Az életerő, a csi gyógyítója

A kínai csüdfű (Astragalus membranaceus) már az ókori maják földjén, valamint a 2. századtól az ősi kínai gyógynövénytanban is ismeretes volt. Magasabb rendű növénynek tartották, amellyel nemcsak betegségeket, hanem az ember általános életenergiáját is erősíteni lehet.

A csüdfű kínai neve huang qi, vagyis a “qi erősítője” (qi = csi: életerőt jelent, más jelentésben Sárga Vezér). A növény a kimerült, fáradt, gyenge, étvágytalan embert felerősíti. A szervezet védekezőképességét, a gyenge immunrendszert támogatja, stimulálja, segíti a betegségek utáni felépülést mind fizikai, mind lelki értelemben azzal, hogy stabilizál és megerősít. A hagyományos kínai orvoslás (hko) a lép és a tüdő energiáinak erősítésére, gyengeség, ödéma esetén alkalmazza.

Hatékony immunerősítő

A hüvelyes növények családjába tartozó, többéves, télálló gyógynövény. Elsősorban a kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos. Pillangós virágzata sárga színű, édesen illatozó. A gyógyászati szempontból értékes, legalább 4 éves gyökereit a nyári virágzás előtt szedhetjük, majd árnyékban szárítsuk.

Összetevői között említhetjük a glikozidokat, aminosavakat, szterolokat, nyálkát, telítetlen zsírsavakat és egy poliszacharidot is, amely az immunrendszer működésének serkentéséért felel. (Az immunrendszer sejtjeit interferon termelésére készteti, és ezek a fehérjék gátolják a vírusok szaporodását.)

Rendszeres használata növeli a őssejtek számát a csontvelőben, támogatva a fehérvérsejtek, a védelmi T-limfociták termelődését. Ennek köszönhetően a fertőzés által meggyengített területre vándorolnak, és ott hatékonyabb fellépésre képesek. Alkalmazható a csüdfű a megfázás, az influenza és a felső légúti fertőzések gyógyításában, illetve megelőzésében. Orvosi tanulmányok bizonyították, hogy hathatós támogatást nyújt az olyan betegeknek, akiknek az immunrendszerére hátrányosan hatott a kemoterápia, a sugárkezelés vagy a HIV-vírusfertőzés.

Serkenti a keringést, afrodiziákum

Vizelethajtó hatású, kihajtja a szervezetből a felesleges folyadékot, ezzel csökkentve a magas vérnyomást. Tágítja az ereket, így a vér könnyebben eljut a szövetekhez. Szabályozza a vér mennyiségét és sűrűségét. A csüdfűből nyert hatóanyagokat sikeresen használják szív- és érrendszeri megbetegedések (angina pectoris, infarktus) támogató és preventív gyógymódjában. A vérkeringés serkentése révén a növénynek afrodiziákum jellegű hatása is kimutatható. Előnyösen hat a férfi potenciára és prosztataműködésre. Nőknél a csüdfű szabályozza a nemi szervek működését frigiditás, alacsony libidó esetén és a változókorban, valamint segít növelni a mellmirigyek méretét.

Jótékonyan hat a vese és a lép működésére, gátolja a kóros izzadást és a vizesedést, óvja a máj működését.

Kínai orvosi tanulmányok igazolják, hogy a csüdfű gyökere javítja a krónikus vírusos májgyulladásban (hepatitiszben) szenvedők állapotát. A csüdfűben lévő antioxidánsok óvják a szervezetet a daganatos betegségektől és a cukorbetegségtől.

Méregtelenítő hatású, adaptogén gyógynövény. Csökkenti a gyomorsav-túltengést, ezért gyomorfekély esetén kiválóan alkalmazható.

Hosszú távon használható, nincsenek mellékhatásai.

A teaájának elkészítése

A gyökerekből főzet készül: 3 grammnyi csüdfűt (1 púpozott teáskanál mennyiségnyit) 15 percen át főzzünk 2,5 dl vízben. Mézzel és citrommal ízesíthetjük, az elforrt vizet visszapótolhatjuk.

A csüdfű gyógyító, immunerősítő tulajdonságait fokozhatjuk, ha más gyógynövényekkel, például ginszenggel, édesgyökérrel vagy bíbor kasvirággal (Echinaceával) társítjuk.

A várandós, illetve szoptató kismamák a csüdfű használatát beszéljék meg kezelőorvosukkal.

Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva