Állati fehérjék:az optimális mennyiség a kor függvényében eltérő

(MTI) – Rákkelt? lehet a túl sok állati fehérje a középkorúaknál egy nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

Ha a kevés állati eredet? fehérjét fogyasztó középkorúakhoz hasonlították a hasonló korú, sok húst és tejterméket ev? személyeket, az derült ki, hogy azmeat eggs milk utóbbiaknál négyszer nagyobb a rák kockázata – idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjeszt? portál a Cell Metabolism cím? szaklapban frissen megjelent tanulmányt
Nemcsak a rák, hanem az id? el?tti halál kockázata is megn?tt azoknál a középkorúaknál, akik magas állatifehérje-tartalmú étrenden éltek: 74 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen ok következtében, mint a kevés állati eredet? élelmet fogyasztó, hasonló korúak. A cukorbetegség okozta halál esélye is többszöröse volt az els? csoportban, mint a másodikban.
Korábban sosem mutattak még ki egyértelm? összefüggést a magas állatifehérje-tartalmú étrend és a halálozás kockázata között. A legfrissebb kutatás azonban a feln?ttkort nem egyetlen szakasznak tekintette, mint a korábbi vizsgálatok, hanem azt vette alapul, hogyan változik a szervezet az évek múlásával.
Azt az eredményt kapták, hogy ami az egyik életkorban jó, az akár káros is lehet más id?szakban. A fehérje befolyásolja az IGF-1 növekedési hormont, mely a szervezet fejl?désében játszik szerepet, azonban összefüggésbe hozták a rákkockázattal is.
Az IGF-1 szintje drámaian zuhan 65 éves kor után, ez pedig gyengeséghez és izomveszteséghez vezet. A tanulmány kimutatta, hogy a középkorúaknál igen ártalmas a sok állati fehérje, 65 év felett azonban véd? szerepe van: azokat az id?seket, akik fehérjegazdag étrenden éltek, kevésbé sújtották a betegségek.
   Eileen Crimmins, a tanulmány egyik szerz?je, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) gerontológusa elmondta: a középkorúaknak a rák és a korai halálozás megel?zésére hasznos a kevés állati fehérjét tartalmazó étrend, melynek szerepe van az IGF-1 hormon és talán az inzulin szintjét szabályozó folyamatban, viszont id?sebb korban éppen a sok állati fehérje óv meg a legyengülést?l.
A növényi, például a hüvelyesekb?l származó fehérjének nincs rákkelt? hatása, ugyanakkor a szénhidrát- és a zsírbevitel korlátozása nincs hatással a rák és az id? el?tti halál kockázatára, tehát a f? b?nös az állati fehérje – derült ki a tanulmányból.
A kutatás adatai alapján a középkorúaknak naponta testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjét, azaz egy 60 kilogrammos személynek napi 45-50 gramm, lehet?ség szerint növényi eredet? fehérjét kellene fogyasztania – magyarázta Valter Longo, a kutatás vezet?je, az USC gerontológusa.
A magas fehérjetartalmú étrend a kutatás szerint az, amikor a kalóriabevitel legalább 20 százalékát (állati vagy növényi eredet?) fehérje biztosítja. Közepes fehérjetartalmúnak azt tekintik, ha az arány 19-10 százalék közé esik, 10 százalék alatt alacsony fehérjetartalmú az étrend.
A kutatás 6318, 50 év feletti résztvev?jét úgy választották ki, hogy etnikuma, egészégi állapota és iskolázottsága alapján reprezentálják az amerikai népességet. Kalóriabevitelüknek átlagosan 16 százalékát tette ki a fehérje.
A vizsgálat résztvev?i közül azoknál, akik közepes mennyiség? fehérjét fogyasztottak, még mindig háromszor akkora volt a rák kockázata, mint a kevés fehérjén él?knél. A fehérjebevitel közepesr?l alacsonyra váltása 21 százalékkal csökkentette az id? el?tti halál esélyét.
Longo így összegezte a kutatás tanulságait: „Élete során szinte mindenkinél megjelennek a rákos vagy rákmegel?z? állapotú sejtek, kérdés, hogy elszaporodnak-e. Úgy t?nik, a fehérjebevitel er?sen befolyásolja ezt.”