Biztató eredményt hozott egy diabétesz-kutatás Svájcban

inzulinEgy svájci kísérletben cukorbeteg egerek képesek voltak inzulin nélkül élni. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a zsíranyagcseréért felelős hormon, a leptin helyettesítheti a diabétesz kezelésére használt inzulint. Egy kísérletben a Genfi Egyetem kutatócsoportja olyan egereket vizsgált, amelyek szervezete nem állította elő a cukor lebontásához szükséges inzulin hormont. A kutatók közvetlenül az állatok agyába fecskendezték a zsírbontó leptint, így azonosítani tudták azokat az agysejtek, amelyek a leptin vércukorcsökkentő hatásáért felelősek – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban kedden megjelent tanulmányban.

Ezután a kutatók megállapították, mely szövetek veszik fel a leptin által előkészített vércukrot. A májat, bizonyos izmokat, valamint  a zsírt égető barna zsírszövetet sikerült azonosítaniuk – közölte a Genfi Egyetem.

“A frissen nyert információknak köszönhetően alternatívákat találtunk az inzulin helyettesítésére” – mondta Coppari. Az inzulin veszélyes is lehet ugyanis, mert ha helytelenül adagolják, lezuhanhat a vércukorszint, és ez eszméletvesztéssel is járhat. Ezenkívül emeli a vérnyomást és a koleszterintszintet, ezért sok idős cukorbeteg szív- és érrendszeri problémáktól is szenved.

A leptin azonban úgy tűnik, jobb ellenfele az inzulinnal ellentétes hatású glükagon hormonnak, mert egyértelműen pontosabban állítja be a vércukorszintet. Nem okoz vészes vércukorhiányt, lebontja a zsírszövetet, ráadásul csökkenti az étvágyat is – közölték a kutatók.

(MTI)