Amit a „csodálatos pH”-ról tudni érdemes

„A „lúgosítás” lehetséges el?nyei és veszélyei „

Az egészségünk meg?rzése, megóvása, visszaszerzése érdekében gyakran fordulunk speciális étrendek, divat diéták, jól hangzó, különleges, vagy inkább ismer?sen cseng? módszerekhez. Laikusként is hasznos megismerni az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz a táplálékcsoportokat, tisztában lenni az ennivalóból származó energia és a tápanyagok fogalmával, szerepével. Ugyanakkor az egyénre szabott, hosszú távon alkalmazott étrendet, diétát célszer? szakemberrel, dietetikussal egyeztetni, aki figyelembe veszi az életmódot, az aktuális egészségi- és tápláltsági állapotot, valamint a megvalósíthatóságot is.

A lúgosítás kapcsán évek óta rá-rácsodálkozunk a pH, azaz vegyhatás csodájára, hogy mire is képes, mert akik le akarnak fogyni, de javítanának izületi panaszaikon, cukorbetegek, daganatos betegségben szenvednek és az örök fiatalság elixírjét keresik, azok a lúgosító étrendben megoldásra lelnek, ígérik a reklámok, hírlevelek. A fantasztikus hatású lúgosító módszerekr?l, készítményekr?l naponta érkez? kínálat értelmezéséhez, a mérlegeléshez szeretnénk támpontokat adni az alábbiakban.

Egy kis emlékeztet?

A pH

Egy vizes oldat savasságát vagy lúgosságát a pH-értékkel szoktuk jellemezni. A pH a hidrogénion-koncentráció negatív logaritmusa. A kémhatást a pH számszer?sítve jelöli. A pH 0-tól 7-ig: savas, a pH = 7 semleges, a pH 7-t?l 14-ig: lúgos vegyhatás.

Puffer

Kémiából ismert, hogy puffer oldatokhoz bizonyos mennyiség? savat vagy lúgot adva, azok pH-ja csak kismértékben változik, a puffer állandó pH- értéket biztosít egy rendszerben. A vér többféle pufferrel is rendelkezik. A legnagyobb puffer kapacitással a vörösvértestekben lév? hemoglobin bír. Ugyancsak jelent?s a plazmafehérjék puffer hatása. Különleges helyet foglal el a pufferek közt a szénsav/bikarbonát-rendszer, szénsavösszetev?je illékony, a tüd?n keresztül a CO2 gáz formájában eltávozhat. A nem illékony savakat a vese választja ki, els?sorban a szénsav bomlása során keletkez? bikarbonátionok visszatartásával.

A sav-bázis egyensúly

Anyagcsere-folyamataink során sejtjeinkben szüntelenül savak képz?dnek. A legáltalánosabb tápanyag a sejtek számára a glükóz, azaz sz?l?cukor, melyet egyszer? vagy összetett szénhidrátokból a táplálékkal veszünk magunkhoz, de a szervezet más forrásból is (pl. aminosavak) képes el?állítani. Az energia kinyerésének a végs? folyamata az oxidáció, melynek során szén-dioxid és víz keletkezik (1). A szén-dioxid (CO2) kémiai szempontból savképz? anyagnak tekinthet?, vizes közegben a vízmolekulákkal reakcióba lépve szénsavat hoz létre. A sav-bázis egyensúly fenntartásában a legfontosabb szervek a tüd? és a vesék.

 

Jó tudni

Táplálékaink kémiai karakterüket tekintve lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek, ezt úgy állapítják meg, hogy az élelmi anyagokat elégetik, majd feloldják és pH –t mérnek.

Táblázat Egyes táplálékok sav-bázis tulajdonsága hamvasztás után (2)
Savas karakter?ek            Lúgos karakter?ek               Semlegesek
Gabonából készült kenyér               Sajtok                                          Vaj
Egyéb gabonaételek                         Tejszín                                    Édességek
Majonéz                                              Lekvár                                     Feketekávé
Szilva                                                   Tej                                     Kukoricakeményít?
Hús                                                Szelídgesztenye                           Disznózsír
Dió                                                    Mandula                                    Margarin
Földimogyoró                                  Melasz                                      Növényi olaj
Hüvelyesek                                 Legtöbb zöldség                          Kristálycukor

A szervezetre gyakorolt hatásuk nemcsak kémiai természetükt?l, hanem az anyagcsere során bekövetkez? lebomlásuk mechanizmusától is függ

Ahány hely, annyiféle pH

-B?r :természetes pH-ja 4- 6,5 ,védelem a mikrobák ellen

-Vizelet :4,6-8,0 Korlátozza a mikrobák túlszaporodását

-Gyomor: 1,35-3,5 Fehérjebontáshoz szükséges

-Epe: 7,6-8,8 Semlegesíti a gyomorsavat, segíti az emésztést

-Hasnyálmirigy folyadék :8,8 Semlegesíti a gyomorsavat, részt vesz az emésztésben

-Vaginális folyadék: <4,7 limitálja a mikrobák elszaporodását

-Agyi-gerincvel?i folyadék: 7,3 Védelmet képez

-Intracelluláris folyadék: 6,0-7,2 A sejtek savtermelésének megfelel?en

-Vérszérum, vénás: 7,35 Sz?k határokon belül szabályozott

-Vérszérum, artériás:7,45 Sz?k határokon belül szabályozott

A gyomorsav (amely sósav), ahogy a neve is elárulja er?sen savas,1,35-3,5, hogy el?segítse az emésztést, ugyanakkor a vér pH normál esetben közel semleges 7,35-7,45, pár tizeddel tolódik a lúgos irányba.

Ételek hatása a veseterhelésre

Ismert tény, hogy az életkorral csökken a vese sav-bázis szabályzó képessége. A nagy fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú étrend hat a vizelet kémiai összetételére.

 

Az étrendnek, ill. az ételek bizonyos összetev?inek hatása van a sav-bázis egyensúlyra. Feln?ttek esetében az ételek kémiai összetev?i (fehérje, klorid, foszfor, nátrium, kálium, kalcium, magnézium), a f? tápanyagok felszívódásának eltér? aránya, a kéntartalmú aminosavakból származó szulfátok metabolizmusa, a fiziológiás 7,4 pH értékeken történ? szulfát disszociáció mértéke, a kalcium és magnézium ionok bírnak jelent?séggel.

Ezen faktorok segítségével becsülhet? meg az étrendek, ételek savas veseterhelése, a potencial renal acid load / PRAL. A PRAL (24 órás periódusra) a relatív állandó, vizelet szerves sav mennyiség összevetésével együtt (egészséges egyéneknél a testtömegre ill. testfelszínre vonatkoztatva) eredményezi a napi teljes sav kiválasztást. (5)

Az ételek csoportosítása PRAL érték szerint.

A gyümölcsök, zöldségek, gyümölcs dzsúszok, burgonya, és az alkáli sókban gazdag és alacsony foszfortartalmú italok (vörös és fehér borok, ásványvizek) negatív savterhelést jelentenek. A magvak, gabonák, húsok, tejtermékek, halak, valamint az alkáli sókban szegény és emelkedett foszfortartalmú italok (világos sör, kakaó) relatív nagy savterhelést eredményeznek.

A PRAL értékek szerinti lúgosító étrend nem mondható kiegyensúlyozottnak.

Hosszú távon, szakmai kontroll nélkül veszélyeztetheti az elegend?, nagy biológiai érték? fehérje és esszenciális zsírsavbevitelt. Nagy az esélye a relatív alacsony összetett szénhidrát, ill. az aránytalanul magas egyszer? cukor, esetleg alkohol és koffeinfogyasztásnak.(9)

A lúgosító étrend elmélete

A lúgosító étrend elmélete azon alapul, hogy bizonyos ételek elfogyasztása segít fenntartani szervezetünk ideális pH egyensúlyát, ezzel hozzájárulva egészségünk fenntartásához. Az étrend hat a vizelet pH-ra, de nem befolyásolja a vér pH-t, testünk az étrendünkt?l függetlenül fenntartja a sav-bázis egyensúlyt.

Mit foglal magában a lúgosító étrend?

 

Alapul véve Dr. Robert O. Young: A pH csoda cím? könyvét, az étrend vegetáriánusszer?. A friss zöldségek, gyümölcsök mellett bizonyos olajos és gabona magvakat, hüvelyeseket foglal magában. A lúgosító étrendek nem javasolják a savtermel?nek titulált ételeket, alapanyagokat, pl. a finomított gabonákat, tejet és tejtermékeket, húsokat, tojást.

Az Amerikai Dietetikus Társaság szerint a lúgosító étrend alapvet?en egészséges, hiszen az étrend gazdag növényi eredet? ételekben, sok folyadékot javasol. Ugyanakkor szervezetünk/vérünk pH-ja 7,35 és 7,45 közé szabályozódik normál esetben, függetlenül az étrendt?l.  Számos gyümölcs, valamint a tej és a tejtermékek mell?zése mindenképpen hátrányos.

 

Lehetséges el?nyök

A nagy állati fehérje tartalmú diéta hatására csökkenhet a vizelet pH, ami növeli a vesekövesség rizikóját, míg a zöldségekben gazdag étrend, mint a lúgosító, csökkenti ezt a rizikót.

– A lúgosító étrend alkalikus irányba tolja a vizelet pH-t, ez csökkentheti a Ca ürítését, ami azonban nem jellemzi a szervezet teljes Ca egyensúlyát, az egyéb puffer rendszerek, például a foszfát miatt, ugyanakkor nincs alapvet? bizonyíték arra, hogy javítja a csontok egészségét, ill. véd az oszteoporózis ellen.

– A megnövelt gyümölcs- és zöldségfogyasztással javulhat a Na/K arány, aminek el?nyös következménye lehet a csontok egészségére, az izomvesztésre, valamint enyhíthet egyéb krónikus betegségeket, mint a magas vérnyomás és az agyvérzés.

– A lúgosítás eredményeként megemelked? növekedési hormonszint javíthatja a keringést, a memóriát és a kognitív funkciókat.

– A lúgosító étrend következményeként a megnövekedett intracelluláris magnéziumszint el?segíti a D-vitamin aktiválását.

– A lúgosítás hozzájárul a magasabb pH szintet igényl? kemoterápiás szerek hatékonyságához.

– A lúgosító vagy vegetáriánus diéták daganat megel?z? szerepére vonatkozóan sincs meggy?z? bizonyíték. Néhány kutatás azt mutatja, hogy a vegetáriánusok között ritkább a daganatos megbetegedés el?fordulása, ami kiemelten igaz a vastagbél tumorra az American Cancer Society szerint. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vegetáriánusok többet tör?dnek egészségükkel, edzik testüket, kerülik az alkoholt, a dohányzást, így nehéz meghatározni, mi kizárólag az étrend hatása.

Lehetséges veszélyek

Vitathatatlan a bizonyíték, hogy akik több friss zöldséget és gyümölcsöt esznek, megfelel? mennyiség? és min?ség? folyadékot isznak, azok között ritkább a daganatos és más betegségek el?fordulása. Nincs azonban bizonyíték arra, hogy az étrend jelent?sen és tartósan meg tudja változtatni a vér kémhatását, a gyakori vér pH eltolódás komolyabb problémára, vesebetegségre utal, ami nem a lúgosító diéta kérdése. Vesebetegség esetén csak szigorú orvosi felügyelet alatt alkalmazható az étrend, súlyos cukorbetegségben orvosi ellen?rzés nélkül ellenjavallt.

A nem megfelel?en kontrollált vércukor mellett – különösen 1-es típusú vagy súlyos 2-es típusú cukorbetegnél – nagy az esélye az étkezés utáni hirtelen vércukorszint csökkenésének, ha nincs elég ismerete a diétáról és a betegségr?l.

A huzamos ideig tartott, szigorú alkalizáló (lúgosító) étrend mellett n? a fehérje- és kalciumhiány veszélye.

Figyelmeztetés

Tapasztalt szakemberek, jó nev? intézmények hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen szempontok alapján próbáljunk meg eligazodni a bajainkra írt hozó ajánlatok özönében.

– Az interneten található legtöbb lúgosítást, lúgosító, alkalikus étrendet propagáló oldal kéri, hogy regisztráljon rá az olvasó, vagy vásároljon lúgosítást segít? termékeket. Ezeknek az oldalaknak az els?dleges célja eladni, üzletelni.

– Óvatosan kell kezelni azokat a honlapokat, ahol havi díj ellenében recepteket és információkat ígérnek. Gyakori panasz ellenük, hogy nehéz, ill. szinte lehetetlen leiratkozni ezekr?l a listákról.

– Bánjunk megfontoltan azokkal az étrendekkel/diétákkal, amelyekre a következ?k jellemz?ek:

  •  Kizárólag az ? általuk forgalmazott készítményeket szabad vásárolni.
  • Kevés élelmiszert, alapanyagot engedélyez, sokfélét kizár.
  • Azt állítja, hogy a tudomány valamit titokban tartott, vagy, hogy egy magányos személy felfedezett valamit, amir?l senki más nem tud.

Összefoglalva

Nincs bizonyíték arra, hogy az étrend jelent?sen és tartósan meg tudja változtatni a vér kémhatását.

– Figyelembe kell venni, hogy a zöldségek, gyümölcsök eredete, fajtája, term?talaja, termesztési módszere, kezelése befolyásolhatja összetételüket, min?ségüket, alkalizáló hatásukat.

-A fentebb említett el?nyös következményekr?l csak korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre, ezért további vizsgálatokra van szükség a megalapozott evidenciák érdekében.

-Az egyoldalúan fokozottan savtermel? vagy alkalizáló táplálkozás a szervezet számára nem el?nyös. Az intenzív anyagcsere-áthangoló táplálkozási stratégiák alkalmazásakor – különösen anyagcsere elváltozásokkal járó alapbetegség esetén – szükséges a folyamatos szakmai kontroll

-A speciális diéták beleilleszthet?k az egészséges étrendbe, mindaddig, amíg elegend? energiával és tápanyaggal látják el a fogyasztót és nem jelentenek veszélyt számára.

Minden esetben a korszer?, tudományos evidenciákra épül? táplálásterápia biztosítja a megfelel?, szakszer? ellátást, melynek lépései: tápláltsági állapot felmérése, dietétikai diagnózis megállapítása, táplálási intervenció meghatározása, a követés és értékelés.

A sokféle alapanyagból felépül?, változatos, kiegyensúlyozott étrend mindig megbízható támpontot jelent.

Forrás:MDOSZ Hírlevél