A rebarbara

A rebarbara egy igénytelen, könnyen termeszthet?, de tápláló zöldségféle, amely sokféleképpen felhasználható a konyhában és a gyógyászatban is. Az utóbbi évek gasztro-forradalmának köszönhet?en ismét egyre gyakrabban találkozhatunk vele a piacok és a konyhakertek tavaszi kínálatában.

Akár már áprilisban szedhet?, így a kora tavaszi zöldségek közt szerepelhet az étrendünkben. A rebarbara tápanyagban rendkívül gazdag, de kalóriában szegény. Húsos szárát használjuk fogyasztásra.

Tökéletes választás a téli hónapok alatt kialakult vitamin- és ásványi anyag-hiány pótlására, mert:

  • nagyon jó B-vitamin forrás;
  • magas az A-, C-, E- és K-vitamin tartalma;
  • ásványi anyagokban gazdag: kalcium, kálium, cink, vas, mangán és magnézium is megtalálható benne;
  • antioxidánsokban gazdag, ezek csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabad gyökök mennyiségét, így a különféle betegségek kialakulásának esélyét;
  • gazdag élelmirost-forrás, a magas rosttartalom serkenti a bélmozgást és segíti a salakanyagok kiürülését, ezzel csökkentve a székrekedés kialakulását vagy a tünetek csökkentését;
  • kismamáknak a benne lév? folsav miatt különösen ajánlott.

Amit a rebarbaráról még jó tudni:

  • Energiatartalma rendkívül alacsony (17kcal/100g), így túlsúllyal küzd?k számára kifejezetten ajánlott.
  • Víztartalma magas, ezért nagyon jó szomjoltónak számít.
  • Szénhidráttartalma alacsony, de fehérje és zsír is csak elhanyagolható mennyiségben található meg benne.
  • Magas a savtartalma, és a zöldségfélék közül az egyik legnagyobb oxálsav-tartalommal rendelkezik. Az oxálsav kalciummal vegyülve vízben oldhatatlan sót képez, ami növeli a vesékben, illetve a húgyhólyagban a k?képz?dés kockázatát. A kevésbé zsenge szárak nagyobb mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért vesek?vel él?k vagy vesek?képz?désre hajlamosak a fogyasztását kerüljék, vagy csak korlátozott mennyiségben és a gyengébb növényeket válasszák.

 

Elkészítése:

  • A levelek fogyasztásra nem alkalmasak!
  • A rebarbarát a szezon elején ehetjük nyersen is, kés?bb azonban vékonyan hámozzuk meg, úgy hogy a küls? réteget egyszer?en lehúzzuk, és így vágjuk 1-3 centiméteres darabokra.
  • Csak rövid ideig f?zzük, mert a rebarbara hamar szétf?.
  • A rebarbarával ízesíthetünk vagy tölthetünk desszertet, süteményt is.
  • Felhasználhatjuk szörp, lekvár, mártás vagy kompót készítéséhez.
  • Leginkább édességekben találkozunk vele, pedig nagyon jól megállja a helyét sós ételekben is.
  • A rebarbarához nagyon jól illik a vanília, a fahéj, a gyömbér, a szegf?szeg vagy a narancshéj, de más gyümölcsökkel is párosíthatjuk, például eperrel, almával.
  • Kalória tartalma nagyon alacsony, de ezen sokat ronthatunk, ha a savanykás ízt nagy mennyiség? cukorral próbáljuk ellensúlyozni. Ha tehetjük, akkor cukor helyett használjunk valamilyen alternatív édesít?t, például nyírfacukrot vagy stíviát.

Forrás: egeszseg.hu