Mindenki hallott már róluk ,de tudjuk-e mit csinálnak ,és miért van szükségünk rájuk?Kérdések ,és válaszok.
Mik azok az antioxidánsok?
Ahogy a nevük is mutatja ,az antioxidánsok képesek ellensúlyozni az oxidációnak ,mint normális élettani folyamatnak káros hatásait a szervezetben . Minden élő dolognak oxigénre van szüksége,de bizonyos formái az oxigénnek károsak lehetnek az egészségünkre.Ezekben a veszélyes formákban szabad gyököknek nevezzük őket. Az antioxidánsok elektronokat adnak át a szabad gyököknek ,hogy semlegesítsék azokat.
Mit jelent az ,hogy szabad gyök?
A szabad gyökök kémiailag aktív atomok ,vagy molekularészletek amelyek töltéssel rendelkeznek ,az egyensúlyi állapothoz képest több ,vagy kevesebb elektron miatt.A páratlan elektronnal rendelkező szabad gyök rendkívül instabil,és biokémiailag aktív.Végigsöpör a testen, és instabil elektronját át akarja adni a szomszédjának ,vagy el akar venni attól egy elektront ,hogy a saját természetes egyensúlyi állapotát visszaállítsa.Ettől aztán a szomszéd válik szabad gyökké ,és elindul a láncreakció,amely pusztítást okoz a sejtben.Biológiai szempontból azok a szabad gyökök a legjelentősebbek amelyek oxigént tartalmaznak ,és melyeket reaktív oxigén specieseknek -ROS-szokás nevezni.Az oxidatív stressz akkor keletkezik ,amikor a szervezet saját védekező mechanizmusai már nem tudnak lépést tartani a keletkező szabad gyökök mennyiségével.
(Kémiai megfogalmazásban a szabad gyökök olyan molekulák , amelyek külső elektronhéjukon egy, vagy több párnélküli elektront-vagy antiparalell spinekkel rendelkező elektronokat-tartalmazó atomot tartalmaznak. )
Miért ilyen nagy probléma a szabad gyökök léte?
A szabad gyökök felhalmozódnak a sejtmembránban,végül azok sérülését okozzák , a sejttartalom kiszivárog a sejtből,és a sejt használhatatlanná válik.A sejmagban levő érzékeny DNS amely vezérli a sejt összes működését szintén ki van téve ennek a hatásnak.A szabad gyökök kárt tesznek az enzimrendszerekben ,és a sejt energiatermelő erőművében a mitokondriumban is.
A legtöbb szabad gyök négyféle úton keletkezik:
-a sejtek energiatermelése során ,ahol a metabolikus lánc melléktermékei
-a méregtelenítés során amikor a szervezet lebontja a bekerült idegen anyagokat például gyógyszerek ,alkohol ,vegyi anyagok ,mérgező anyagok
-amikor az immunrendszer aktiválódik,hogy semlegesítse a betolakodókat (baktériumok ,paraziták ,gombák),vagy kóros sejteket( ráksejtek),vagy a bekerülő idegen fehérjéket (tehéntej) amelyre allergiás reakcióval válaszolnak.A fehérjék szabad gyökök előállításához kezdenek hogy semlegesítsék ezeket. A felesleges szabad gyökök aztán ott maradnak a támadás után.
-és nem utolsó sorban a szabad gyökök kívűlről is behatolhatnak ,a légszennyezéssel ,az ultraibolya sugárzás hatására ,gyógyszerekkel,a rossz táplálkozás hatására ,esetleg a növényekkel a szervezetbe juttatott növényvédő szerekkel
Ha szabad gyökök a DNS károsításakor egy olyan részt találnak el ,amely a sejtosztódást irányítja ,a sejt elveszti a kontrollt,hogy mikor hagyja abba az osztódást ,vagy “elfelejti” milyen sejtet kell létre hoznia ,és pl. izomsejtet termel ott, ahol semmiféle izomsejtre nincs szükség . Számos ráktípusnál ez történik.
Mi történik az agyban?
Az agyban levő idegsejtek foszfolipid membránjai különösen érzékenyek a szabad gyökök támadásaira.Az okozott kár aztán együtt jár a szellemi tevékenység romlásával ,az Altzheimer kórral a szenilis demenciával amelyeknek minden estben az idegszövet degenerációja az oka.
Hogyan védekezik a szervezet?
A szervezet minden sejtjében három enzim van jelen ,hogy kordában tartsa a szabad gyököket.Ezek a szuperoxid-dizmutáz ,a kataláz ,és a glutation -peroxidáz.Ezek az enzimek elektront adnak át a hiperaktív szabad gyököknek és ártalmatlanítják azokat.A szervezet tehát termel antioxidánsokat ,miért van szükség akkor élelmiszer formájában ,vagy kiegészítőkkel pótolni azokat? Mert az enzimek nem minden estben képesek megbirkózni önmagukban a feladattal:
-az öregedési folyamat növekvő igényt támaszt az antioxidánsokkal szemben ,ugyanakkor az enzimek már kevésbé aktívak.Az öregedést úgy is leegyszerűsíthetjük ,mint a szabad gyökök által az élet során elszenvedett károk összességét.Ha szeretné lassítani ezt a folyamatot ,elsősorban egészséges táplálkozással ,és életmóddal teheti meg vagy a kívűlről bevitt antioxidánsokkal segítheti a szervezetét.
-a szabad gyökök megnövekedett termelése összefügg az aktív sporttal .A versenysportolók intenziv edzésmunkája során nő az anyagcsere ,és ez megnöveli a keletkezett szabad gyökök mennyiségét.Az aktív sportolóknak tehát segíteni kell a szervezetüket antioxidánsokkal ,ez javítja a kitartást, a teljesítményt ,segít az immunrendszernek ,mert a szervezet meg tud bírkozni a megnövekedett szabad gyök mennyiséggel.
-cukorbetegek esetében a glukóz kóros metabolizmusa megnöveli az oxidatív stresszt. Antioxidáns kiegészítők korlátozzák a betegséggel összefüggő szöveti károsodásokat ,amelyeknek gyakran következménye a szervek károsodása (vese, szem,idegkárosodás ,üszkösödés).
-a krónikus betegségek minden formája-izületi gyulladás ,krónikus fáradtság,krónikus fertőzések,érelmeszesedés ,magas koleszterin szint,sclerosis multiplex, rák, AIDS-eredményezi a szabad gyökök mennyiségének megnövekedését a szervezetben ,amelyek aztán újabb károkat okoznak ,és meghosszabbítják ,vagy súlyosbítják a betegséget.
-hosszabb ideig tartó stressz szintén növeli az anyagcserét ,evvel együtt a szabad gyökök termelődését.
-végül ,de nem utolsó sorban a környezeti ártalmak súlyos következménye a szabad gyökök felszaporodása a szervezetben :dohányfüst kipufogógáz,ipari füst káros ultra ibolya sugárzás.
Milyen egyéb funkciói vannak a szervezetbe bevitt antioxidánsoknak.
Támogatják a szervezetet kemoterápia ,vagy sugárkezelés alatt.A kezelés alatt jelentősen megnő a szabad gyökök száma ,amelyeknek semlegesítéséhez már nem elég a saját enzimrendszer.
Megakadályozzák az LDL koleszterin oxidációját ,amely aztán arterioszklerózihoz vezet.
Megbízható táplálékforrások hiányában az étrendkiegészítőként bevitt antioxidánsok a saját biokémiaia rendszerek felépítéséhez szükséges anyagokat biztosítják. Az szelén például nélkülözhetelen a glutation-peroxidáz enzim felépítésében , a réz a mangán és a cink pedig a szuperoxid -dizmutáz része.
Végül nagy szerepet játszanak a DNS szerkezetének védelmében.
Hogyan működnek az antioxidánsok?
Az antioxidánsok működése alapvetően kétféle módon történhet.Az egyik formában a elektron átadás-átvétel láncreakcióját törik meg amelyben egy stabillá váló vegyület egy másikat instabillá változtat.Ilyen típusú antioxidánsok a béta -karotin, C -és E-vitaminok.A másik formában a szabad gyökök stabilizálásával eleve meghiusítják a láncreakció elindulását ,ilyen módon működnek a szuperoxid-dizmutáz ,a glutation-peroxidáz ,és a kataláz enzimek.
Az adott antioxidánsok működésének hatékonysága nagyban függ attól ,hogy milyen jellegű szabad gyökről van szó ,és hogy hol keletkeznek . Míg az egyik rendszerben hatásos lehet , más körülmények között nem.
Szabad gyökök tehát minden másodpercben termelődnek ,az antioxidánsok jelenlétére pedig egyre nagyobb mennyiségben szükség van a szervezetet minden elképzelhető irányból érő károsító hatások miatt. Az elhasználódó antioxidánsokat pedig egyre nagyobb mértékben pótolni kell.
Néhány példa az antioxidánsokra, csak felsorolásszerűen ,és a teljesség igénye nélkül:
Karotinoidok ,kiemelten a béta-karotin,E-vitamin ,C-vitamin,szelén ,cink ,réz mangán ,pycnogenol ,amely egy bizonyos fenyő kérgében található,co-enzim Q10,likopin,bioflavonoidok ,alfa-liponsav,B-vitaminok, a zöld és fekete teákban található katekinek ,a szójában levő izoflavonoidok ,gingko biloba kivonat.
Hányféle antioxidáns kellene szedni?
Az antioxidánsok sokfélék ,mindnek megvan a maga funkciója ,és szüksége van a másik támogatására a szervezetben.Ideális formájukban a friss ,és nyers zöldségekkel ,mézzel ,bizonyos algákkal (spirulina ,kék ,és zöld alga),egész vörös szőlővel (bőröstül ,magostul) vihetjük be a szervezetbe őket ,de a növekvő igények miatt ez szinte lehetetlen.Az antioxidáns étrend kiegészítők egész sora áll azonban a rendelkezésünkre. Természetesen nem kell ,és nem is lehet az összeset nap,mint nap szedni ,hiszen a cél a megfelelő egészséges táplálkozás ,és ennek kiegészítése néhány antioxidánssal ,különösen azoknál ,akik a fent említett betegségek valamelyikében szenvednek ,a mindannyiunkat érintő környezeti ártalmakról meg nem is kell szólni.Néhány antioxidánsról már körülbelül tudjuk mekkora napi mennyiségben szükségesek .
C-vitamin:1000-2000milligramm
Béta ,és vegyes karotinok:15-25milligramm
E-vitamin:100-200NE naponta
Ásványi anyagok: cink 15milligramm,réz 2milligramm,mangán10milligramm.,szelén 100-200mikrogramm
B-vitamin kombinációk ,amelyeknek önmagukban nincs nagy antioxidáns jelentőségük ,viszont ,mint co-faktorok elengedhetetlenek az antioxidáns hatású enzimek működéséhez.
Alfa-liponsav:20-100 microgramm naponta ,különösen cukorbetegeknek van szüksége rá.
Co-Q10:10-20 milligramm naponta kétszer
Gingko biloba :120-160milligramm elosztva
Végül néhány növény ,amelyek bizonyítottan nagyon gazdag antioxidánsokban
A zöld ,és fekete teák magas katekin tartalommal, szójabab izoflavonoidokkal.
Több antioxidáns kombinációját tartalmazzák a brokkoli,káposzta,mustármag ,karfiol paradicsom,sárgarépa ,zeller kurkuma,rozmaring
A hagyma család beleértve a vöröshagymát ,fokhagymát ,mogyoróhagymát,póréhagymát,amelyek quercetint ,C-vitamint,szelént ,és kéntartalmú anyagokat tartalmaznak
A gyümölcsök ,és zöldségek széles skálája ,melyek pirosak ,narancssárgák , és sötétzöldek .
Az utóbbi időben Pycnogenol védett néven forgalomba hoztak egy terméket amelynek széleskörű hatást tulajdonítanak. A kivonat dél-nyugat Franciaország tengerparti vidékein honos francia tengeri fenyőből ( Pinus pinaster ssp.atlantica ) származik ,amelyben több hatóanyag található.Ezek: proantocianidin oligomérek,valamint egyéb bioflavonoidok,katekin, epikatekin,fenolos gyümölcssavak,taxifolin.Aránylag meggyőző tudományos bizonyítékok két hatását támasztják alá aszthmaellenes ,illetve krónikus vénás elégtelenség szindróma esetén . A krónikus vénás elégtelenség lábduzzanattal, visszértágulattal ,fájdalommal ,viszketéssel jár.Jelentős antixidáns hatást tulajdonítanak neki.
Forrás:Health24