A táplálkozás és az intelligencia megőrzése – összefüggenek egymással

Idős emberek vérének lutein koncentrációja kapcsolatban áll a vizsgálat megállapítása szerint a rögzült vagy másképpen kristályos* intelligenciájuk mértékével.

A lutein, ami egy növényi pigment (sárga színű anyag), számos növényben jelen van, a zöld leveles zöldségekben, a káposztafélékben, a tojássárgájában, ez a pigment a táplálkozással kerül be a szervezetünkbe.

Az intelligencia összetett képesség, beszélhetünk nyelvi, vizuális-térbeli, logikai-matematikai, mozgási, zenei, interperszonális … intelligenciáról. Az intelligenciatesztek is ilyen részképességeket mérnek különböző feladatokkal. Az intelligencia összetevőit két nagy csoportba szokták sorolni, így megkülönböztetik a „folyékony” és a „kristályos” intelligenciát. A folyékony (vagy fluid intelligencia) azt mutatja meg, hogyan értjük meg és hasznosítjuk az új információkat, vagyis az újszerű feladathelyzetekben nyújtott teljesítményt méri. A rögzült, vagy kristályos intelligencia pedig azt mutatja meg, hogy a tanult ismereteket, élettapasztalatokat mennyire hatékonyan tudjuk alkalmazni. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Intelligencia )

A lutein felhalmozódik az agyban, a sejtmembránokhoz kötődik, és idegvédő szerepet tölt be, magyarázza a kutató, Marta Zamroziewicz (University of Illinois at Urbana-Champaign).

„Előző kutatásokból ismert, hogy egy személy lutein státusa egész életén át kapcsolatban áll a kognitív teljesítményével. Arra is fényt derítettek a kutatások, hogy a lutein azoknak az agyterületeknek a szürkeállományában halmozódik fel, amelyek az egészséges, ám öregedő agy kognitív funkcióját megőrzik”- fűzte hozzá Zamroziewicz.

122 egészséges, 65 és 75 év közötti kísérleti személy vett részt a vizsgálatban: problémákat oldottak meg, kérdőívet töltöttek ki – a kristályos (rögzült) intelligencia mérésére.

Emellett vérmintát vettek tőlük és agyukról MRI felvétel készült, a különböző agystruktúrák méreteinek összehasonlítására.

A kutatók úgy találták, hogy a vérükben nagyobb lutein koncentrációval rendelkező személyek általában jobban szerepeltek a kristályos intelligenciát mérő teszteken. A vérminta közvetlenül a rövid időn belül elfogyasztott luteint méri, de kapcsolatban van az agy lutein koncentrációjával, amely már a lutein hosszú távon történő fogyasztását tükrözi.

Az MRI felvételek szerint általában vastagabb volt a szürkeállományuk a parahippokampális kéregben azoknak a személyeknek, akiknek a lutein szintje magasabb volt jobban megőrződött a kristályos intelligenciájuk az öregedés során.

„Kutatásunk rávilágított, hogy a (parahippokampális kéreg) szürkeállományának tömege megmagyarázza a lutein-koncentráció és a kristályos intelligencia közötti kapcsolatot. Egyúttal arra is rámutatott, hogy milyen szerepet játszanak az egyes agyi régiók a kristályos intelligencia megőrzésében, és hogyan járul hozzá a táplálkozás ehhez” – foglalta össze Aron Barbey pszichológia professzor (University of Illinois).

„Eredményeink nem mutatnak ki oki összefüggést, mi csak feltételezzük pillanatnyilag, hogy a táplálékban levő lutein hatással van az agyi struktúrára. Lehet, hogy gyulladásellenessége, lehet, hogy jelútja miatt. Eredményeinkből arra lehet következtetni, hogy bizonyos táplálékok lelassítják a korral járó kognitív hanyatlást” – mondja Barbey professzor.

Forrás: Független.hu