Apró, de annál hatékonyabb: a feketekömény

A feketeköményből (Nigella sativa) nyert olaj áldásos hatásairól már Hippokratész, Pietro Andrea Mattioli (XVI. századi itáliai orvos) és Bingeni Szent Hildegárd (1098-1179-ig élt német misztikus, természettudós) is említést tett a jegyzeteiben. Tibeti és kínai orvosi írások, valamint az ájurvéda szintén dicsérő szavakkal illeti. Az iszlám irodalomban a legvarázslatosabb erővel bíró gyógynövények egyike.

Értékes gyógyhatások

Bámulatos hatásainak köszönhetően a Nigella sativa a legértékesebb gyógyhatású növények sorába tartozik. Kivételes tulajdonságait számtalan kutatás és gyakorlati tapasztalat is bizonyítja. Nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatási eredmények igazolják, hogy segítséget nyújt csontritkulásban és metabolikus szindrómában is.

A csontritkulás megelőzése és kezelése  

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine magazin 2012-ben közölte annak a kutatásnak az eredményeit, amely azt vizsgálta, hogyan lehet a csontritkulást megelőzni a Nigella sativa használatával. A  cikk összefoglalja, hogyan hat a feketekömény a csontritkulással szemben: a feketeköményben található timokinon nevű vegyület elnyomja két gyulladást okozó enzim (a cyklooxygenáz és a lipoxygenáz) működését a hatóanyag mennyiségének függvényében, emellett semlegesíti a szabad gyököket. A  csontritkulással szorosan összefügg a női nemi hormon, az ösztrogén mennyiségének csökkenése. Egy tanulmány szerint a Nigella sativa megállítja a csontsűrűség csökkenését azoknál az alanyoknál, akiknél azt az alacsony ösztrogénszint idézi elő. (Forrás: Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine magazin, 2012, 2014)

A Nigella sativaról
» A növény magjai már több ezer éve használatosak a különböző egészségügyi problémák kezelésében.
» A  fehérvérsejtek szintézisének aktiválásával erősíti a szervezet ellenállóképességét.
» Telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az immunrendszer működésére. » Ázsiában sokszor használják bélparaziták ellen.
» Az olaj hatóanyagai antioxidáns, antimikrobiális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatásúak, csillapítják a fájdalmat és a lázat.
» Enyhíti a köhögést, kiváló aromaterápiás olaj megfázás vagy légúti problémák esetén.
» Kiválóan alkalmazható gyomor és bélfertőzésekben, kólikában, puffadásban, hasmenésben vagy ételmérgezésben.
» Biztosítja a jó emésztést, jótékonyan hat az epehólyag működésére és segíti az emésztőnedvek termelődését.
» Segíthet pikkelysömör, akne, atópiás dermatitisz és ekcéma esetén is.

Segítség metabolikus szindrómában

A  metabolikus szindróma a pácienseknél a rendszerint egy időben megjelenő civilizációs betegségek összefoglaló elnevezése (túlsúly, zsír felhalmozódása főleg a has tájékán, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, II-es típusú cukorbetegség). X-szindróma, Reaven-szindróma, inzulinrezisztencia szindróma néven is ismert betegségről van szó. A  betegség a keringési rendszer idő előtti komplikációihoz vezet, például érelmeszesedést, infarktust, agyvérzést idézhet elő. A  legnagyobb veszély abban rejlik, hogy a páciens nem érzi betegnek magát, éppen ezért nem tartja szükségesnek a javasolt óvintézkedések betartását. A  szindróma az arra genetikailag hajlamos egyéneknél alakul ki, ha egészségtelenül élnek, nem kiegyensúlyozott az étrendjük, túl sok kalóriát visznek be a szervezetükbe és keveset mozognak. Az érdekes eredményeket felmutató klinikai vizsgálatban összesen hatvan, metabolikus szindrómában szenvedő, önként jelentkező páciens vett részt, akiket a teszt idejére két csoportra osztottak. Mindkét csoport tagjai kaptak olyan általános gyógyszereket (tökéletesen azonosakat), amelyek az adott egészségügyi problémáikat kezelték. A II. csoport tagjai azonban emellett hat héten át kaptak naponta 2×2,5 ml Nigella sativa olajat. A  klinikai vizsgálat előtt és után a következő tényezőket mérték a pácienseknél: vércukor, zsíranyagcsere labor paraméterei, BMI, testsúly és derékkerület. A II. csoport a teszt végén messze jobb értékeket produkált. A klinikai vizsgálat megállapította tehát, hogy a Nigella sativa olaj kiváló kiegészítője a metabolikus szindróma gyógykezelésének, és hatékony támogatást nyújt a II-es típusú cukorbetegség kezelésében is.

Forrás: Egészségügyi szolgáltató központban végzett klinikai tanulmány, Észak-India: A  Najmi, SF Haque, M  Naseeruddin, RA  Khan, Departments  of  Pharmacology and  Medicine, JN Medical College AMU Aligarh, India; Vitae Magazin