A zöld tea összetevői javítják a memóriát és az inzulinrezisztenciát

healthy green tea cup with tea leaves

Az Amerikai Kísérleti Biológiai Társaságok Szövetségének folyóiratában (FASEB Journal) egy új kutatásról adtak hírt, amelynek segítségével javítani lehet a memóriát, az ideggyulladást és a magas zsírtartalmú és magas fruktóztartalmú táplálék kiváltotta agyi inzulinrezisztenciát.

Az állatkísérletek arra utalnak, hogy a zöld tea egyik összetevője, az epigallokatekin-3-gallát, ami a zöld teában a legbőségesebben rendelkezésre álló katekin és biológiailag aktív komponens, javíthat a magas zsír- és fruktóztartalmú táplálék kiváltotta inzulinrezisztencián és kognitív romláson.

Egy előző kutatás rámutatott, hogy az epigallokatekin-3-gallát egy sor emberi betegséget gyógyít, de mostanáig nem volt köztudott, hogy az inzulinrezisztencia és a kognitív működés hanyatlása ellen is lehetne használni, ez utóbbit a tipikus nyugati étrend okozza.

„A zöld tea a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon – a víz után, és legalább 30 országban termesztik” – mondja Xuebo Liu, kutató (Northwest A&F University, Yangling, Kína – Élelmiszer-Tudományi Főiskola). „A zöld tea ivás elfogadhatóbb választás lehet a gyógyszereknél, amikor elhízásról, inzulinrezisztenciáról és memóriaromlásról van szó.”

Liu és munkatársai három hónapos hím egereket három csoportra osztottak, aszerint, hogy melyik milyen diétát kapott.

Az első csoportot standard diétával táplálták.

A második csoport magas zsír- és fruktóztartalmú táplálékot kapott.

A harmadik csoport is magas zsír- és fruktóztartalmú táplálékon élt, de e mellé az ivóvízbe literenként 2 gramm epigallokatekin-3-gallátot adagoltak.

16 héten át figyelték a kutatók a hatást: azoknak az egereknek, amelyek magas zsír- és fruktóztartalmú táplálékot kaptak, nagyobb testtömegük lett, mint a kontrollcsoportnak, és szignifikánsan magasabb, mint az epigallokatekin-3-gallátos ivóvizű csoportnak.

Amikor elvégezték velük a Morris-féle labirintus tesztet, a magas zsír- és fruktózfogyasztó egereknek hosszabb időt vett igénybe a feladat teljesítése, mint a kontrollcsoportnak.

A magas zsír- és fruktóztartalmú diéta mellé epigallokatekin-3-gallátos vizet ivó csoport szignifikánsan jobban teljesített, mint a magas zsír- és fruktóztartalmú diétán tartott csoport, ami azt mutatja, hogy az epigalloatechin-3-gallát javítja a memóriaromlást.

„Beszámolókat, megfigyeléseket és kutatásokat erősít meg ez az alapos kutatás” -jegyezte meg Thorn Pederson, a FASEB Journal főszerkesztője.

Független.hu