Csíráztatott fokhagyma

Néha a legegyszerűbb dolgok sem jutnak az ember eszébe, vagy nem tudja az egyik növénnyel szerzett tapasztalatait a másikra vetíteni.  Hát ez sem jutott eszembe sose pedig ha az egyik növény csírái szinte nagyobb értéket képviselnek mint a magvai, akkor a másikkal is ez lehet a helyzet. Mit is írtunk egy korábbi cikkünkben:

A csíráztatás során kibújó csíra rendkívül tápláló, hiszen a folyamat alatt a komplett fehérjeláncok a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakra (mint például a lizin), a zsírok nagy része zsírsavakra, az összetett szénhidrátok pedig egyszerű szénhidrátokra bomlanak. Az ilyen változásokon keresztül ment és nedvességtartalmában növekedett csíráztatott mag gyorsabban emészthető, azonkívül rendkívül gazdag vitaminokban és vízben oldódó ásványi sókban is.

A csírában tehát megváltozik minden. Akkor lássuk mi a helyzet a fokhagymával? Lehet a hatását még fokozni valamivel? Ha az eddigiekből nem derült volna ki lehet, mégpedig csíráztatással. Tavasz táján az egészséges gerezdeken csak úgy maguktól szép zöld hajtások (csírák) jelennek meg. Néhány napi nézegetés után a megpuhult kihajtott gerezdek nálam  a kukában landoltak….eddig.

A tanulmány a  Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint a csírás fokhagyma még inkább szívbarát és nagyobb antioxidáns hatékonysággal bír mint frissebbnek látszó társai. A fokhagymafogyasztás természetes módon csökkenti a koleszterin szintet, a vérnyomást, a szívbetegségek kockázatát, erősíti az immunrendszert, legyőzi a fertőzéseket …meg sok minden mást. De a vizsgálatokat mindig friss és nyers fokhagymával végezték, a  csíráztatott fokhagyma eddig kevesebb figyelmet kapott. Pedig ha egy új palánta  indul növekedésnek sok új vegyület is keletkezik, például olyanok is  amelyek védik a fiatal növényt a kórokozókkal szemben. A kutatók azt találták az öt napig hajtatott/csíráztatott fokhagyma antioxidáns aktivitása nagyobb, és különböző anyagcsere termékek jelennek meg benne amelyek fokozzák a hatásait. Mindent összevetve a csíráztatás még fokozza a fokhagyma amúgy sem csekély gyógyító tulajdonságait.

Forrás:ScienceDaily