A karácsonyi lakmározások elmúltával sokaknak újévi fogadalmuk, hogy megszabadulnak fölösleges kilóiktól és valamely divatdiéta segítségével kívánják elérni a megcélzott testsúlyt, hogy aztán a nyári id?szakra álom alakkal rendelkezzenek.
Az valóban tény, hogy nagyon sok diéta segítségével lehet viszonylag rövid id?n belül látványos eredményt elérni, de sajnos ez az eredmény csupán átmeneti, hiszen a hosszú évek “kemény munkájával” felszedett kilóinkat nem ?zhetjük el néhány nap leforgása alatt. Az illúziókeltés mellett nagy probléma ezekkel a diétákkal, hogy az extrém el?írásaik miatt a korábbiaknál is rosszabb étkezési szokásokat vehetünk fel. A divatdiéták általában mell?zik a tudományos megalapozottságot, esetleg részigazságokat közölnek, aminek következtében még veszélyesebbek, hiszen így cáfolatuk is nehezebbé válik. Az esetek többségében közös jellemz?je az étrendeknek, hogy egyes tápanyagok mennyiségének eltolódását eredményezik, ennek következtében súlyos hiányállapotokhoz, egyes esetekben túlzott bevitelhez vezetnek melyeknek akár súlyos egészségkárosodás lehet a végeredménye.
A divatdiéták helyett hosszú távon mindenképpen kifizet?d?bb az egészséges táplálkozás alapjaira helyeznünk étrendünket, ezzel ugyan lassabb, de tartósabb testsúlycsökkenést érhetünk el és nem utolsó sorban egészségesebb életvitelt alakíthatunk ki.
A diétákat hat nagy csoportba sorolhatjuk be, ezek a következ?k:
I. Zsírdús diéták
II. Fehérjedús diéták
III. Szénhidrátdús diéták
IV. Gyümölcs diéták
V. Ivókúrák
VI. Elválasztó diéták
Általában számuk és változataik naponta változnak, amint egy újdonsült celeb, vagy divatguru kitalál egy újabb csodakúrát. Ennek következménye, hogy tömegek próbálják ki az újabbnál-újabb reformokat, hiszen a médiákon keresztül hamar eljutnak az információk a fogyasztókhoz.
A diéták részletezése el?tt, azok megéréséhez tisztáznunk kell néhány fogalmat
Alapanyagcsere lassú vagy gyors volta: Igaz, hogy minden egyénre jellemz? a saját anyagcseréjének ritmusa, de ez is, mint a szervezetünkben minden, bonyolult és dinamikus szabályozás alatt áll. Szokásaink, életmódunk változtatásával tudatosan is befolyásolhatjuk szervezetünk m?ködését. Amennyiben csak ritkán veszünk magunkhoz táplálékot, a szervezetünk anyagcsere folyamatai lelassulnak és alapvet?en a tartalékolásra állnak be. A gyakori étkezésekkel viszont ellenkez? irányba, azaz a gyors feldolgozás és a bevitt energia elégetése felé toljuk el az anyagcsere folyamatokat. Ha a gyakori étkezések során kevesebb energiát viszünk be, mint amit elhasználunk, akkor a szervezet elkezdi a tartalékait is felhasználni, tehát fogyni kezdünk. (Ha ritkán, naponta 1-2x és csak keveset eszünk, akkor el?bb utóbb fogyni kezdünk, de eközben a lassú anyagcsere miatt a káros anyagok felhalmozódhatnak, székrekedés, fizikai és szellemi kimerültség jelentkezik.) Azonban nemcsak az étkezési szokások, hanem a testmozgás, különösen az izzadással járó testmozgás is jótékonyan befolyásolja anyagcserénket.
Energiaszázalék vagy E%: Három okból táplálkozunk: élvezeti cél, energiaszerzés és a szervezetünk m?ködéséhez szükséges, de saját magunk által el? nem állítható anyagok (vitaminok, nyomelemek) megszerzése céljából. A táplálékkal bevitt összes energia az 100%. Ezt az ajánlások szerint 10-15 %-ban fehérje, 25-30 %-ban zsír, 50-65 %-ban szénhidrát (ezen belül ennek max. 10% lehet az egyszer? cukorféle) fedezi. Tehát a 25 E% fehérje azt jelenti, hogy a táplálékkal bevitt energia 25 %-a fehérje.
Glikémiás index: Megmutatja, hogy a bevitt szénhidrát milyen gyorsan bomlik le és szívódik fel, s mekkora vércukorszint emelkedést okoz. Értelemszer?en a legmagasabb glikémiás indexe a cukornak van, azonnal felszívódik. Az id?ben elhúzódó felszívódás kisebb és elhúzódóbb vércukorszint emelkedést okoz, így elkerülhet?k a magas vércukorszint egészségre káros következményei.
A továbbiakban nézzük meg a diéták jellemz?it a teljesség igénye nélkül!
Atkins diéta
Jellemzése:
Korlátozza (több lépcs?ben) a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztását, összetett szénhidrát napi 15-25 E%, (zöldségek, gabona, teljes ki?rlés? kenyér, tésztafélék, hüvelyesek), egyszer? szénhidrát 10 E% (gyümölcs, gyümölcslé, cukor, méz, tej joghurt). Fehérjében és zsírban gazdag 65 E% (hús, tojás, hal, sajt, olajos magvak, olajbogyó, avokádó, zsírok, olajok), viszonylag nagy mennyiség? étel is elfogyasztható, nem unalmas, nem egyhangú, nem ízetlen.
Alapja:
A szénhidrátok kiiktatásával a tartalékzsír-képzés megsz?nik, a szervezet a szükséges energiát a tökéletlenül és energiaigényesen kinyerhet? zsírokból fedezi.
Eredménye:
Fogyás (bár az ily módon fogyókúrázók kb 30%-a abbahagyja a kúrát id? el?tt),
Veszélyei:
- A kihagyott szénhidrátok megbetegedést okozhatnak
- A kevesebb rost fogyasztás növeli a bélrendszeri daganatok kockázatát
- Az inzulin, mint májregeneráló hormon, csak korlátozottan látja el a szerepét
- Túl sok fehérje fogyasztása
- Fokozott kalcium kiválasztás, megn? az osteoporosis veszélye
Dél-tengeri diéta
Jellemzése:
Az Agatson által megalkotott déltengeri diéta az Atkins diétához hasonlóan jelent?sen korlátozza a szénhidrátok bevitelét. Nem a szénhidrátok számolását, hanem a magas glikémiás index? élelmiszerek (kenyér, rizs, burgonya, kukorica, sütemény) kerülését írja el?. További különbség, hogy tiltja a telített zsírok fogyasztását és csak a többszörösen telítetlen zsírok bevitelét engedélyezi. Tiltja a legtöbb gyümölcs és tejtermék fogyasztását. Sajtok közül az alacsony szénhidráttartalmú kemény sajtok fogyaszthatók. Húst és tojást szabad enni. A zöldségek közül ajánlottak a zöld leveles salátafélék, pl.: a fejes saláta, endívia.
Veszélyei:
- Vitamin és ásványi anyag hiány
- Rostszegénység
Harvey-féle tojáskúra
Jellemzése:
8 tojás fogyasztható naponta. Egyhangú étrend, de nem kell számolgatni.
Eredménye:
Szigorú energia megvonás miatt (kb.: 500 kcal/nap) gyors fogyás.
Veszélyei:
- Koleszterin terhelés (a napi szükséglet 8-szorosa)
- Élelmirost hiány miatti székrekedés
- Állandó éhségérzet (rossz közérzet)
Tejszínhab-eper diéta
Jellemz?je:
Egyhangúságra, és az emiatt kialakuló ételundorra épít.
Veszélyei:
- Koleszterin terhelés
- Fehérje hiány
- Vitamin és ásványi anyag hiány
Hollywood diéta
Jellemz?je:
1920-as évekt?l ismert. Kb.: 700 kcal/ nap energia bevitel. Napi 3-6 tojást, valamint sovány húst, halat, szóját engedélyez.
Veszélyei:
- A szervezet alapanyagcsere csökkenésével jár
- A túl sok fehérje húgysavszint emelkedést (vesek?, köszvény) eredményez
- Koleszterin terhelés
Túródiéta
Jellemz?je:
Csak túró, gyümölcs és f?szerek fogyaszthatók. Alacsony energiatartalom és egyhangúság.
Veszélyei:
- Vashiány
- Alapanyagcsere csökkenés és fehérje terhelés.
- Vitaminhiányos állapot alakulhat ki (pl.: B6-, B12-,D-, E-, K-vitamin)
A Cooly-féle diéta („Edd magad soványra”)
Jellemzése:
50E% fehérjefogyasztást engedélyez. A zsírt kiiktatja az étrendb?l. Napi 750 kcal fogyasztása a megengedett, ezért rövid távon eredményez fogyást, mert a csökkent energia felvételre a szervezet anyagcsere-csökkentéssel (lassulással) reagál.
Veszélyei:
- Vitaminhiányos étrend: vitaminpótlásra van szükség kb. 10 nap után
- A b?séges fehérjefogyasztás magas húgysavszintet, vesekárosodást eredményezhet
A félcsirke-diéta
Jellemzése:
Napi 40 dkg csirke, valamint zöldség és burgonya fogyasztását engedélyezi. Nagyon kis energiatartalom és egyhangúság jellemzi (comb: 528 kcal, 83,6g feh., mell: 440 kcal, 98,8 g feh.)
Veszélye:
- Nem biztosítja a napi vitamin és ásványi anyag (pl.: Ca) szükségletet
„Maradj fiatal és élj tovább”
Jellemzése:
Pszichológiai módszerek mellett, csukamájolajat, növényi olajat és söréleszt? fogyasztását javasolja reggelire. Energia bevitel: 1200 kcal/naponta, ennek 50 %-a fehérje
Veszélye:
- Ilyen mérték? fehérjebevitel mellett köszvényre hajlamosít
Rizs diéta
Jellemz?je:
Csak ízesítés nélkül megf?zött rizs fogyasztását engedélyezi. Egyhangúságra épít.
Veszélye:
- Vitamin és fehérje hiányos
- Kiszáradáshoz vezethet
Schrott-kúra
Jellemz?je:
Hetenként két nagy és két kis borivó nap. A fennmaradó három „száraz” napon: sült szilva és zsemle fogyasztható napi 700 kcal mennyiségig.
Veszélye:
- Fehérje, vitamin és ásványi anyag hiányos állapothoz vezet
- Az alkohol terhelés miatt májkárosító lehet
Burgonya diéta
Jellemz?je:
Napi 1kg, sós vízben megf?zött burgonya fogyasztható (kb. 900 kcal/nap).
Veszélye:
- Fehérje vitamin és élelmirost hiányhoz vezet
- Mellette éhségérzet jelentkezik (melléevés veszélye)
Almakúra
Jellemz?je:
Naponta 6 db alma fogyasztható (350-500 kcal/nap)
Veszélye:
Szinte az összes tápanyag hiányát eredményezi.
Ananász diéta
Jellemzése:
Napi 2-4 kg! ananász fogyasztható (1020-2040 kcal) Mellette egy kevés hal és hús
Veszélye:
Vitamin, ásványi anyag, fehérjehiányos
Diódiéta
Jellemzése:
A dió (654 kcal) mellett, még a tejszín (292 kcal) fogyasztását engedélyezi. Egyhangúságra és étel undorra alapoz.
Veszélye:
Fehérjehiány, ugyanakkor, energiában és, zsiradékokban is b?.
Sörkúra
Jellemz?je:
Naponta 2-2,5 l sör fogyasztható (800-1000 kcal/nap)
Veszélye:
Az összes tápanyag hiányát eredményezi (fehérje, C-, B6-, B12, A-, D-, E-, K- vitamin, ásványi anyag).
Bor- és kenyérkúra
Jellemzése:
Napi 8 dl fehér, száraz borból (600 kcal) és 1 db zsemléb?l (147 kcal) áll. (747 kcal összbevitel) Egyhangú diéta.
Veszélye:
Nem biztosítja a megfelel? tápanyag, vitamin és ásványi anyag szükségletet.
Tejkúra
Jellemz?je:
Naponta 2 liter (2,8%-os) tej fogyasztható (1200 kcal/nap).
Veszélye:
Vas-és C-vitamin hiányt, rosthiányt eredményez.
Hay-féle elválasztó diéta
Jellemz?je:
W.H. Hay dolgozta ki. Az élelmiszerek kombinációinak meghatározásán alapul (nem fogyasztható együtt szénhidrát fehérjével és „savat tartalmazó” gyümölccsel – citrusfélékkel), a zöldség, gyümölcsfogyasztást (lúgosító élelmiszereket) növeli az energiadúsabb élelmiszerek rovására. A fehérje, szénhidrát, zsírfogyasztás mennyiségét korlátozza, a finomított és feldolgozott élelmiszerek kerülend?k.
Lényege, hogy az ételeket három csoportra osztja (A, B, C).
- Az A csoportba a fehérjedús,
- A B-be „neutrális”, mint zöldségek, magok, saláták,
- A C-be a keményít? tartartalmú ételek kerülnek.
Az A és a B csoport, valamint a B és a C csoport keverhet?, de nem szabad az A és a C csoportot kombinálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a páciens nem ehet húshoz, húskészítményhez tésztát, kenyeret. Tudományos vizsgálatok a hatását nem igazolták.
Példa:
reggeli: friss gyümölcs + joghurt + teljes ki?rlés? gabona + olajos magvak + gyógytea/gyümölcslé, ebéd: hús/hal/tojás/sajt + friss nyers saláta/párolt zöldség/f?zelék + alma/narancs, vacsora: héjában f?tt burgonya + vaj/vajas Graham kenyér + párolt zöldség/zöldf?zelék/saláta + friss füge tejszínnel/krémsajttal,
Eredménye:
A zsírfogyasztás visszaszorítása miatt fogyás várható. A testtömeg csökkenés alapja: a kombinációk miatt hosszú távon kevesebb energia-bevitel történik
Veszélye:
Tudományos alapja nincs, fejl?désben lév?, id?s, beteg ember számára a szükségesnél kevesebb fehérjét biztosít.
Testkontroll
Jellemz?je:
A „természetes higiénia” elvén alapszik. A szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönülve, szakaszosan m?ködik:
- A szervezet táplálék felvev? id?szaka: 12-20 óra
- A beépülés id?szaka: 20-04 óra
- A kiválasztás id?szaka: 04-12óra
Az „ételek társításának elve”: nagy szénhidrát tartalmú növényi és nagy fehérje tartalmú állati eredet? táplálék együtt nem fogyasztható (rothadás a gyomorban). H?kezelt és tartósított gyümölcs, lekvár, gyümölcslé szintén tilos (erjedés a gyomorban). Az étrend 70% vízb?l (gyümölcsb?l és zöldségb?l) és 30% koncentrált élelmiszerb?l áll, zöldség, gyümölcs, csíra, gabona, olajos magvak és vaj az étkezés alapja.
Példa:
délel?tt: csak gyümölcs (gyümölcslé) fogyasztható, ebédre: gyümölcs, saláta és zöldség fogyasztása engedélyezett (2-3 naponként azonban csak gyümölcs) néha olajos magvak/tészta/kenyér/gabonamagvak, vacsorára: zöldség + (ritkán) állati eredet? (hús)/keményít? tartalmú növényi élelmiszer, vacsora után: legalább három órával gyümölcs, tej, tejtermék nem fogyaszthatók (kivéve a vajat), Kizárólag desztillált vizet lehet inni.
Eredménye:
Elérhet? vele testtömeg csökkenés (a kis energiaérték? zöldség, gyümölcsfogyasztás miatt), az étrend betartásával a napi energia bevitel, mintegy 30-50 %-kal csökkenhet.
Veszélyek:
Hibás állítások:
- „Az emésztés minden más életm?ködésnél több energiát fogyaszt.” (valóság: a felszívódási és az anyagcsere folyamatok alatti veszteség az energiaszükséglet kb. 13%-a)
- „Az ivóvízben az emberi szervezet számára nem hasznosítható „káros anyagok” (szervetlen ásványi anyagok: F, Ca, Mg.) vannak.” (Valóság: Az ásványi anyagoktól mentes víz szinte ihatatlanul rossz íz?, a gyógyvizek pont a különböz? ásványi anyag összetétel miatt gyógyvíz. Vizsgálatok kimutaták, hogy a keményebb vizet fogyasztók között kevesebb a tápcsatorna daganatok valamint a koronáriabetegség miatti halálozások száma).
A testkontroll diéta tudományosnak t?n? részigazságokkal érvel, de a saját ideológiáját nem igazoló tényeket elhallgatja, vagy valótlannak mondja. Zn, D- és B12-vitamin, riboflavin, tiamin hiányhoz vezet, kevés (teljesérték?) fehérjét és kalciumot (osteoporosis veszélye) tartalmaz, a növényi és állati eredet? élelmiszerek elkülönített fogyasztása hátrányosan hat a tápanyagok felszívódására (komplettálás elve), mindez fokozottan veszélyessé teszi a gyermekek számára.
Vércsoport diéta
Lényege:
Az ételek felszínén található fehérjék (a lektinek) „összeragasztanak” bizonyos molekulákat és sejteket azoknak az embereknek a szervezetében, akik nem alkalmasak ezeknek az ételeknek a fogyasztására. Mindez betegségekhez és elhízáshoz vezet. A vércsoport diéta némely eleme ellentmond a jelenlegi táplálkozás-egészségügyi ajánlásnak. Bizonyos esetekben meglehet?sen egyoldalú táplálkozást, fontos táplálékféleségek mell?zését javasolja, amely hiányállapotok kialakulását vonhatja maga után, illetve adott esetben a jelenlegi táplálkozás-élettani ismeretek alapján kórállapotokra is hajlamosíthat. A szerz? (D’Adamo) elmélete szerint az élelmiszerekben el?forduló lektinek másképpen hatnak a különböz? vércsoportú emberek szervezetére.
A 0 vércsoportúaknak:
Nagy hústartalmú, ugyanakkor csekély tej-, tejtermék- és cereália tartalmú étrendet tart kívánatosnak.
Veszélye: Rövid id?n belül B-és K-vitamin pótlásra van szükség
Az A vércsoportúaknak:
Vegetáriánus jelleg?, kevés tej és tejtermék fogyasztásával.
Veszélye: Fe-, Zn-, B12-vitamin és fehérjehiány
A B vércsoportúaknak:
Vegyes étrendet javasol, de több a tojás, mint az egészséges ajánlásban és korlátozza a kenyérfélék fogyasztását is.
Veszélye: B-vitamin hiány
Az AB vércsoportúaknak:
Kis hús- és gabonatartalmú étrendet tart megfelel?nek.
Veszélye: C-vitamin pótlására lesz szükség
Norbi update
Jellemzése:
Norbi szerint bármit szabad enni, csak az étkezés ideje nem mindegy. A különböz? ételek, élelmiszerek fogyasztását napszakhoz köti. A szerz? azt vallja, hogy az étkezési ritmusnak ?seink táplálkozásához kellene igazodnia, mely alapján a szénhidrátban gazdag ételek csak délel?tt, a fehérje források egész nap fogyaszthatók. A napszakokat kódok jelölik, és ezek alapján csoportosítja az ételeket. Az 1-es kódszámmal ellátott ételeket, élelmiszereket reggel 6-tól este 10-ig, a 2-es kódúakat reggel 6-tól délután 3 óráig, a 3-as kódúakat csak délig szabad enni.
Az 1-es kódszámú élelmiszerek, ételek (reggel 6-tól este 10-ig): A szerz? szerint az 1- es kódszámú élelmiszerek, ételek (pl.: sertéspörkölt, borjúpaprikás) nem hizlalnak, tehát korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Sovány tej, tejföl, túró, tojás, mozzarella, feta sajt, húsok (grillezett, pácolt, f?tt, sült), gomba, párizsi, olasz virsli, grapefruit, citrom, meggy, paprika, paradicsom, káposzta, uborka, lecsó, hal, száraz borok és pezsg?k, light üdít? italok, sertéspörkölt, borjúpaprikás, pacal és még sok más.
A 2-es kódszámú élelmiszerek, ételek (reggel 6-tól délután 3 óráig):
A 2-es kódszámú élelmiszerekb?l, ételekb?l csak a szokásos mennyiség fele fogyasztható el. Hétmagvas barnakenyér. Teljes ki?rlés? péksütemények, normál müzli, pászka, Pannónia sajt, csabai kolbász, disznósajt, hurka, fasírt, babgulyás, narancs, ?szibarack, ketchup, majonéz, barbecue mártás, chilis bab, francia saláta, gorgonzola sajt, székelykáposzta, sör, félédes borok, zöldborsó, kukorica é a hagyományos köretek (rizs, burgonya) stb.
A 3-as kódszámú, élelmiszerek, ételek (csak délig szabad):
A 3-as kódszámú élelmiszerekb?l, ételekb?l ritkán és keveset szabad enni. Cukrozott gyümölcslevek, fehér kenyér, háztartási keksz, házi tehéntej, kockasajt, aranygaluska, banán, méz, bundás kenyér. Burgonyakrokett, káposztás tészta, hortobágyi húsos palacsinta, téliszalámi, sertésmájkrém, kóla, datolya, dió, földimogyoró, csokoládé, gesztenyepüré, normál jégkrém, lekvárok, máglyarakás, makaróni, spagetti, pizza, rántott karfiol, rétesek, parfé, rum, martini stb.
A módszer hatásossága tudományosan nem bizonyított. A könyvben sok a pontatlan, szakmai szempontból hibás megfogalmazás (pl.: szénhidrátban szegény aminosav). A szerz? szerint, nem a tej zsírtartalma, hanem a cukor tartalma okoz elhízást, ami nem igaz. Schobert Norbert a könyvében leírja; hogy az 1-es kódszámú termékek, ételek nem hizlalnak ezért korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Ez a kijelentés szakmai szempontból elfogadhatatlan, mivel minden élelmiszer, étel energiát szolgáltat és ennél fogva súlygyarapodást okozhat. A könyvben többek között az is szerepel, hogy az alkohol nem hizlal, ami ugyancsak hamis állítás.
A fentiekben említett étrendek csupán töredékei annak a számtalan divatdiétának, melyek az utóbbi évtizedekben napvilágot láttak. Összességében, ha szeretnénk testsúlyt csökkenteni semmiképpen ne valamelyik divatdiéta el?írásait, vagy valamely celeb gondos tanácsait megfogadva próbálkozzunk, hanem forduljunk szakemberhez, aki segítséget nyújt az egészséges fogyókúra javaslatainak megismeréséhez, illetve a gyakorlati megvalósításhoz, ezzel együtt egy egészségesebb táplálkozás kialakításához.