf?szeget, 30 g fahéjat bele kell tenni 1 liter testes fehérborba, majd hozzá kell önteni 1 liter borpárlatot. Az így kapott keveréket egy napig ázni hagyjuk, és kétóránként felkeverjük. Az áztatás után homoksz?r?vel lesz?rjük.

Egy másik, már sokkal modernebb recept szerint 2dl alkohol (40-50%-os), a vodka is jó, 2-3 maréknyi friss citromf?, 1 ev?kanálnyi koriandermag, 1 db kisebb szerecsendió reszelve, csíkozva, ?rölve, 1 ev?kanál angyalgyökér-por, 1 púpozott ev?kanálnyi szegf?szeg, 1 mokkáskanálnyi fahéj, 2 karika hámozott citrom.
Elkészítése: Az összetev?ket beáztatjuk az alkoholba, lezárjuk, és szobah?mérsékleten tároljuk 2 hétig. Naponta összerázzuk. Ha letelt az érési id?, lesz?rjük, és h?t?ben tároljuk. Javasolt napi adagja er?nlét fenntartásához napi 2×10 csepp, betegségek esetén 2×20 csepp vízben vagy kockacukorra csepegtetve.