Bár a halak majdhogynem a szupertáplálékok csoportjába tartoznak, valahogy mégsem becsüljük meg ?ket igazán. Legalábbis itthon. Utánajártunk mennyi halat fogyaszt a világ, és mennyit mi, magyarok.
Mit tartalmaznak a halak?
A halak fogyasztása nemcsak aktuális trend a gasztronómiában, hanem számos kutatás is alátámasztja, hogy rendszeres fogyasztásával betegségek el?zhet?ek meg, illetve hozzájárulnak egészségünk meg?rzéséhez is.
Halak különböz? arányban a következ? tápanyagokat tartalmazzák:
- teljes érték? fehérjét
- vitaminokat
- ásványi anyagokat
- zsírsavakat kedvez? összetételben
- omega-3 zsírsavakat.
Mennyi legyen az annyi?
Hazai és nemzetközi ajánlások alapján érdemes lenne hetente minimum egyszer, de akár kétszer is fogyasztanunk ?ket annak érdekében, hogy a jótékony hatóanyagokként m?köd? tápanyagok be tudjanak épülni a szervezetbe.
Mindeközben mi…
Rendkívül nagy eltéréseket láthatunk, ha megvizsgáljuk a világ mely részein pontosan mennyi halat is fogyasztanak. Vannak országok, ahol évente csupán 1 kg-ot, de olyan ország is, ahol közel 100 kg-ot fogyaszt az átlag lakosság. A minimum értéket nem meglep? módon afrikai országokban vették fel, ahol földrajzi okok miatt általában nem elérhet?ek a halak. A 100 kg-os értékek pedig szintén kiszámítható módon az Óceánia térségében születtek.
Az Európai Unió átlagfogyasztása 23,3 kg / f? / év, míg ha idevesszük az Unióba nem tartozó további európai államokat is, akkor ez az arány eléri a 28 kg-ot. Magyarország ebben a versenyben a hátsó bolyban végzett: 5,1 kg-os éves fogyasztással a mez?ny utolsó el?tti helyén állunk. Egyes kutatások szerint azonban még ez az 5,1 kg-os eredmény is túlzottan optimista. Elképzelhet? ugyanis, hogy ennél még kisebb mennyiségekkel számolhatunk, hiszen ilyen jelleg? kutatásokban sok válaszadó kedvez?bb színben próbál felt?nni egy optimálisabb érték bemondásával.
Hazai kutatások szerint 40-szer annyi húst fogyasztunk, mint halat. Ha összehasonlítjuk, hogy itthon mennyi tengeri és mennyi édesvízi halat eszünk, azt láthatjuk, hogy az eredmények némiképp ellentmondanak a földrajzi adottságainknak: másfélszer annyi tengeri hal fogy itthon, mint édesvízi.
Az elmúlt 10 évben körülbelül 200 ezer tanulmány készült a halfogyasztás jótékony hatásairól, nem véletlenül. Lássuk a legf?bb érveket amelyek miatt érdemes és kifejezetten javasolt ezeket a kopoltyús jószágokat fogyasztanunk
- A halakban található telítetlen zsírsavak a terhesség és a szoptatás során jó hatással vannak a babára is: jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a kés?bbiekben.
- Az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem m?ködésében.
- A telítetlen zsírok bizonyos származékai (például thromboxanok vagy a prostaglandinok) hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához. (Norvégiában és Izlandon, ahol rengeteg halat esznek, jóval hosszabb ideig élnek az emberek, ugyanis itt kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedést diagnosztizálnak.)
- A rendszeres halfogyasztás csökkenti a lelki zavarok és az öregkori szellemi leépülésgyakoriságát.
- A halak fogyasztása csökkenti az allergiás megbetegedések számát is.
- A bennük található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvez? hatással van az immunrendszerre.
Forrás: egeszseg.hu
kép forrása :receptneked.hu