Antibiotikum hatására az ártalmas baktériumok nemcsak ellenálló képességet fejlesztenek ki, de gyorsabban is szaporodnak

A University of Exeter kutatói E.coli* baktériumokat tettek ki antibiotikus kezelés hatásának – nyolc kezelést végezve, négy napon át. Az lett az eredménye, hogy minden egyes kezeléssel tovább nőtt az antibiotikum-rezisztencia.

* az E.coli komoly gyomorfájdalmat, hasmenést és veseelégtelenséget okozhat

Ezt az eredményt várták a kutatók, de az már meglepetést okozott, hogy a mutálódott baktériumok gyorsabban szaporodtak, mint mielőtt az antibiotikummal találkoztak volna, és háromszor akkora populációt alkottak,

 állítják a University of Exeter kutatói.

A fentieket kizárólag az antibiotikumnak kitett baktériumok körében tapasztalták. De ha nem kezelték tovább az antibiotikummal, a gyógyszer okozta változások akkor is megmaradtak, nem fejlődtek vissza.

„Kutatásunk arra enged következtetni, hogy az E.coli a maga számára kedvező tulajdonságokat szerzett, amikor rezisztenciát fejlesztett ki az antibiotikum ellen” – jelentette ki Robert Beardmore professzor.

„Gyakran mondják, hogy az evolúció lassú folyamat, de semmi sem áll távolabb az igazságtól. A baktériumoknak megvan az a figyelemre méltó képességük, hogy át tudják rendezni a DNS-üket, ami útját állja a gyógyszerek működésének, olykor napokon belül.”

„Míg a gyors DNS-változás az emberi sejt számára veszélyes lehet, a baktériumoknak, így az E. colinak is, több előnye is származik belőle.”

A doxycycline antibiotikum hatását tesztelték a kutatók az E. coli baktériumon, az antibiotikum okozta DNS változás hatását vizsgálva.

Az evolúcióval létrejött szuperbaktérium túlélte a -80 Celsius fokra való lehűtést. A kutatók genetikai szekvenálással keresték, melyik DNS-változás volt felelős a szokatlan evolúcióért.

Némely változást jól ismertek, mert tapasztalták a betegeknél: például az E.coli több antibiotikum pumpát hozott létre, amivel eltávolította a sejtből az antibiotikumot.

A másik változás annak a DNS-nek az elvesztése volt, amelyet az alvó vírus leírására használ.

„Azt gondoljuk, hogy a vírus-DNS elvesztése leállítja az E.coli ön-megsemmisítését, ezért lesz több a bakteriális sejt, amikor elsődlegesen a pumpák számának megnövelésével ellen tudnak állni az antibiotikumoknak.”

„Ez létrehoz egy evolúciós erőt, ami az E.coli genomjában két területen is változást okoz.”

“Normálisan az önmegsemmisítés abban segít a baktériumoknak, hogy biofilmet alkossanak. De a kutatás folyadék állapotban történt, az E.coli így letett a biofilm-termelésről, helyette a sejtek számát szaporította.”

Egyesek azt mondják, hogy az antibiotikum-rezisztencia kialakulása nem megy végbe nagy dózis adagolása esetében. Kutatásunk azt mutatja, de igen, végbe tud menni, és a baktériumok képesek úgy megváltozni, hogy az ne legyen kedvező a kezelésre nézve, bizonyos fertőzéseknél” – fűzte hozzá Dr. Mark Hewlett.

„Ez azt mutatja, mennyire fontos a megfelelő antibiotikumot használni a betegnél, amilyen gyorsan csak lehet, hogy ne következzen be a baktérium részéről alkalmazkodás.”

A tanulmányt a Nature Ecology & Evolution című tudományos folyóirat publikálta.

Forrás