Az élesztőgomba-egy igazán sokoldalú mikroorganizmus

Az éleszt?gomba egy olyan aprócska növényszer? mikróba, mely a kenyér kelesztésére valamint olyan alkoholos italok, mint bor, almabor és sör gyártásához használatos. Magában is egy rendkívül tápláló étel, gazdag fehérjében és B vitaminokban. A sörf?zésb?l származó éleszt?maradványok feldolgozásra kerülnek, hogy ken?anyagként és egyéb hozzávalóként szolgáljanak termékek széles választékához a harapnivalóktól egészen a feldolgozott húsokig.

Az éleszt?t több ezer év óta használják kenyér, valamint alkoholos italok el?állítására. Az emberiség születése óta a gabonafélék számítanak legfontosabb ételünknek. ?seink felismerték, hogy a gabonákat ?rléssel, és sütéssel sokkal ízletesebbé tehetik. Mára a lepénykenyerek, kukoricalepények még mindig ezzel a technikával készülnek.

A kenyérösszetev?k valamint éleszt? els? kombinációja valószín?leg véletlenül történt. Ehhez hasonlóan, mivel a vad éleszt?gomba természeténél fogva a sz?l?héjon és magokon fordul el?, a bor valamint sör valószín?leg olyan sz?l?lének valamint zabkásának (gabona és víz keveréke) az eredménye, amelyek nem azonnal kerültek fogyasztásra. Valószín?leg az els? megkelesztett kenyér akkor készült, mikor egy alkoholos ital véletlenül a lepénykenyér tésztájához adódott.

Évszázadok alatt egy m?vészetté vált a kenyérsütés. Belekerült egy kis id?be, míg a tudomány is felkapaszkodott. 1676-ban egy holland lencsekészít?, Anton Leewenhoek kifejlesztette az els? mikroszkópot. A felfedezés a mikróbák, így az éleszt?gombák azonosításához vezetett.

1859-ben Louis Pasteur, a modern mikrobiológia atyja fedezte fel, hogy miként dolgozik az éleszt?. A liszt keményít?jéb?l származó cukrot felhasználva, az éleszt? széndioxidot termel. Ez a gáz kitágítja a gluténfehérjét a lisztben és megkeleszti a tésztát. A tudósok mára süt?éleszt? törzseket tenyésztenek tésztakeleszt? képességük miatt és megfelel? magasságú, szerkezet?, és íz? kenyereket készítenek segítségükkel.

Az alkoholos italok nem kétséges, hogy kib?vítették ?seink szegényes étrendjét. A bor több mint 6000 évvel ezel?tt készült Közép-Keleten. Egy erjesztett italról a babiloni írások is mesélnek, mely úgy készült, hogy árpát vagy búzát vízben áztattak, majd hagyták kicsírázni a napon, ezt követ?en pedig felforralták és megerjesztették a kapott eredményt. A Suméroknak 15 különböz? sörre létezett kifejezésük. Az alkoholos italok világszerte elérhet?ek különböz? formában. A kezd? alapanyagok magukban foglalják a gyümölcsöket, gabonát és mézet valamint különböz? éleszt?gomba törzseket, amelyek az alkoholban lév? cukrok erjesztésért felel?sek. Mint süt?éleszt?, számos módszert használnak az éleszt?törzsek fejl?désére ebben a fermentációban. Egy különös cél, hogy növeljék az éleszt? alkoholtoleranciáját.

A sörf?zdék óriási mennyiség? éleszt?t állítanak el?, és míg egy része ebb?l a következ? f?zés oltásához, addig nagy részük a ken?zsiradékokhoz és élelmiszeradalékokhoz felhasznált éleszt?kivonatok készítéséhez használódik fel. Az éleszt?t sóval összekeverve 50°C-ra melegítik fel, amely a sejtek repedését okozza. A sejtösszetev?ket elkülönítik, majd zöldségkivonatokkal keverik össze, hogy ken?zsiradékot készítsenek, miközben a visszamaradt anyag állatok etetésére használható fel. Az éleszt?kivonatok széles körben használatosak olyan ételek készítéséhez, amik a hús ízét igénylik, mint a levesek, szószok, fagyasztott ételek, hamburgerek, kolbászfélék vagy burgonyaszirmok.

Forrás: eufic.org