Csíráztatás – Az árpacsíra

arpaáztatási id?: 12 óra
h?mérséklet: 18-21 C ?
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási id?: 2-3 nap
vitaminok és ásványi anyagok: B-vitaminok (B1-, B2-, B5-,B6-, B7- vitaminok); PABA; E-vitamin; Foszfor; Mangán; Molibdén; Kalcium; Vas; Szilícium,
a csíra hossza: max. 3 cm

Az árpa jellemz? tulajdonságai közül külön ki kell emelni a magas tápértéket és a jó emészthet?séget, ezenkívül kiváló kalcium forrás a benne lév? kalcium és foszfor kiegyensúlyozott viszonyának köszönhet?en.  Hatásos segítséget jelenthet szív- és érrendszeri betegségek megel?zésében, méregtelenít? hatású, karbantartja, gyógyítja az emészt?rendszert és lazítja a székletet. Alkalmazható továbbá húgyutak zavarainál és gyulladásánál.

Az árpacsíra hatásai:
–    enyhén nyugtató hatású,
–    lázcsillapító hatású,
–    segít megel?zni a szív- és érrendszeri betegségeket,
–    csökkenti a húgyutak gyulladását,
–    segíti az emészt?rendszer karbantartását,
–    gyorsítja a betegségek utáni felépülést,
–    vízhajtó hatású,
–    lassítja az öregedést,

A csíráztatás menete:

A csíráztatásra szánt magvak közül célszer? a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat el?ször alaposan meg kell mosni, majd az árpa  esetében 12 órán  keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelel? h?mérséklet?, szell?s helyre (18-21 C ?). Csíráztatni sötétben is lehet,  ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad.  A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.

A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függ?en változó, 2- 4 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, f?tt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.

Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.