Az arthritiszes fájdalom enyhítése gyógynövényekkel avagy a kutyák nem hazudnak !

Lehet, hogy a cím kicsit értelmetlennek tűnik de a végére minden kiderül. Ezúttal a kutyáinkról lesz szó.És főleg a nagyobb testű kutyákról “akikre” jellemző hogy  néha idős korukban ugyanattól szenvednek mint mi : arthritisz.

dog_with_arthritisA Montreáli Egyetem Állatorvostudományi Kara olyan összetételt próbált kifejleszteni gyógynövények és étrend-kiegészítők segítségével amellyel mellékhatások nélkül lehetne csillapítani a kutyák fájdalmát és ezzel életminőségüket javítani.

“Míg két módszer az akupunktúra és az elektromos stimuláció már  bizonyítottan pozitív hatással van a kutyák egészségére, eddig kevés tanulmány vizsgálta a terápia növényi alapú megközelítését.” magyarázta professzor Éric Troncy, a tanulmány  vezető szerzője. 

Troncy és csapata 32 kutyával ( és tulajdonosukkal) dolgozott együtt amelyeken orthopédiaia vizsgálat és röntgen segítségével már diagnosztizálták az arthritiszt, és amelyeknek súlya 20 kilón felüli volt. Korábbi, rágcsálókon végzett kísérletek alapján kétféle összeállítás hatását vizsgálták.

Az egyikben kizárólag  gyógynövények segítségével próbálták az ízületi gyulladást és a fájdalmat csillapítani. A felhasznált növények : kurkuma ,ördögcsáklya, tömjén, fekete ribizli, fűzfakéreg, az ananászból származó bromelin ,és kamilla .A másodikban a gyógynövényeket olyan általánosan használt étrend-kiegészítőkkel kombinálták amelyektől az ízületek regenerációját várták: omega 3 zsírsavak,kondroitin-szulfát, glutamin. A kutyák fele 4 hétig az első formulát kapta , majd újabb négy hétig a második összetettebb formát. A kontroll csoport ugyanezen idő alatt pedig placebót.

A vizsgálat értékelésére háromféle módszert választottak.

-a kutyákról filmet forgattak miközben egy speciális műszeren sétáltak át állandó sebességgel  amely a mancsuk erejét mérte.

-egy különleges elektronikus gallér segítségével amely napi aktivitásukat mérte

-és végül a tulajdonosokat arra kérték értékeljék kutyájuk viselkedését.

A nyolc hetes kurzus után a mancsok ereje átlagosan 1 kilóval nőtt a kezelés eredményképpen, a nyakörv adatainak elemzése során kiderült ,hogy a gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket kapó kutyák nemcsak megőrizték aktivitásukat hanem az  az átlagos 6 óráról 8 órára nőtt.Mindezek ellenére a gazdák által adott értékelés kevésbé mutatta ki a különbségeket a két csoport között. “Azt gyanítjuk, hogy a tulajdonos egyszerűen csak elfelejtette milyen volt  az állat viselkedése mielőtt kifejlődött volna a betegség. “-mondta a vizsgálat vezetője.(Az emberek emlékezete megbízhatatlan 🙂  )

Az eredmények felvetik annak a lehetőségét hogy  emberek esetében ugyanezeket a hatásokat lehetne elérni hasonlóan természetes  összetevők segítségével. “Ezért úgy véljük, hogy az emberen végzett klinikai vizsgálatok jó eséllyel pozitív eredménnyel zárulnának ”  mondta Éric Troncy.

Végszó: Szerintem a kutyákról nem lehet feltételezni hogy meghamisítják a vizsgálat eredményeit, vagy befolyásolja őket a tabletták színe vagy a  nagysága , vagy placebó hatást produkálnak. Meg azt sem hogy a feltételezett hatóanyagtól mindenféle mellékhatásokat produkálnak akkor is ha éppen hatóanyag nélküli pirulát kapnak.(Nocebo hatás) Szóval ez egy teljesen megbízható vizsgálat a gyógynövények hatásaival kapcsolatban amelyet a kutyáinknak köszönhetünk.

Forrás: eurekalert.org