A wi-fi, a zsázsa, és a tudományos világ!

Öt kilencedik osztályos lány Dániában nemrég egy kísérletet végzett amellyel feltűnést keltett a tudományos világban.

Az egész egy megfigyeléssel kezdődött ,és a kérdéssel mely egyenesen következett a dolgokból.A lányok észrevették ha az éjszakát a fejük mellett a mobiltelefonjukkal töltötték a következő napon sokszor nehezen koncentráltak az iskolában.Felmerült a kérdés : a mobiltelefon sugárzása valóban hat az emberre? A feladat nem egyszerű:hogy lehet  iskolai körülmények között  bebizonyítani a vezeték nélküli jelek hatását az emberi agy aktivitására.Sehogy!

Tehát a lányok terveztek egy másik kísérletet ahol az ember helyett egy növény volt az alany és így tették próbára a mobiltelefon sugárzását.Egyszerű, könnyen érthető, az eredmény pedig sokkoló.

Kétszer hat tálcán kerti zsázsa (Lepidium sativum ) magot  csíráztattak .Hat tálcát egy sugárzás nélküli szobában helyeztek el ,a másik hatot egy olyan szobában ,ahol két router működött ,amelyek a  számítások szerint olyan sugármennyiséget bocsátottak ki mint egy mobiltelefon.

A következő 12 héten át megfigyelés és fényképezés következett, és a kísérlet végén az eredmény egyértelmű. A zsázsa magok a routerek mellett nem csíráztak, elbarnultak  nem növekedtek, a legtöbbjük elpusztult. A másik szobában elhelyezett magvak azonban csíráztak  és növekedtek.

A kísérlet pedig élénk vitát váltott ki Dániában a mobiltelefonnal és a wi-fi berendezésekkel kapcsolatos egészségügyi hatásokról. Néhány kétkedő a tényt csupán annak tulajdonította, hogy a berendezések által kibocsátott hő kiszárította  a magvakat. A kísérlet során azonban a tanulók vigyáztak arra hogy a magokat mindkét csoportban megfelelően nedvesen tartsák ,és a hőmérsékletet-amennyire házilagos körülmények között lehetséges volt-termosztáttal szabályozzák.

Egy hasonló vizsgálat történt három évvel ezelőtt a Wageningen-i Egyetem égisze alatt amikor holland kutatók észrevették hogy néhány fán városi körülmények között a sugárbetegség tipikus jelei mutatkoznak . Az emberek talán még ellenállóbbak ,viszont a fák sebezhetőbbek, és szenvednek a tünetektől amelyeket nem lehet vírusfertőzéssel magyarázni. A tünetek a “vérzés” ,a kéreg repedése , a levelek elhalása ,és rendellenes növekedés.

A feltevés ellenőrzésére a kutatók 20 körisfát vetettek alá különböző sugárfajtáknak három hónapon át . A Wi-Fi jeleknek kitett kőrisek mutatták a sugárbetegség tipikus tüneteit.

Visszatérve a lányokhoz elmés kísérletükkel első díjat szerzetek egy regionális versenyen, és kisebb fajta port kavartak feltevésükkel a tudományos világban. Felkeltették Olle Johanssen neurológus  professzor érdeklődését (Karolinska Institute Svédország), aki tervezi a kísérlet megismétlését ellenőrzött tudományos szakmai környezetben.

Néha ennyire egyszerű is lehet a tudomány!