A rebarbara egy igénytelen, könnyen termeszthető, de tápláló zöldségféle, amely sokféleképpen felhasználható a konyhában és a gyógyászatban is. Az utóbbi évek gasztro-forradalmának köszönhetően ismét egyre gyakrabban találkozhatunk vele a piacok és a konyhakertek tavaszi kínálatában.
Akár már áprilisban szedhető, így a kora tavaszi zöldségek közt szerepelhet az étrendünkben. A rebarbara tápanyagban rendkívül gazdag, de kalóriában szegény. Húsos szárát használjuk fogyasztásra.
Tökéletes választás a téli hónapok alatt kialakult vitamin- és ásványi anyag-hiány pótlására, mert:
- nagyon jó B-vitamin forrás;
- magas az A-, C-, E- és K-vitamin tartalma;
- ásványi anyagokban gazdag: kalcium, kálium, cink, vas, mangán és magnézium is megtalálható benne;
- antioxidánsokban gazdag, ezek csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabad gyökök mennyiségét, így a különféle betegségek kialakulásának esélyét;
- gazdag élelmirost-forrás, a magas rosttartalom serkenti a bélmozgást és segíti a salakanyagok kiürülését, ezzel csökkentve a székrekedés kialakulását vagy a tünetek csökkentését;
- kismamáknak a benne lévő folsav miatt különösen ajánlott.
Amit a rebarbaráról még jó tudni:
- Energiatartalma rendkívül alacsony (17kcal/100g), így túlsúllyal küzdők számára kifejezetten ajánlott.
- Víztartalma magas, ezért nagyon jó szomjoltónak számít.
- Szénhidráttartalma alacsony, de fehérje és zsír is csak elhanyagolható mennyiségben található meg benne.
- Magas a savtartalma, és a zöldségfélék közül az egyik legnagyobb oxálsav-tartalommal rendelkezik. Az oxálsav kalciummal vegyülve vízben oldhatatlan sót képez, ami növeli a vesékben, illetve a húgyhólyagban a kőképződés kockázatát. A kevésbé zsenge szárak nagyobb mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ezért vesekővel élők vagy vesekőképződésre hajlamosak a fogyasztását kerüljék, vagy csak korlátozott mennyiségben és a gyengébb növényeket válasszák.
Elkészítése:
- A levelek fogyasztásra nem alkalmasak!
- A rebarbarát a szezon elején ehetjük nyersen is, később azonban vékonyan hámozzuk meg, úgy hogy a külső réteget egyszerűen lehúzzuk, és így vágjuk 1-3 centiméteres darabokra.
- Csak rövid ideig főzzük, mert a rebarbara hamar szétfő.
- A rebarbarával ízesíthetünk vagy tölthetünk desszertet, süteményt is.
- Felhasználhatjuk szörp, lekvár, mártás vagy kompót készítéséhez.
- Leginkább édességekben találkozunk vele, pedig nagyon jól megállja a helyét sós ételekben is.
- A rebarbarához nagyon jól illik a vanília, a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg vagy a narancshéj, de más gyümölcsökkel is párosíthatjuk, például eperrel, almával.
- Kalória tartalma nagyon alacsony, de ezen sokat ronthatunk, ha a savanykás ízt nagy mennyiségű cukorral próbáljuk ellensúlyozni. Ha tehetjük, akkor cukor helyett használjunk valamilyen alternatív édesítőt, például nyírfacukrot vagy stíviát.
Forrás: egeszseg.hu