Az egészségünk a vízben úszkál

Bár a halak majdhogynem a szupertáplálékok csoportjába tartoznak, valahogy mégsem becsüljük meg őket igazán. Legalábbis itthon. Utánajártunk mennyi halat fogyaszt a világ, és mennyit mi, magyarok.

Mit tartalmaznak a halak?

A halak fogyasztása nemcsak aktuális trend a gasztronómiában, hanem számos kutatás is alátámasztja, hogy rendszeres fogyasztásával betegségek előzhetőek meg, illetve hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez is.

Halak különböző arányban a következő tápanyagokat tartalmazzák:

 • teljes értékű fehérjét
 • vitaminokat
 • ásványi anyagokat
 • zsírsavakat kedvező összetételben
 • omega-3 zsírsavakat.

Mennyi legyen az annyi?

Hazai és nemzetközi ajánlások alapján érdemes lenne hetente minimum egyszer, de akár kétszer is fogyasztanunk őket annak érdekében, hogy a jótékony hatóanyagokként működő tápanyagok be tudjanak épülni a szervezetbe.

Mindeközben mi…

halaszleRendkívül nagy eltéréseket láthatunk, ha megvizsgáljuk a világ mely részein pontosan mennyi halat is fogyasztanak. Vannak országok, ahol évente csupán 1 kg-ot, de olyan ország is, ahol közel 100 kg-ot fogyaszt az átlag lakosság. A minimum értéket nem meglepő módon afrikai országokban vették fel, ahol földrajzi okok miatt általában nem elérhetőek a halak. A 100 kg-os értékek pedig szintén kiszámítható módon az Óceánia térségében születtek.

Az Európai Unió átlagfogyasztása 23,3 kg / fő / év, míg ha idevesszük az Unióba nem tartozó további európai államokat is, akkor ez az arány eléri a 28 kg-ot. Magyarország ebben a versenyben a hátsó bolyban végzett: 5,1 kg-os éves fogyasztással a mezőny utolsó előtti helyén állunk. Egyes kutatások szerint azonban még ez az 5,1 kg-os eredmény is túlzottan optimista. Elképzelhető ugyanis, hogy ennél még kisebb mennyiségekkel számolhatunk, hiszen ilyen jellegű kutatásokban sok válaszadó kedvezőbb színben próbál feltűnni egy optimálisabb érték bemondásával.

Hazai kutatások szerint 40-szer annyi húst fogyasztunk, mint halat. Ha összehasonlítjuk, hogy itthon mennyi tengeri és mennyi édesvízi halat eszünk, azt láthatjuk, hogy az eredmények némiképp ellentmondanak a földrajzi adottságainknak: másfélszer annyi tengeri hal fogy itthon, mint édesvízi.

Az elmúlt 10 évben körülbelül 200 ezer tanulmány készült a halfogyasztás jótékony hatásairól, nem véletlenül. Lássuk a legfőbb érveket amelyek miatt  érdemes és kifejezetten javasolt ezeket a kopoltyús jószágokat fogyasztanunk

 • A halakban található telítetlen zsírsavak a terhesség és a szoptatás során jó hatással vannak a babára is: jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.
 • Az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.
 • A telítetlen zsírok bizonyos származékai (például thromboxanok vagy a prostaglandinok) hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához. (Norvégiában és Izlandon, ahol rengeteg halat esznek, jóval hosszabb ideig élnek az emberek, ugyanis itt kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedést diagnosztizálnak.)
 • A rendszeres halfogyasztás csökkenti a lelki zavarok és az öregkori szellemi leépülésgyakoriságát.
 • A halak fogyasztása csökkenti az allergiás megbetegedések számát is.
 • A bennük található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.

Forrás: egeszseg.hu

kép forrása :receptneked.hu