Csíráztatás – Brokkolicsíra

brokkoliáztatási idő: 10 óra
hőmérséklet: 18-21 C ˚
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási idő: 3-5 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin, B-vitaminok (B1-, B2-, B5-,B6-, B7- vitaminok); C-vitamin; PABA; E-vitamin; U-vitamin, vas, kalcium, foszfor, kálium, mangán, szelén, cink, magnézium,

A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert.
A brokkoli csírájában még található egy különleges hatóanyag, az Indol3-carbinol, mely egyes invitro kísérletek alapján hatásos lehet a HPV vírus ellen.

a Brokkoli csíra hatása :

• tisztítja a vért, javítja a keringést és a sejtek anyagcseréjét,
• gyulladáscsökkentő hatású,
• glükoz-inolát tartalma miatt a rákgyógyító étrend része,
• emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák megelőzésére is alkalmas
• segít a vesekő megelőzésében
• normalizálja a koleszterinszintet,
• a kalcium tartalma miatt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére is jótékony hatású

A csíráztatás menete:

A csíráztatásra szánt magvak közül célszerű a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat először alaposan meg kell mosni, majd a brokkoli esetében 10 órán  keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelelő hőmérsékletű, szellős helyre (18-21 C ˚). Csíráztatni sötétben is lehet,  ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad.  A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.

A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függően változó, 3- 5 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, főtt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.

Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.